Στα τέλη της δεκαετίας του ’20, αναπτύσσονται στην Κύπρο πολλά μεταλλεία στις περιοχές
Σκουριώτισσα, Ξερός, Μιτσερό, Μαυροβούνι.
Οι περιοχές γύρω από τα μεταλλεία γεμίζουν από του χιλιάδες εργάτες που φέρνουν και την οικογένειά τους.
Οι συνθήκες όμως είναι άθλιες. Η φύση της δουλειάς, η έλλειψη μέτρων ασφαλείας τα εξαντλητικά ωράρια, προκαλούν καθημερινά δυστυχήματα και μία σειρά από χρόνιες παθήσεις. Κάποια από τα εργατικά δυστυχήματα συντάραξαν ολόκληρο τον κόσμο ενώ άλλα είχαν φρικιαστικές λεπτομέρειες.

Εργάτριες και εργάτες στα μεταλλεία

Τους καταπλάκωσε το χώμα

Στις 18 Μαρτίου 1925, οι εργάτες του μεταλλείου άρχισαν να σκάβουν τα έγκατα της γης για να βρουν μεταλλεύματα. Ξαφνικά ένα ολόκληρο βουνό χώματος αποσπάστηκε και καταπλάκωσε το μεταλλείο. Οι υπόλοιποι εργάτες έτρεξαν να ανασύρουν τους συναδέλφους τους. Τελικά, κατάφεραν να βγάλουν μόνο τέσσερα άτομα: τον Χασάν Σαλίχ από τη Μαλούντα και τον Μεχμέτ Χαλήλ από τη Βρέτσια και οι δύο νεκροί, τον Γιώργο Κωσταντή από την Αθηναίου που έζησε μόνο για λίγες ώρες και τον Στυλιανό Αγγελή από την Πέτρα που νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο της εταιρείας.
Οι είκοσι χιλιάδες τόνοι καταπλάκωσαν τους υπόλοιπους επτά εργάτες  από τους οποίους έξι ανασύρθηκαν νεκροί και ο ένας δεν βρέθηκε ποτέ.

Έλιωσε το κορμί του στις δοκούς

Ένα άλλο συγκλονιστικό και φρικιαστικό δυστύχημα πραγματοποιήθηκε το 1938 στο χαλκωρυχείο του Μαυροβουνίου κατά τη διάρκεια ανοίγματος λάκκου.
Ο μεταλλωρύχος Κόκος Φιλίππου καθώς προσπαθούσε να ανέβει στην επιφάνεια μέσα σε ένα κάδο γεμάτο χώμα, έχασε την ισορροπία του και έπεσε στο κενό.
Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε το μαρτύριο που οδήγησε στον θάνατό του.
Χτύπησε στην πρώτη δοκό όπου του κόπηκε το πόδι ενώ το σώμα του χτυπούσε από δοκό σε δοκό και κατέληξε άψυχο στο τέρμα του κρατήρα. Όταν έφτασε ο τοπικός διευθυντής στον χώρο του δυστυχήματος κατέβηκε στον λάκκο όπου βρήκε μόνο το πόδι του άτυχου εργάτη. Για να βρει και το υπόλοιπο κομματιασμένο σώμα χρειάστηκε να ανεβοκατέβει 3 φορές.

Η κεντρική φωτογραφία είναι από το Μεταλλείο Αμιάντου, από την ιστοσελίδα  www.amiandos.eu

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: «Έσιει κούσπον στο Μιτσερόν». Πώς βγήκε η γνωστή έκφραση από τη δεκαετία του ’50 και πως σχετίζεται με την «κόκκινη λίμνη» (βίντεο από ψηλά) 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here