Η Ουάσινγκτον ήταν στις φλόγες. Οι Βρετανοί στρατιώτες την είχαν πυρπολήσει. Με τον καπνό να ανεβαίνει ακόμη από τα ερείπια, οι Βρετανοί ξεκίνησαν πορεία μέσα από το Μέριλαντ.
Οι περισσότεροι από τους στρατιώτες πέρασαν ειρηνικά μέσα από τη μικρή πόλη του Άπερ Μπάρλμπορο, αλλά δύο μεθυσμένοι από αυτούς άρχισαν να πυροβολούν και να φωνάζουν.
Ένας από τους προύχοντες της πόλης, ο δρ. Ουίλιαμ Μπινς, εξοργίστηκε τόσο πολύ με αυτή τη συμπεριφορά, ώστε έσυρε ο ίδιος τους μεθυσμένους στρατιώτες στη φυλακή.
Όμως, ο ένας από τους άντρες κατάφερε να δραπετεύσει και επέστρεψε με περισσότερους ερυθροχίτωνες, όπως αποκαλούσαν τους Βρετανούς.
Απελευθέρωσαν τον φυλακισμένο στρατιώτη, συνέλαβαν τον γιατρό και τον οδήγησαν σε βρετανική φρεγάτα στον κόλπο Τσέζαπικ. Ένας δικηγόρος, φίλος του γιατρού, πήγε εκεί για να διαπραγματευτεί την απελευθέρωσή του.
Πριν καλά καλά φτάσει όμως εκεί, οι Βρετανοί άρχισαν να βομβαρδίζουν το κοντινό φρούριο Φορτ Μακχένρι και κράτησαν υπό περιορισμό τους δύο άντρες μέχρι να τελειώσει ο βομβαρδισμός.
Τότε o Αμερικανός δικηγόρος Φράνσις Σκοτ Κι, έτυχε να παρατηρήσει τη σημαία του φρουρίου να στέκεται όρθια μέσα στην «κατακόκκινη λάμψη των ρουκετών».
Βρισκόταν σε ξενοδοχείο της Βαλτιμόρης τη μέρα μετά την μάχη. Το ποίημα του «The Star- Spangled Banner» δηλ. «λάβαρο στολισμένο με άστρα» ή στην παλιότερη απόδοση του τίτλου «Αστερόεσσα σημαία», έγινε αμέσως επιτυχία.
Για μουσική, ο Κι χρησιμοποίησε τη μελωδία από το «To Anacreon in Heaven» που σημαίνει «Στον Ανακρέοντα στους ουρανούς», ένα δημοφιλές τραγούδι για το ποτό.
Χρειάστηκαν περισσότερα από 40 νομοσχέδια και ψηφίσματα στο Κογκρέσο πριν το»Λάβαρο στολισμένο με άστρα» υιοθετηθεί τελικά ως εθνικός ύμνος των ΗΠΑ, το 1931.
ΠΗΓΗ: Συναρπαστικές ιστορίες που δεν ειπώθηκαν ποτέ, Rick Beyer, εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς ο «Τίγρης» από το καρτούν «Γουίνι το Αρκουδάκι» σχεδίασε την πρώτη τεχνητή καρδιά…