Τον Νοέμβριο του 2008 o κόσμος συγκλονίστηκε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βομβάη της Ινδίας. Συνολικά 125 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν οι τρομοκράτες κατέλαβαν δύο πολυτελή ξενοδοχεία της περιοχής και εκτέλεσαν εν ψυχρώ τους ομήρους.
Ένα από τα άτυχα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης, ήταν ο Κύπριος Ανδρέας Λιβέρας, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Ινδία για μία έκθεση σκαφών πολυτελείας. Το βρετανικό του διαβατήριο, του στοίχισε τη ζωή.
Ο Ωνάσης της Κύπρου
Γεννήθηκε το 1935, στο χωριό Λιβερά της Κερύνειας και παντρεύτηκε σε πολύ μικρή ηλικία αποκτώντας τέσσερα παιδιά.
Άνθρωπος δραστήριος, όπως τον χαρακτηρίζουν όσοι τον γνώριζαν, έκανε πολλές δουλειές για να συντηρήσει την οικογένεια του: από αγρότης μέχρι οδηγός λεωφορείου.
Τα τραγικά γεγονότα όμως των δικοινοτικών ταραχών που ξεκίνησαν το 1963, τον έκαναν να καταλάβει πως στην Κύπρο δεν είχε πολύ μέλλον. Για αυτό αποφάσισε να μετακομίσουν οικογενειακώς στο Λονδίνο.
Όπως θυμάται ο αδελφός του, στην αρχή στο Λονδίνο ζούσε με τη σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους σε ένα πολύ μικρό διαμέρισμα.
Όπως και πολλοί άλλοι Κύπριοι, βρήκε μία πρόχειρη δουλειά. Στο ζαχαροπλαστείο Fleur De Lys, σε ένα ισόγειο του Κένσιγκτον, ο Λιβέρας ξεκίνησε ως πωλητής και διανομέας εκλέρ για μια λίρα την ημέρα.
Σιγά σιγά όμως, κατάφερε να δημιουργήσει μια μικρή περιουσία κι όταν ο ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου αποφάσισε να πουλήσει την επιχείρηση, ο Λιβέρας αποφάσισε να την αγοράσει και να επεκταθεί στο Λονδίνο.
Με τη δική του εταιρεία ζαχαροπλαστικής, επεκτάθηκε γενικά στον χώρο των κατεψυγμένων προϊόντων και δεν άργησε να γίνει ένας από τους πιο γνωστούς μεγαλοεπιχειρηματίες της Μεγάλης Βρετανίας.
Τον Ιούλιο του 1981, η εταιρεία του, η οποία είχε αποκτήσει πλέον ευρωπαϊκή φήμη, ανέλαβε τη γαμήλια τούρτα του πρίγκιπα Κάρολου με την Νταϊάνα.
Η οικογένειά του αγόρασε ζαχαροπλαστεία σε πολλές περιοχές της Βρετανίας και ξαφνικά βρέθηκε με τζίρο 10 εκατ. στερλινών από πωλήσεις 62,8 εκατ. στερλινών.
Τον Μάιο του 2006 η εταιρεία εξαγοράζεται από την ισλανδική Βakkavor έναντι 130 εκατ. στερλινών. Η οικογένεια Λιβέρα είχε ένα αναπάντεχο κέρδος 100 εκατ. στερλινών και μερίδιο στην ισλανδική εταιρεία αξίας 30 εκατ. στερλινών. Άρχισε εν συνεχεία να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του σε σκάφη και έγινε ιδιοκτήτης της εταιρείας ενοικίασης θαλαμηγών Liveras Υachts, με έδρα το Μονακό, αλλά και με δραστηριότητες στις αγορές της Ισπανίας και της Ελλάδας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών κύκλων στη Λευκωσία, ο Λιβέρας περιλαμβανόταν στον κατάλογο με τους δέκα πλουσιότερους Κυπρίους της Βρετανίας.
Είχε χαρακτηριστεί ως ο «Ωνάσης της Κύπρου».
Η μαρτυρία στο BBC πριν τη δολοφονία
Τον Νοέμβριου του 2008, βρέθηκε στην Ινδία για να παραστεί σε μία έκθεση σκαφών πολυτελείας, όπως έκανε εξάλλου κάθε χρόνο. Τη στιγμή που έτρωγε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Ταζ Μαχάλ» οι τρομοκράτες εισέβαλαν κι άρχισαν να πυροβολούν εν ψυχρώ τον κόσμο.
Ο ίδιος μαζί με άλλους κρύφτηκε κάτω από τα τραπέζια.
Όταν οι τρομοκράτες τον ανακάλυψαν τους αιχμαλώτισαν και τους χώρισαν σε τρεις κατηγορίες: όσοι είχαν αγγλικό, αμερικανικό και αυστραλιανό διαβατήριο.
Από αυτούς εξετέλεσαν έξι, μεταξύ των οποίων και τον Ανδρέα Λιβέρα.
Η τραγική ειρωνεία είναι πως λίγα λεπτά πριν τη δολοφονία του, ο μεγαλοεπιχειρηματίας όχι μόνο είχε επικοινωνήσει με το γιο του Διονύση για να τον ενημερώσει πως είναι καλά, αλλά μίλησε και τηλεφωνικώς με το BBC για την ομηρία.
«Κρυφτήκαμε κάτω από το τραπέζι και μετά οι τρομοκράτες έσβησαν όλα τα φώτα. Αλλά τα πολυβόλα συνέχιζαν να ρίχνουν. Μας πήραν στην κουζίνα και από εκεί στο υπόγειο προτού βρεθούμε στο σαλόνι όπου είμαστε τώρα. Πρέπει να βρίσκονται περίπου 1.000 άνθρωποι εδώ, ντόπιοι,τουρίστες και ένοικοι. Δεν κρυβόμαστε, είμαστε κλειδωμένοι εδώ».
Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Πως ο μικρός ιεροψάλτης από το Όμοδος μάγεψε την Ν.Υόρκη και τον Λουτσιάνο Παβαρόττι. Γιατί ο Μακάριος του είπε «τι μου ‘κανες ρε Μοδινέ»