Όπως κάθε πόλεμος, έτσι και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος προκάλεσε οικονομικά προβλήματα στο νησί. Η εξαφάνιση των αργυρών νομισμάτων οδήγησε σε μία σειρά από μέτρα που μετέτρεψαν τα γραμματόσημα σε λεφτά!
Το σπάνιο μέταλλο
Σε όσες χώρες το νόμισμα βασιζόταν στον άργυρο παρατηρήθηκε έλλειψη χρήματος σε μικρές αξίες. Εξαιτίας και του πολέμου, ο άργυρος κατέστη πολύ σπάνιος με αποτέλεσμα όσες οικογένειες είχαν αργυρά νομίσματα να τα κρύβουν. Ήξεραν πως είχαν περισσότερη αξία από αυτή που εκπροσωπούσαν. Κι αυτό λόγω του μετάλλου.
Σιγά σιγά, τα αργυρά νομίσματα εξαφανίστηκαν. Η Κυβέρνηση είχε απαγορεύσει το λιώσιμο των νομισμάτων ενώ οι άνθρωποι έκρυβαν τα λεφτά τους. Η βρετανική κυβέρνηση έπρεπε να κάνει κάτι για να υπάρχει οικονομική συναλλαγή.
Πληρώνοντας με γραμματόσημα
Από το 1942 μέχρι και τον Ιούλιο του 1943 τα γραμματόσημα των 4 1/2, 3, 1 και 1/2 «πιάστρας» αντικαθιστούσαν τα νομίσματα στις αντίστοιχες αξίες. Τα γραμματόσημα-λεφτά όμως είχαν διπλή αξία και χρήση. Γίνονταν αποδεκτά και όσα γραμματόσημα ήταν κολλημένα σε κάρτες ή σε άλλο χαρτί!
Έκοβαν τα χαρτονομίσματα στη μέση!
Ένα άλλο μέτρο, το οποίο μπορεί να ακούγεται αστείο σήμερα ήταν η πρακτική του τεμαχισμού. Λόγω της έλλειψης χάλκινων νομισμάτων και των ξεθωριασμένων χαρτονομισμάτων που έχαναν την αξία τους, η κυβέρνηση αποφάσισε να κόψει τα χαρτονομίσματαστα δύο!
Ωστόσο, ούτε αυτό το μέτρο λειτούργησε αφού με αυτήν την πρακτική γινόταν σπατάλη χαρτονομισμάτων στην αξία 1 σελίνι.
Με πληροφορίες από: Κυπριακά Χαρτονομίσματα, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου