Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, τις πρώτες «ταχυδρομικές» υπηρεσίες της Κύπρου συναντώνται κατά την περίοδο της περσικής κατάκτησης, γύρω στο 540-533 π.Χ.

Λόγω της τεράστιας έκτασης που κάλυπτε η περσική αυτοκρατορία, οι Πέρσες Βασιλιάδες χρησιμοποιούσαν αγγελιoφόρους οι οποίοι μετέφεραν τις πληροφορίες και τις διαταγές στις μακρινές επαρχίες. Για αυτό το σκοπό είχαν στήσει διάφορους ενδιάμεσους σταθμούς.

Κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής κατάκτησης, η Κύπρος αποτέλεσε ταχυδρομικό σταθμό για τη αχανή αυτοκρατορία. Ο ιστορικός Τίτος Λίβιος επισημαίνει πως το 30 π.Χ οι ταχυδρομικές υπηρεσίες ανοδιοργανώθηκαν από τον αυτοκράτορα Αύγουστο. Οι αγγελιοφόροι συνέχισαν να κινούνται με άλογα έως την κατάκτηση της Κύπρου από τους Λουζινιάν, οι οποίοι έφτιαξαν τους πρώτους δρόμους και έτσι συνέβαλαν στην ανάπτυξη των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Οι Ενετοί έδωσαν πολύ περισσότερη προσοχή στην κατασκευή οδικού δικτύου και διατήρησαν κανονικές ταχυδρομικές υπηρεσίες από και προς την Κύπρο. Πολύ περισσότερο, διατηρούσαν μηνιαία σύνδεση Κύπρου-Βενετίας με κύριο λιμάνι την Αμμόχωστο.

Το πρώτο γράμμα

Σε ιδιωτική συλλογή εντοπίστηκε το πρώτο γράμμα το 1353, επί βασιλείας Ούγγου Δ’, από την Αμμόχωστο προς την Κωνσταντινούπολη. Σχεδόν εκατό χρόνια αργότερα, χρονολογείται το πρώτο γράμμα εσωτερικής αλληλογραφίας, το 1481 από Αμμόχωστο προς Λευκωσία, αποδεικνύοντας πως οι τοπικές αρχές και οι κοινωνικές ανάγκες βοήθησαν στη δημιουργία εσωτερικού ταχυδρομείου.
Επιπλέον έχουν διασωθεί επιστολές που στάλθηκαν από εμπόρους και ιππότες του Τάγματος των Ναϊτών.

Αυστριακό ταχυδρομείο

Μετά το 1845 εντοπίστηκαν στο νησί δύο ταχυδρομικές υπηρεσίες. Η μία ήταν η Κυβερνητική Υπηρεσία και η άλλη μία ιδιωτική, η Αυστριακή η οποία συνδεόταν μέσω του Αυστριακού Προξενείου στη Λάρνακα. Εκείνη την περίοδο εντοπίστηκαν πολλά γράμματα προς διάφορες πρεσβείες.

Ταχυδρομική υπηρεσία σε 19 μέρες

Έξι χρόνια πριν το πέρασμα της Κύπρου από την Οθωμανοκρατία στην Αγγλοκρατία, λειτούργησε ένα τουρκικό γραφείο έως το 1878. Μόλις έφτασε στο νησί ο πρώτος Άγγλος Κυβερνήτης, Γκάρνετ Γούλεσλει, φρόντισε μεταξύ άλλων, να ιδρύσει επίσημη ταχυδρομική υπηρεσία και τα κατάφερε μέσα σε 19 μέρες. Το πρώτο Κυπριακό Ταχυδρομείο λειτούργησε στην τότε εμπορική πόλη της Κύπρου, τη Λάρνακα.
Ένα μήνα μετά υπεγράφη το πρώτο ταχυδρομικό συμβόλαιο μεταξύ Κυβέρνησης και ιδιώτη για τη μεταφορά επιστολών από τη Λευκωσία στη Λάρνακα.
Η μεταφορά γινόταν μία φορά την ημέρα με αμάξι που το έσερναν άλογα.

Υπήρχε και γραμμή Κύπρου-Αλεξάνδρειας που εξυπηρετούσε τις επιστολές του εξωτερικού. Από εκεί μεταφέρονταν με άλλο πλοίο στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, οι έξι πόλεις της Κύπρου διέθεταν το δικό τους Ταχυδρομείο.

Το πρώτο γραμματόσημο

Την 1η Απριλίου 1880, η βρετανική αποικιοκρατική κυβέρνηση κυκλοφόρησε το πρώτο γραμματόσημο της αποικίας. Ήταν έξι γραμματόσημα τα οποία απεικόνιζαν τη Βασίλισσα Βικτώρια της Αγγλίας με την επιγραφή Cyprus.
Ένα από αυτά τα γραμματόσημα το οποίο κυκλοφόρησε στη Λεμεσό, πωλήθηκε το 2009 σε δημοπρασία του οίκου Grosvenor, στο Λονδίνο στην τιμή των 12.000 στερλινών.

Το πλοίο μεταφοράς ταχυδρομείου Boulac (John P. Foscolo, 1923)

Άλλα γραμματόσημα και γράμματα από τα τέλη του 19ου αιώνα, πωλούνται σε διαδικτυακές πλατφόρμες στην τιμή των 3,950.00 δολλαρίων, όπως για παράδειγμα μία επιστολή από το 1880, ενώ κάποια γραμματόσημα ακουμπάνε τις τιμές των 1,600.00 δολλαρίων.

Αεροπορικό ταχυδρομείο

Από το 1930 και για δύο χρόνια, τέθηκε σε λειτουργία αεροπορική ταχυδρομική υπηρεσία. Από τις 26 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου του πρώτου χρόνου, έγιναν πέντε αποστολές επιστολών. Τον Απρίλιο του 1932 το αεροπορικό ταχυδρομείο προσέφερε περισσότερες υπηρεσίες και αναρτούσε αφίσα με την χρονική διορία παράδoσης επιστολών.

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Πριν από 100 χρόνια η Κύπρος είχε σιδηρόδρομο και συνδεόταν η ύπαιθρος με την πόλη. Τα αξέχαστα «έκτακτα» δρομολόγια για την θάλασσα και οι θρυλικές διαδρομές Αμμόχωστος – Λευκωσία – Μόρφου – Ευρύχου. Πως έκλεισαν 46 χρόνια αργότερα 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here