Νοτιοδυτικά της πόλης της Λάρνακας, μόλις 25 χιλιόμετρα από την Ακτή του Κυβερνήτη, είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Κύπρου, με στενά σοκάκια, πετρόκτιστα σπίτια, βραχώδεις δρόμους και χρωματιστά παράθυρα.
Η εικόνα του συνθέτει ένα υπέροχο τοπίο.
Το χωριό χωρίζεται από τον ποταμό του Αγίου Μηνά, από όπου και παίρνει το όνομά του. Η πρώτη εκδοχή υποστηρίζει πως μεταξύ του Πάνω Δρυ, που ονομαζόταν Δρύπανος, και του Κάτω Δρυ στο σημείο όπου περνάει ο ποταμός, υπήρχε ένας μεγάλος δρυς. Η δεύτερη εκδοχή αναφέρει πως το όνομα του οφείλεται στους πολλούς δρύες (βελανιδιές) που υπάρχουν στην περιοχή.

Ο μεγαλοεπιχειρηματίας Reo Stakis

Το χωριό μπορεί να υπερηφανεύεται όχι μόνο για τον Άγιο Νεόφυτο αλλά και για μια άλλη μεγάλη μορφή: τον Αργυρό Αναστάσης ή Reo Staki όμως έμεινε γνωστός.
Στα 14 του, ο Αργυρός βρέθηκε στον σταθμό τρένων “Victoria” με μια βαλίτσα γεμάτη κεντήματα που είχε φτιάξει η μητέρα του. Έπρεπε να τα πουλήσει για να μαζέψει λεφτά και να τα στείλει πίσω στην Κύπρο.
Ήταν το 1928 και στο σταθμό υπήρχαν πολλοί κλέφτες και ένα του βούτηξε την τσάντα. Ένας αστυνομικός κατάφερε να τον κυνηγήσει και να επιστρέψει τη μικρή περιουσία στον Αργυρό.
Στα επόμενα δύο χρόνια, ο Αργυρός ή Reo όπως είχε αρχίσει να γίνεται γνωστός, αποδείχτηκε ως ένας από τους καλύτερους πωλητές. Γύριζε τη χώρα με τη μηχανή του και κατάφερνε να επιστρέφει στην Κύπρο με μια μικρή περιουσία των χιλίων λιρών: ποσό απερίγραπτο για την εποχή.
Η επιτυχία του οφειλόταν στο γεγονός πως μπορούσε να πουλήσει τα προϊόντα του στον οποιοδήποτε. Στο Εδιμβούργο έγραψε μία επιστολή προς τη βασίλισσα Mary, σύζυγο του βασιλιά George V, και την παρέδωσε στο Holyrood House, τη βασιλική κατοικία στη Σκωτία. Αποτέλεσμα  ήταν μία γραπτή παραγγελία και μία επιταγή υπογεγραμμένη από τη “Mary” αξίας 13 λιρών. Ο Αργυρός δεν την εξαργύρωσε ποτέ.
Από τα χρήματα που μάζεψε δημιούργησε στη Γλασκώβη το πρώτο του εστιατόριο, με 40 θέσεις και την ονομασία Victory αφού το άνοιξε στο τέλος του πολέμου. Τελικά δημιούργησε μια αλυσίδα.
Μέχρι το 1960 ο Reo Stakis είχε περισσότερα από 30 εστιατόρια, μπαρς και ξενοδοχεία στη Σκωτία. Το 1961 άνοιξε το πρώτο καζίνο της Σκωτίας.

Catodi
Το χωριό είναι γνωστό στους χάρτες ήδη από τη μεσαιωνική περιοχή ως Catodi, Catadi ή Catodri ενώ οι κάτοικοι σήμερα το ονομάζουν και «Μικρό Παρίσι» λόγω της αρχιτεκτονικής και του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα που είχε κάποτε.
Ο οικισμός από τα βυζαντινά χρόνια, αποτελούσε τον αγροτικό οικισμό των Λευκάρων. Δυτικά, στον οικισμό Απλίκι, ζούσαν οι γονείς του Αγίου Νεοφύτου, οι οποίοι μετακόμισαν στον Κάτω Δρυ και γέννησαν τον Άγιο το 1134.

Πίνακας του Πασκάλη Αναστάση

Τα καταλύματα και η ρήγαινα

Η περιοχή του Κάτω Δρυ, κάποτε ονομαζόταν Καταλύματα και αποτελούσε την εξοχική κατοικία των Ενετών αριστοκρατών, οι οποίοι πάντα έφταναν στο χωριό με την ακολουθία τους, με άμαξες και πομπή αλόγων.
Μία παράδοση αναφέρει πως στα Καταλύματα ζούσαν δύο αδελφές βασίλισσες, οι οποίες δεν μιλούσαν μεταξύ τους. Η μία ζούσε στα Καταλύματα και η άλλη στο Μαυροβούνι
Μέχρι σήμερα οι κάτοικοι του Κάτω Δρυ, χρησιμοποιούν την έκφραση «Άμα καμμιά εν μιλιέται, λαλούμεν εν η ρήγαινα του Καταλυμάτου».
Μια άλλη παράδοση αναφέρει πως στα Καταλύματα υπάρχει η χρυσή καρφίτσα της Ρήγαινας, η οποία με το διαμάντι της «αγοράζει τη μισή Κύπρο».

 

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Πως ο μικρός ιεροψάλτης από το Όμοδος μάγεψε την Ν.Υόρκη και τον Λουτσιάνο Παβαρόττι. Γιατί ο Μακάριος του είπε «τι μου ‘κανες ρε Μοδινέ»  

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here