Πρωταγωνίστησε σε ταινίες γουέστερν, είχε αθλητικό σώμα και ύψος 1,90.
Ήταν γοητευτικός και είχε ερωτικές σχέσεις με τις ομορφότερες ηθοποιούς του Χόλιγουντ, μεταξύ των οποίων την Κλάρα Μπόου, τη Μάρλεν Ντίτριχ, την Ίγκριντ Μπέργκμαν και τη Γκρέις Κέλι.
Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών και έχει κερδίσει τρεις φορές βραβείο Όσκαρ.
Ο λόγος για τον Γκάρι Κούπερ, έναν από τους δημοφιλέστερους ηθοποιούς του Χόλιγουντ.
Γεννήθηκε το 1901 στην Ιντιάνα από Άγγλους μετανάστες. Το πραγματικό του όνομα ήταν Φρανκ Τζέιμς, αλλά το άλλαξε σε Γκάρι στην αρχή της καριέρας του, ύστερα από προτροπή του ατζέντη του.
Τα πρώτα σχολικά χρόνια τα πέρασε στην Αγγλία αλλά μετά το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου επέστρεψε στην Αμερική και ασχολήθηκε με τη γεωργία.
Η πατέρας του εργαζόταν ως γεωργός και αργότερα έγινε δικηγόρος και δικαστής. Μεγάλωσε ιππεύοντας άλογα με σκληρή δουλειά και στο ράντζο του πατέρα του.
Ξεκίνησε την καριέρα του ως κομπάρσος στον βωβό κινηματογράφο.
Το εντυπωσιακό του παρουσιαστικό ήταν το εισιτήριο για μεγαλύτερους ρόλους σε ομιλούσες ταινίες.
Έγινε διάσημος όταν έπαιξε τον καουμπόη στην ταινία του 1929 με τίτλο «Στην αγχόνη».
Η επόμενη δεκαετία ήταν γεμάτη με κινηματογραφικές επιτυχίες αλλά και λάθος επιλογές, καθώς αρνήθηκε να παίξει στην ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος» και στην ταινία του Χίτσκοκ, «Σαμποτέρ» .
Έπαιξε στο πλευρό της Ίγκριντ Μπέργκμαν και της Κατίνας Παξινού στην ταινία «Για ποιον χτυπά η καμπάνα», και κέρδισε Όσκαρ για την ταινία «Ο Λοχίας Γιορκ».
Τα χρόνια του ψυχρού πολέμου και της δίωξης καλλιτεχνών από το Χόλιγουντ για τις αριστερές τους πεποιθήσεις, αρνήθηκε να καταδώσει συναδέλφους του, παρόλο που ήταν μέλος στη Ένωση κινηματογραφιστών για την διατήρηση του αμερικανικού ιδεώδους, που είχε επικεφαλής τον σκληρό αντικομμουνιστή Τζον Γουέιν.
Ήταν παντρεμένος από το 1931 με τη Βερόνικα Κούπερ, αλλά είχε συνέχεια ερωτικές σχέσεις με τις διάσημες συμπρωταγωνίστριές του.
Η πιο μακροχρόνια ήταν με την ηθοποιό Πατρίσια Νιλ, την οποία ερωτεύτηκε όταν έπαιξε μαζί της στην ταινία«Κοντά στον ουρανό», το 1943.
Η Νιλ έλεγε για εκείνον: «Τα μάτια του είχαν την πιο ωραία απόχρωση μπλε, είχε μακριές βλεφαρίδες, μακριά και χαριτωμένα χέρια. Ήταν ο πιο όμορφος λαμπερός άνθρωπος».
Κατά τη διάρκεια της σχέσης τους, η Νιλ έμεινε έγκυος αλλά ο Κούπερ την πίεσε να κάνει έκτρωση γιατί ένα παιδί εκτός γάμου θα έβλαπτε την καριέρα του.
Η Νιλ ανέφερε ότι ήταν το μεγαλύτερο λάθος της ζωής της και χώρισαν το 1952, με τον Κούπερ να επιστρέφει στη σύζυγό του.
Μέχρι το 1955 είχε παίξει σε 80 ταινίες από τις οποίες είχε κερδίσει 6 εκατομμύρια δολάρια. Πέθανε το 1961 από καρκίνο σε ηλικία 60 ετών.
Η καλύτερη ταινία που πρωταγωνίστησε ήταν «Το τρένο θα σφυρίξει τρεις φορές», το 1952, η οποία σηματοδότησε την επιστροφή του Κούπερ στις επιτυχίες.
Οι πρώτες σκηνές γυρίστηκαν με έγχρωμο φιλμ αλλά ο σκηνοθέτης δεν ήταν ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα και το άλλαξαν σε ασπρόμαυρο.
Ο Γκάρι Κούπερ ήταν τότε 51 και υποδυόταν έναν σερίφη που τα έβαζε με μια σπείρα κακοποιών.
Σύμφωνα με το σενάριο ήταν παντρεμένος με την 21χρονη Έιμι Φάουλερ, την οποία υποδυόταν η η 21χρονη Γκρέις Κέλι.
Ο σκηνοθέτης επέλεξε την άπειρη Κέλι από μια φωτογραφία της, χωρίς να περάσει από οντισιόν.
Λέγεται ότι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, οι δύο ηθοποιοί είχαν ερωτικές σχέσεις.
Η ταινία έγινε μεγάλη επιτυχία και έλαβε επτά υποψηφιότητες Όσκαρ. Ο Τζον Γουέιν, την είχε περιγράψει ως το πιο μη αμερικανικό πράγμα που είδε ποτέ στη ζωή του. Όταν ο Κούπερ κέρδισε το Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του, του ζήτησε να το παραλάβει εκείνος για λογαριασμό του. Πράγματι ο Γουέιν, το παρέλαβε και ανέφερε ότι θα τιμωρούσε τον ατζέντη του που έδωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον Κούπερ και όχι σε εκείνον.