Σε υψόμετρο 440 μέτρα στο δάσος της Πάφου και 5 χιλιόμετρα από τον Άγιο Νικόλαο, υπάρχουν τα μεσαιωνικά γεφύρια της επαρχίας Πάφου: του Τζιελεφού, της Ελιάς και του Ρούθκια.

Τα πετρόκτιστα, ψηλά γεφύρια σήμερα αποτελούν τουριστικό προορισμό, όμως μέχρι πριν από μισό αιώνα, οι κάτοικοι τα χρησιμοποιούσαν ακόμα αφού ήταν η μοναδική δίοδος προσπέλασης του Διάριζου ποταμού κι ένωνε τα χωριά Τρεις Ελιές, Καμινάρια, Άγιο Νικόλαο με τα χωριά Βρέτσια, Άγιος Ιωάννης και Μηλικούρι.

Ο βάρβαρος ποταμός

Ο Διάριζος ή Δκιάριζος στα κυπριακά, είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος ποταμός της Κύπρου. Πηγάζει από την οροσειρά του Τροόδους και εκβάλλει στην επαρχία Πάφου, ενώ κατά μήκος του έχει δημιουργηθεί μία τεράστια κοιλάδα με 14 χωριά και κατοικήθηκε ήδη από τη Νεολιθική εποχή. Η ονομασία του προέρχεται από τις δύο πηγές (ρίζες) του ποταμού, του Φοινιού και των Καμιναριών. Παλιά οι κάτοικοι τον ονόμαζαν και «Βάρβαρο» γιατί κάποτε τα νερά του έρρεαν πολύ ορμητικά και έκανε έναν «σατανικό» ήχο που έφτανε μέχρι τα γύρω χωριά. Σην αρχαιότητα ήταν γνωστός ως «Βόκαρος» από το διορίζω ή χωρίζω.

Το γιοφύρι του Τζιελεφού

Το γιοφύρι του Τζιελεφού είναι το μεγαλύτερο από τα τρία γεφύρια της «καμηλόστρατας», η οποία κάποτε εξυπηρετούσε το εμπόριο των κατοίκων, μεταβαίνοντας από το ένα χωριό στο άλλο με καμήλες. Το πετρόκτιστο και σε άριστη κατάσταση γεφύρι είναι κτισμένο στην περίοδο της Ενετοκρατίας μεταξύ 1489 – 1571. Για την ονομασία του υπάρχουν διάφορες εκδοχές, καμία όμως δεν είναι κατοχυρωμένη. Μία από αυτές σχετίζεται με την ελληνική λέξη «κέλεφος» η οποία στα αρχαία σημαίνει αδύνατος ή άρρωστος. Μία άλλη εκδοχή συνδέει την ονομασία με τη λέξη «κέλυφος» η οποία αφορά κάποιο πρόσωπο ή περιστατικό κατά τη διάρκεια κατασκευής του γεφυριού.

Το γιοφύρι της Ελιάς

Μεγαλύτερο σε ηλικία από το γιοφύρι του Τζιελεφού είναι το γιοφύρι της Ελιάς. Οξυκόρυφο και αυτό, βρίσκεται πάνω από τον ποταμό του Φοινιού ο οποίος είναι παραπόταμος του Διαρίζου. Η ονομασία του προέρχεται από το μοναδικό δέντρο ελιάς το οποίο υπήρχε στην περιοχή όταν το έκτισαν.

Πηγή: Αψίδα

Γιοφύρι του Ρούθκια

Το τρίτο ενετικό γεφύρι της καμηλόστρατας είναι αυτό του Ρούθκια που βρίσκεται 3 χιλιόμετρα από το τουρκοκυπριακό χωριό Βρέτσια. Η ονομασία του σχετίζεται με την ελληνική λέξη ρούδι που πρόκειται για την ονομασία του φυτού ρούδι (Ρους ο Βυρσοδεψικός) και στην περιοχή είναι άφθονο. Στα κυπριακά είναι γνωστό ως σουμάτζιη. Κατά την περίοδο του μεσαίωνα η συλλογή του και πώλησή του, αποτελούσε μία από τις κυριότερες εμπορικές δραστηριότητες του νησιού.

Πηγή: Pictures of CY

Το 1953 το γεφύρι καταστράφηκε από τον μεγάλο σεισμό και για την επιδιόρθωσή του απαιτείτο το υπερβολικό για την εποχή ποσό των 280 λιρών. Τέσσερα χρόνια αργότερα, με τη διαπλάτυνση του δρόμου έγινε η σκέψη κατεδάφισής του, όμως απορρίφθηκε. Έτσι, το 1977 άρχισε η αναστήλωση του με συνολική δαπάνη 2.500 λιρών.

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Δείτε τις 10 κυπριακές εκκλησιές που αποτελούν μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Ποια τραγικά γεγονότα συνέβαιναν στην Κύπρο όσο χτίζονταν (ΒΙΝΤΕΟ)  

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here