H 20η Ολυμπιάδα έμεινε στην ιστορία για τη «σφαγή του Μονάχου» και όχι για τις επιδόσεις των αθλητών.
Τα ξημερώματα της 5ης Σεπτεμβρίου 1972 κομάντο της παλαιστινιακής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης», εισέβαλαν στο Ολυμπιακό Χωριό και έπιασαν 11 αθλητές του Ισραήλ ως ομήρους. Από τα πυρά που εκτόξευσαν έχασαν τη ζωή τους δυο ισραηλινοί αθλητές. Αίτημα τους ήταν η απελευθέρωση 200 φυλακισμένων Παλαιστινίων και η αποφυλάκιση των γερμανών τρομοκρατών Αντρέας Μπάαντερ και Ούλρικε Μάινχοφ. Αμέσως ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Εσωτερικών τηςχώρας προκειμένου να λήξει η ομηρία δίχως να υπάρξουν περισσότερα θύματα.
Η Ολυμπιακή Επιτροπή διέκοψε για λίγο τους αγώνες και όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΟΕ στο μήνυμα του: «Η ειρήνη επλήγη από τις δολοφονίες που διέπραξαν οι τρομοκράτες. Το σύνολο του πολιτισμένου κόσμου καταδικάζει αυτό το έγκλημα. Σε ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα».
Έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις, οι Γερμανοί οργάνωσαν ένα σχέδιο, προκειμένου να απελευθερώσουν τους ομήρους και να μην υπάρξουν περισσότερα θύματα.
Τους είπαν ότι θα τους άφηναν να διαφύγουν από τη Δυτική Γερμανία με προορισμό το Κάιρο και συμφώνησαν να μεταφερθούν σε κοντινό αεροδρόμιο, προκειμένου να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο.
Όταν οι τρομοκράτες έφτασαν στο αεροδρόμιο, κατάλαβαν το σχέδιό τους και ακολούθησε αιματοκύλισμα.
Οι γερμανοί σκοπευτές άνοιξαν πυρ εναντίον τους και οι Παλαιστίνιοι σκότωσαν όλους τους ισραηλινούς ομήρους. Από τη συμπλοκή σκοτώθηκαν ακόμη δύο αστυνομικοί και πέντε από τους οκτώ τρομοκράτες.
Η ΔΟΕ ήταν έτοιμη να ματαιώσει τη διοργάνωση, αλλά τελικά οι αγώνες συνεχίστηκαν με τον πρόεδρο να δηλώνει την εξής φράση: «The Games must go on».
Στην επικήδεια τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο, παραβρέθηκαν 80.000 θεατές.
Οι σοροί των τρομοκρατών τάφηκαν στη Λιβύη του Καντάφι με τιμές ηρώων.
Τα λάθη από πλευρά των Γερμανών και της ΔΟΕ ήταν πολλά. Τα μέτρα ασφαλείας στο Ολυμπιακό Χωριό δεν ήταν αυστηρά και οι διοργανωτές δεν ήταν προετοιμασμένοι για ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση. Επίσης αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τις ισραηλινές αρχές και έγιναν λάθος χειρισμοί κατά τις διαπραγματεύσεις με τους τρομοκράτες.
Συνολικά έχασαν τη ζωή τους 17 άτομα, ενώ οι τρεις παλαιστίνιοι τρομοκράτες που επέζησαν, φυλακίστηκαν.
Ωστόσο, έναν μήνα αργότερα, απελευθερώθηκαν από τις γερμανικές αρχές όταν άραβες έκαναν αεροπειρατεία σε της Λουφτχάνσα.
Η Μοσάντ πήρε εντολή από την ισραηλινή κυβέρνηση να ανακαλύψει τα πρόσωπα που κρύβονταν πίσω από την αιματηρή επίθεση. Οι τρομοκράτες που επέστρεψαν στη Λιβύη, δολοφονήθηκαν από τη Μοσάντ στο πλαίσιο της επιχείρησης «Οργή Θεού».
Όπως αποκαλύφθηκε, ο άνθρωπος που οργάνωσε την επιχείρηση ήταν ο παλαιστίνιος µαχητής Μοχάµαντ Ντάουντ Οντέχ.
Ήταν αρχηγός της παλαιστινιακής αντάρτικης οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» και είχε δηλώσει σε συνέντευξη του πως θεωρούσε τους ισραηλινούς αθλητές πράκτορες της Μοσάντ και κατά συνέπεια «νόμιμους» στόχους. Το τρομερό συμβάν έγινε ταινία το 2006 από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ με τίτλο «Μόναχο».