Τα μεσάνυχτα της 16ης Αυγούστου 1960, η Κύπρος ανακηρύχθηκε σε ανεξάρτητο κράτος, ως αποτέλεσμα των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου.
Αν και το νέο κράτος είχε λόγους να γιορτάζει τη γέννησή του, ωστόσο, είχε ν΄αντιμετωπίσει τη φοβερή έξαρση του εγκλήματος το οποίο «θέριζε» στον πολιτικό κόσμο.
Δεν έλειπαν όμως και τα εγκλήματα του υπόκοσμου.
Τον πρώτο Οκτώβριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώθηκαν τρεις δολοφονίες, άσχετες με πολιτικά κριτήρια, που πέρασαν ως «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» της νύχτας.
Νεκρός ο «Μουττάς» γνωστός κι ως «Πάτρονος»
Στις 22 Οκτωβρίου 1960, έξω από το κέντρο «Κοσμοπόλιταν» στη Λευκωσία, ένα άτομο έπεσε νεκρό από πυροβολισμό.
Ήταν ο Α. Μ., οδηγός ταξί, γνωστός και ως «Μουττάς» ή «Πάτρονος».
Ο «Πάτρονος» όμως, εκτός από οδηγός ταξί, υπήρξε και εκμεταλλευτής γυναικών και ήταν γνωστός στον υπόκοσμο για τις σχέσεις που διατηρούσε με την πορνεία.
Σε άρθρο της εποχής σημειώθηκε:
Από εκτιμήσεις ανωτάτου αξιωματικού της Αστυνομίας το έγκλημα στερείται παντελώς πολιτικών κριτηρίων. Αντιθέτως, η Αστυνομία πιστεύει ότι τα ελατήρια είναι η εκδίκηση και η ζηλοτυπία.
Ο «Εφτής» νεκρός μία ημέρα μετά
Δεν πρόλαβαν να περάσουν 24 ώρες από τη δολοφονία του «Πάτρονου», όταν νεκρός έπεσε και δεύτερος οδηγός ταξί, έξω από το σπίτι του.
Στις 22:00 ακριβώς, ο A.Γ, γνωστός και ως «Εφτής», από την Κλήρου, δεν πρόλαβε να περάσει το κατώφλι του σπιτιού της ξαδέλφης του στην Έγκωμη.
Όπως και ο «Πάτρονος» έτσι και ο «Εφτής», είχε σχέσεις με πορνεία και με τους κύκλους που εκμεταλλεύονταν τις εκδιδόμενες ή τις απροστάτευτες γυναίκες.
Το θύμα βρέθηκε μέσα σε λίμνη αίματος, Οι οι αστυνόμοι συνέλεξαν πέντε κάλυκες,όσες και οι σφαίρες που τον «γάζωσαν».
Μετά τον βαλλιστικό έλεγχο, ταυτοποιήθηκε πως το πιστόλι που σκότωσε τον «Εφτή» ήταν το ίδιο που δολοφόνησε τον «Πάτρονο».
Και τρίτος οδηγός ταξί νεκρός
Τέσσερις μέρες αργότερα, στις 27 Οκτωβρίου, πυροβολισμοί ακούστηκαν στην περιοχή του σταδίου του Κεραυνού στον Στρόβολο.
Έντρομος ένας πολίτης, ειδοποίησε την Αστυνομία Λυκαβηττού, όταν άκουσε τους πυροβολισμούς. Πήγε αμέσως στην περιοχή και αντίκρισε νεκρό κάποιον Γιαννάκη, οδηγό ταξί. Σύντομα έφθασε η αστυνομία, η οποία περισυνέλεξε 8 κάλυκες.
Ο νεκρός Γ.Α.Χ., γνωστός ως «Κωνσταντίνου», ήταν και αυτός εκμεταλλευτής γυναικών.
Μπλεγμένος ο Γιωρκάτζης
Η Αστυνομία δεν κατάφερε να εντοπίσει τον δράστη. Από τα στοιχεία που κατάφεραν να συλλέξουν κατέληγαν πως και οι τρεις νεκροί οδηγοί ταξί, ήταν μέλη του υποκόσμου και σεσημασμένοι εκμεταλλευτές γυναικών. Ωστόσο οι πολίτες δεν συνεργάστηκαν ιδιαίτερα με τις αρχές.
Και αυτό ήταν αναμενόμενο, αφού την ίδια περίοδο, οι πολιτικές δολοφονίες και οι ταραχές είχαν προκαλέσει μεγάλο αίσθημα ανασφάλειας στον κόσμο.
Μέσω ψιθύρων, είχαν δημιουργήσει τη φήμη, πως τις δολοφονίες έπραξαν «άντρες του Γιωρκάτζη και ότι τα θύματα εκτελούνταν επειδή είχαν προδώσει τον Αγώνα».
Ωστόσο, η φημολογία αυτή δεν άρεσε καθόλου στον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη, ο οποίος ιδιαίτερα ενοχλημένος πίεζε τις αστυνομικές αρχές να εντοπίσουν τους δράστες για να απαλλαχθεί ο ίδιος από όσα λέγονταν εις βάρος του.
Ο Πρόεδρος Μακάριος στις 3 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε στο κοινό:
«Έχω τη γνώμη ότι οι τελευταίοι φόνοι διεπράχθηαν υπό οργανωμένης σπείρας. Παρακαλούμεν τον Κυπριακόν λαόν να βοηθήση και να συνεργασθή μετά της Αστυνομίας δια την ανακάλυψιν των εγκληματιών οι οποίοι διά των φόνων τούτων καταφέρουν ενσυνειδήτως ή ασυνειδήτως, βαρύτατο πλήγμα κατά της νέας Πολιτείας μας»
Οι δηλώσεις όμως του Προέδρου, αντί να συσπειρώσουν τον κόσμο να συνδράμει στην αντιμετώπιση του εγκλήματος, προκάλεσαν μεγαλύτερη σύγχυση και έκτοτε ακολούθησαν δυσμενή σχόλια για το αν η Κυβέρνηση γνώρισε τον ή τους δράστες και απλά δεν τους απεκάλυπτε.
Πηγή: Θεοφάνης Δημητρίου, Πολιτικά Εγκλήματα
Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Έγκλημα και τιμωρία. Η δολοφονία δύο μαστροπών που ώθησαν μία 16χρονη «χωριατοπούλα» στην πορνεία. Η αστυνομία κατέληξε ότι τους δολοφόνησε όλο το χωριό με δρεπάνια και τσάπες