Γεννημένος στις 7 Ιανουαρίου 1934, ο Τάσος ήταν το πρώτο παιδί του δάσκαλου Νικολάου Παπαδόπουλου και της οικοκυράς Αγγελικής.
Με καταγωγή από τον Άγιο Αντώνιο Λευκωσίας, αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και σπούδασε νομικά στο King’s College και στο Grey’s Inn του Λονδίνου.

Ο Τάζος, οι συγκάτοικοι και η ίδρυση της ΕΦΕΚ

Αν και άριστος μαθητής τα λεφτά του πατέρα του δεν αρκούσαν για τις σπουδές του. Έτσι, αναγκάστηκαν να υποθηκεύσουν κάποια κτήματα της μητέρας του. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό.
Ο Τάσσος, όσο σπούδαζε εργαζόταν σε έναν Κύπριο εστιάτορα, του οποίου κρατούσε τους λογαριασμούς, με αντάλλαγμα να τρώει στο εστιατόριό του.

Στο Λονδίνο, συγκατοίκησε με τρεις από τις πιο σημαντικές μορφές της κυπριακής πολιτικής σκηνής.
Τάσσος Παπαδόπουλος, Σπύρος Κυπριανού, Λέλλος Δημητριάδης, Δημήτρης Λιβέρας και Ανδρέας Μαυρομάτης μοιράζονταν το ίδιο διαμέρισμα και κοινές πολιτικές ανησυχίες.
Οι πέντε συγκάτοικοι ίδρυσαν την Εθνική Φοιτητική Ένωση Κυπρίων (ΕΦΕΚ), με πρόεδρο τον Σπύρο Κυπριανού, γραμματέα τον Τάσσο Παπαδόπουλο και ταμία τον Λέλλο Δημητριάδη.
Οι πέντε έθεσαν τα θεμέλια για την πολιτικοποίηση των Κυπρίων φοιτητών και ενεργοποιήθηκαν στην πολιτική ζωή της Κύπρου μόλις επέστρεψαν στον τόπο τους.
400Ο Σπύρος Κυπριανού διετέλεσε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’΄, ενώ ο Τάσσος Παπαδόπουλος μετά από την πολυετή του υπουργική θητεία ανέλαβε το προεδρικό αξίωμα το 2003-2008.
Λιβέρας και Μαυρομάτης διετέλεσαν υπουργοί, ενώ ο Λέλλος Δημητριάδης, υπηρέτησε ως δήμαρχος Λευκωσίας για 30 χρόνια.

Αν και ήταν βαφτισμένος Ευστάθιος, συνήθιζαν να τον αποκαλούν Τάσο. Ωστόσο, στην Αγγλία, όταν υπέγραφε με λατινικούς χαρακτήρες και ένα σίγμα ως Τάσος οι ξένοι πρόφεραν το όνομά του ως Τάζος. Έτσι προέκυψε το Τάσσος με διπλό σίγμα.

Ο Τάσσος της ΕΟΚΑ

Επέστρεψε στην Κύπρο στις 20 Μαρτίου 1955. Εντάχθηκε στον αγώνα της ΕΟΚΑ ευθύς αμέσως ως τομεάρχης Λευκωσίας και αργότερα ως γενικός υπεύθυνος για όλη την Κύπρο της ΠΕΚΑ, της πολιτικής οργάνωσης της ΕΟΚΑ. Παράλληλα ασκούσε το επάγγελμα τους δικηγόρου.

Υπουργός ετών 25

Με το τέλος του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, δημιούργησε μία συμβουλευτική ομάδα για τις διασκέψεις Ζυρίχης και Λονδίνου.
Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ως μέλος καταψήφισε τις συμφωνίες. Ωστόσο, διορίστηκε Υπουργός Εσωτερικών στην πρώτη μεταβατική Κυβέρνηση που δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 1959.
Μετά την ανεξαρτησία, κρατώντας τη θέση του Υπουργού Εσωτερικών εισήγαγε για πρώτη φορά πλήρες σχέδιο κοινωνικών ασφαλίσεων.
Παράλληλα, εκπροσωπώντας τους Ελληνοκυπρίους, υπήρξε μέλος της επιτροπής που διαμόρφωσαν το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ήταν μόλις 25 ετών.
Μετά την τουρκανταρσία και την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων από τη Βουλή και τα υπουργικά αξιώματα, διετέλεσε και Υπουργός Γεωργίας.
Συνολικά υπηρέτησε το υπουργικό αξίωμα 12 χρόνια ως υπουργός Εσωτερικών, Οικονομικών, Εργασίας, Υγείας, και Γεωργίας.

Αριστερά με τον συναγωνιστή του Πολύκαρπο Γιωρκάτζη. Δεξία με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ'
Αριστερά με τον συναγωνιστή του Πολύκαρπο Γιωρκάτζη. Δεξία με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ’

Η ίδρυση κομμάτων

Το 1969 ίδρυσε μαζί με τον Γλαύκο Κληρίδη το Ενιαίο Κόμμα το οποίο στήριζε τον Μακάριο, ενώ το 1980 την Ένωση Κέντρου.
Κανένα από τα δύο κόμματα δεν σημείωσαν μεγάλη επιτυχία και έτσι το 1991 εκλέγεται βουλευτής με το ΔΗΚΟ.
Από το 2000 έως το 2006, ανέλαβε την προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος.

tassos-papadopoulos

Ο Πρόεδρος του ΟΧΙ

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος με τη σύζυγό του Φωτεινή Μιχαηλίδου
Ο Τάσσος Παπαδόπουλος με τη σύζυγό του Φωτεινή Μιχαηλίδου

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος εξελέγη Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 28 Φεβρουαρίου 2003.
Στις 16 Απριλίου, ενένταξε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η σημαντικότερη στιγμή όμως στην προεδρία του ήταν το Δημοψήφισμα στο Σχέδιο Ανάν στις 24 Απριλίου 2004.
Στις 7 Απριλίου 2004, απηύθυνε διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό υπογραμμίζοντας «παρέλαβα κράτος, δεν θα παραδώσω κοινότητα».
Στις 28 Φεβρουαρίου 2008, παρέδωσε την προεδρική εξουσία στον Δημήτρη Χριστόφια.
Ο Τάσσος Παπαδόπουλος νικήθηκε από τον καρκίνο του πνεύμονος στις 12 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους.
Ήταν παντρεμένος με την Φωτεινή Μιχαηλίδου και είχαν τέσσερα παιδιά.

Η κλοπή της σορού από τον εγκληματία Αλ Καπόνε της Κύπρου

Στις 11 Δεκεμβρίου 2009, άγνωστοι σύλησαν τον τάφο του πρώην προέδρου και έκλεψαν τη σορό του, από το νεκροταφείο της Κάτω Δευτεράς στη Λευκωσία.
Τρεις μήνες μετά, μετά από τηλεφώνημα αγνώστου, η σορός εντοπίστηκε και κατόπιν εξέτασης DNA ταυτοποιήθηκε.
Στην αρχή θεωρήθηκε πως τα κίνητρα της εγκληματικής ενέργειας ήταν πολιτικά, ωστόσο για την κλοπή τελικά συνελήφθη ο Αντώνης Προκοπίου Κίτας γνωστός και ως Αλ Καπόνε μαζί με το συνεργό του Σαρμπίτζ Σίνγκ.

glafkos_kliridis-makariosΔιαβάστε επίσης στη ΜτΧ:
«Κύριε Κληρίδη ξέρω ότι είσαι πολύ καλός άνθρωπος και βοηθάς τον κόσμο…». Η συγκινητική επιστολή που έστειλε άγνωστος το 1975 από τις φυλακές της Τουρκίας στον Γλαύκο Κληρίδη. Ζητούσε οικονομική βοήθεια …

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here