Η Ζωή Λάσκαρη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβρη του 1944. Η Ζωή Κουρούκλη – όπως ήταν το πραγματικό της όνομα- αναδείχτηκε Σταρ Ελλάς το 1959, τίτλος που της άνοιξε την πόρτα για το κόσμο του θεάματος, μέχρι την στιγμή που συναντήθηκε με τον Φιλοποίμην Φίνο και τον Γιάννη Δαλιανίδη. Το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο – Λάσκαρη- της το έδωσε ο σκηνοθέτης εμπνευσμένος από έναν Ιταλό καλλιτέχνη.
Το 1961, πρωταγωνίστησε στην ταινία «Ο Κατήφορος», χωρίς να έχει καμία εμπειρία. Η ερμηνεία της στον «Κατήφορο» καθήλωσε το ελληνικό κοινό, το οποίο της πρόσφερε το διαβατήριο για μία λαμπρή καριέρα. Έμεινε 14 χρόνια στη Φίνος Φιλμ, και μόνο δύο από τις ταινίες της δεν ήταν σκηνοθετημένες από τον Γιάννη Δαλιανίδη. Έπαιξε σε μια σειρά από κοινωνικά δράματα, επιτυχημένες κωμωδίες και μιούζικαλ, πάντα ως πρωταγωνίστρια.
Είναι η μόνη ηθοποιός στον κινηματογράφο που συνεργάστηκε μόνο με μία εταιρία παραγωγής σε όλη την κινηματογραφική καριέρα της. Συνολικά έπαιξε σε 22 ταινίες της Φίνος Φιλμ, κάτι που αποτελεί ρεκόρ για πρωταγωνιστικούς γυναικείους ρόλους.
Ξεχώρισε ως πρωταγωνίστρια στις ταινίες: «Οι θαλασσιές οι χάντρες», «Κατήφορος», «Στεφανία»,» Ίλιγγος», «Κορίτσια για φίλημα», «Εγωισμός», «Ιστορία μιας ζωής», «Δάκρυα για την Ηλέκτρα», «Μαριχουάνα stop!», «Αστερισμός της Παρθένου», «Νόμος 4000», «Μια κυρία στα μπουζούκια».
Μετά την πτώση του εμπορικού ελληνικού κινηματογράφου στα μέσα της δεκαετίας του 1970, στράφηκε αποκλειστικά στο θέατρο έχοντας εκτός των άλλων συνεργαστεί με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Από το 2002 λειτούργησε η θεατρική σκηνή «Ζωή Λάσκαρη» με πολύ επιτυχημένες παραστάσεις.
Η προσωπική της ζωή πάντα απασχολούσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και πολλές σχέσεις της είχαν συζητηθεί. Ο Τόλης Βοσκόπουλος αποτέλεσε ένα σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή της. Ήταν παντρεμένη με τον γνωστό δικηγόρο Αλέξανδρο Λυκουρέζο με τον οποίο είχαν αποκτήσει δύο κόρες. Είχε διατελέσει δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων, με την παράταξη του Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Όταν έκλεισε τα 70 της χρόνια είχε δηλώσει:
αν σε πιάνει θλίψη με τα γηρατειά μου, συγκρίνοντάς τα με τη νεότητα μου, καταλαβαίνεις πως το πρόβλημα το έχεις εσύ και όχι εγώ
Και συνέχισε την αφοπλιστική της δήλωση:
«Άνευ σημασίας: σήμερα κλείνω τα εβδομήντα μου χρόνια. Ατύχημα που συνέβη σε πολλούς πριν απο μένα και θα συμβεί και σε πολλούς μετά απο μένα. Την ηλικία μου την γνωρίζει το άπαν σύμπαν ήδη απο το 1959. Να σκεφτείς, ακόμα και αυτοί που γράφουν έντρομοι πως έγινα εβδομήντα, υπογραμμίζουν πως αυτή τη χρονιά, σε ηλικία 15 χρονών, κέρδισα στα καλλιστεία.Την ηλικία μου την γράφω όμως και εδώ στο facebook απο το 2008. Με ένα απλό κλικ είναι διαθέσιμη στον κάθε αργόσχολο δίχως να κοπιάζει με έρευνες και αρχαιολογικές ανασκαφές. Αν σε πιάνει θλίψη με τα γηρατειά μου (συγκρίνοντας τα με τη νεότητα μου), καταλαβαίνεις πως το πρόβλημα το έχεις εσύ και όχι εγώ, έτσι;»
Φωτογραφίες και πληροφορίες αντλήθηκαν από την επίσημη σελίδα της finos film