Στις 13 Μαρτίου 1981, ένα σχολικό λεωφορείο επέστρεφε από εκπαιδευτική εκδρομή στο Τρόοδος. Οι μαθητές του Ένατου Γυμνασίου Λεμεσού, τραγουδούσαν στα πίσω καθίσματα ξέγνοιαστοι από το σχολικό άγχος. Ξαφνικά όμως το λεωφορείο άρχισε να τρέχει στην κατηφόρα σαν τρελό. Το γέλιο και το τραγούδι των μαθητών κόπηκαν απότομα.

Κοντά στις Πλάτρες και πιο συγκεκριμένα κοντά στον οικισμό «Μόντε Μονιάτη», το λεωφορείο ανέπτυξε ιλιγγιώδη ταχύτητα και ο οδηγός πανικοβλημένος προσπαθούσε να ελέγξει την κατάσταση.
Οι χαρούμενες φωνές των παιδιών έγιναν κραυγές αγωνίας και τρόμου, ενώ μερικοί από αυτούς φώναζαν «Τα φρένα, τα φρένα». Όμως η κούρσα τρόμου συνεχιζόταν.
Το λεωφορείο συγκρούστηκε με ένα αυτοκίνητο που οδηγούσαν Βρετανοί, πάνω στη μεγάλη στροφή «θανάτου» στον Μονιάτη, όπου στο παρελθόν είχαν συμβεί κι άλλα ατυχήματα. Το λεωφορείο έκανε βουτιά στο γκρεμό και τελικά σφηνώθηκε σε μία δεξαμενή νερού ύψους 20 μέτρων.
Μαθητές και καθηγητές, άρχισαν να πνίγονται.

Πηδούσαν από τα παράθυρα

Ένας από τους καθηγητές, ο κ. Τάκης Ελευθερίου, εκσφενδονίστηκε από το παράθυρο και τραυματίστηκε. Αυτό δεν τον εμπόδισε όμως να ανακτήσει τις αισθήσεις του. Αμέσως όρμηξε στο λεωφορείο και να σώσει όσους περισσότερους μπορούσε.
Έβγαλε έξω τον οδηγό και τη σύζυγό του και όλοι μαζί άρχισαν να τραβάνε έξω τα τραυματισμένα παιδιά.
Άλλοι μαθητές έσπαγαν όπως-όπως τα τζάμια και πηδούσαν έξω προσπαθώντας να γλυτώσουν από τον πνιγμό.

Τρεις μαθήτριες νεκρές

Δυστυχώς από το φοβερό δυστύχημα δεν πρόλαβαν όλοι οι μαθητές να σωθούν. Είκοσι λεπτά μετά τη σύγκρουση, ανέσυραν από το λεωφορείο τρεις μαθήτριες οι οποίες είχαν χάσει τη ζωή τους από πνιγμό.
Υπήρχαν ακόμη τέσσερις τραυματισμένοι καθηγητές και 44 μαθητές.
Η είσοδός τους στο νοσοκομείο έγινε μετά βίας. Γονείς, φίλοι, καθηγητές και κόσμος της Λεμεσού μόλις άκουσαν τα τραγικά νέα κατέκλυσαν το Νοσοκομείο Λεμεσού. Από απόσταση ακούγονταν οι τραγικοί θρήνοι, τα κλάματα, τα αναφιλητά και οι οδυρμοί. Κανείς δεν ήξερε ποιου το παιδί έχασε τη ζωή του και πόσοι ήταν πραγματικά καλά.

Μία μαθήτρια δήλωσε: «Λίγο πριν τη μοιραία στροφή, μία καθηγήτρια μας είπε πως κάτι συμβαίνει με τα φρένα, να μην πανικοβληθούμε και πως ο οδηγός θα προσπαθούσε να σταματήσει το λεωφορείο. Όταν φτάσαμε στην στροφή το αυτοκίνητο έτρεχε πολύ και φωνάζαμε “τα φρένα, τα φρένα”. Σε κλάσματα δευτερολέπτου βρεθήκαμε μέσα στη λίμνη (εννοώντας τη δεξαμενή). Το τι συνέβη ήταν τρομερό».

Η στροφή θανάτου

Η στροφή στον Μονιάτη έχει συνδεθεί με τον θάνατο.
Στις 20 Νοεμβρίου 1989, σκοτώθηκαν 8 Βρεττανοί στρατιώτες, όταν το στρατιωτικό φορτηγό που τους μετέφερε έχασε τον έλεγχο και κατέληξε στον γκρεμό. Δέκα χρόνια αργότερα, στις 30 Ιανουαρίου 2000, μία εκδρομή στο χιονισμένο Τρόοδος κατέληξε σε τραγωδία. Συγκεκριμένα, άτομα τα οποία εργάζονταν στην Κύπρο, με καταγωγή από Σρι Λάνκα και Φιλιππίνες, επέστρεφαν στη Λευκωσία έχοντας περάσει μία ξέγνοιαστη Κυριακή (καθιερωμένη ημέρα άδειας).
Δυστυχώς, ο ελάχιστος χώρος του λεωφορείου δεν μπορούσε να χωρέσει όλους τους επιβαίνοντες. Παρ’ όλα αυτά, στοιβάχτηκαν στο λεωφορείο, το οποίο πριν ξεκινήσει, έσπρωξαν για να πάρει μπρος!
Τα φρένα υπερθερμάνθηκαν και τελικά το κακό έγινε: ο οδηγός έχασε τον έλεγχο, ανέπτυξε ιλιγγιώδη ταχύτητα και τελικά προσέκρουσε σε ένα κιγκλίδωμα. Από το τραγικό δυστύχημα, έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ αρκετοί τραυματίστηκαν σοβαρά και ακρωτηριάστηκαν.

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: «Ήμασταν σε κατάσταση σοκ. Φωνάζαμε ονόματα φίλων μας για να δούμε αν ζουν». Το λεωφορείο που παραλίγο να μετατραπεί σε φέρετρο για 48 μαθητές της Λευκωσίας 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here