Ένας πύργος χτισμένος από 952 κρανία. Όλα ανήκαν σε Σέρβους επαναστάτες, που θέλησαν να αντισταθούν στη μανία του Χουρσίτ Μεχμέτ Πασά, στη μάχη του Τσεγκάρ το 1809.
Σήμερα, στην πόλη Νις της Σερβίας ο «Πύργος των Κρανίων», αποτελεί ένα από τα πιο φημισμένα αξιοθέατα της περιοχής.
Κτίστηκε τον 19ο αιώνα από τον τουρκικό στρατό, ως προειδοποίηση για το τι  μπορούσε να πάθει όποιος έφερνε αντίρρηση στη θέληση του πασά και σε όσους αντιστέκονταν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η μάχη που διεξήχθη στο λόφο Čegar, ήταν η πρώτη σερβική εξέγερση και συμμετείχαν περίπου 3 χιλιάδες στρατιώτες με επικεφαλής τον διοικητή Stevan Sinđelić.
Η μάχη που διεξήχθη στο λόφο Čegar, ήταν η πρώτη σερβική εξέγερση. Σε αυτήν συμμετείχαν 3.000 στρατιώτες με επικεφαλής τον διοικητή Στεφάν Σίντελιτς

Οι 952 επαναστάτες σφαγιάστηκαν επειδή τόλμησαν να διεκδικήσουν τα πάτρια εδάφη τους.

Ύστερα από τη σφοδρή σύγκρουση με τον τουρκικό στρατό, αντί να υποχωρήσουν αποφάσισαν να αντισταθούν σθεναρά. O επικεφαλής, γνώριζε καλά ότι ήταν καταδικασμένοι.
Την τελευταία στιγμή ανατίναξε τον εαυτό του, μαζί με τους στρατιώτες για να μην τους συλλάβουν οι στρατιώτες του Χουρσίτ.

Αμέσως μετά, με εντολή του Πασά, διέταξε να αποκεφαλίσουν τα πτώματα και να περισυλλέξουν τα κρανιά χωριστά από το δέρμα.
Με εντολή του πασά τα πτώματα των Σέρβων αποκεφαλίσθηκαν και τα κρανία εντοιχίσθηκαν

Ο Χουρσίτ πασάς έδωσε εντολή να αποκεφαλίσουν τα πτώματα και να περισυλλέξουν τα κρανία χωριστά από το δέρμα.
Τα χρησιμοποίησε ως πρώτη ύλη για την δημιουργία ενός πύργου, που στήθηκε για να θυμίζει σε όλους τους επίδοξους εχθρούς του, ότι δεν θα δείξει κανέναν οίκτο.
Είχε ύψος τρία μέτρα. Χρησιμοποιήθηκαν και τα 952 κρανία τα οποία ενσωματώθηκαν και στις τέσσερις πλευρές του κτίσματος.
Δεκατέσσερις σειρές, από 17 σφηνωμένα κρανία η καθεμία, με το κεφάλι του διοικητή να βρίσκεται στην κορυφή του πύργου.
Με το πέρασμα του χρόνου, πολλά έφυγαν από τις θέσεις τους ενώ άλλα τα αφαίρεσαν οικογένειες των θυμάτων για τα θάψουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here