Ο μεγάλος νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2016 είναι ο Bob Dylan. Τιμάται γιατί έφερε νέες ποιητικές εκφράσεις μέσα από την μουσική παράδοση της Αμερικής. Πρόκειται για πρώτη φορά που ένας καλλιτέχνης κερδίζει το Νόμπελ Λογοτεχνίας, αν και κανονικά δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν. Στις ΗΠΑ διδάσκεται ως αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης αμερικανικής κουλτούρας. Οι στίχοι του έφεραν την ποίηση στα χείλη εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο και για πολλούς ο Ντίλαν είναι η πρώτη επαφή με τον ποιητικό λόγο. Ίσως τελικά δεν είναι έκπληξη ότι πήρε το Νόμπελ αλλά ότι άργησε να το πάρει.
Θυμίζουμε μερικούς από τους στίχους του:
Yes, and how many years can a mountain exist
Before it is washed to the sea?
Yes, and how many years can some people exist
Before they’re allowed to be free?
Yes, and how many times can a man turn his head
And pretend that he just doesn’t see?
The answer, my friend, is blowin’ in the wind
The answer is blowin’ in the wind
—-
You’ve gone to the finest school all right, Miss Lonely
But you know you only used to get juiced in it
And nobody’s ever taught you how to live out on the street
And now you’re gonna have to get used to it
You said you’d never compromise
With the mystery tramp, but now you realize
He’s not selling any alibis
As you stare into the vacuum of his eyes
And say do you want to make a deal?
How does it feel?
How does it feel
To be on your own
With no direction home
A complete unknown
Like a rolling stone ?
Μέχρι πρόσφατα ο διεθνής Τύπος έδινε προτεραιότητα στους Αμερικανούς συγγραφείς, λαμβάνοντας υπόψη πως το λογοτεχνικό Νόμπελ έχει εδώ και δεκαετίες να δοθεί στις ΗΠΑ. Έτσι οι Marilynne Robinson, Don DeLillo και Thomas Pynchon, η διηγηματογράφος Lydia Davis και ο ποιητής John Ashbery θεωρούνται φαβορί για το φετινό Νόμπελ, παρότι κάποιοι από αυτούς θεωρούνταν είτε ιδιαιτέρως στυλίστες και περίπλοκοι είτε απλώς λογοτεχνικά και βιολογικά γερασμένοι.
Σύμφωνα με τη Guardian, ο Don DeLillo ήταν το δυνατό αουτσάιντερ για το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας, τουλάχιστον για το κοινό. Η Ladbrokes, η μεγαλύτερη εταιρία online στοιχημάτων και τυχερών παιχνιδιών στον κόσμο, έδινε αρχικά στον DeLillo απόδοση 66/1, την οποία και αργότερα άλλαξαν σε 14/1.
«Η συμμετοχή του DeLillo είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα κίνηση», είχε πει ο Alex Donohue, εκπρόσωπος της Ladbrokes. «Φαίνεται πως το λογοτεχνικό πλήθος στοιχηματίζει πως αυτή θα είναι η αναπάντεχη επιλογή του κοινού». Ο Donohue είχε πει επίσης πως ο Ισπανός Javier Marías είχε «μπει εξίσου τελευταία στιγμή στη κούρσα, με την απόδοσή του να αλλάζει από 33/1 σε 16/1». Σύμφωνα με τον Donohue, οι τρεις επικρατέστεροι λογοτέχνες, βάσει των στοιχημάτων, ήταν ο Don DeLillo, ο Κενυάτης μυθιστοριογράφος και θεατρικός συγγραφέας Ngũgĩ wa Thiong’o και ο Ισπανός Javier Marías, που έχει αποκληθεί και δεύτερος Μάρκες.
Το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας είναι βραβείο που απονέμεται από το 1901 ετησίως σε έναν εν ζωή συγγραφέα, από οποιαδήποτε χώρα, ο οποίος σύμφωνα με την διαθήκη του Alfred Nobel παρήγαγε το πιο εντυπωσιακό έργο στο τομέα της λογοτεχνίας, σε μια ιδεώδη κατεύθυνση. Η επιλογή του νικητή γίνεται από τα 18 μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας και το βραβείο ανέρχεται στα 8εκ. σουηδικές κορώνες ή περίπου 820.000 ευρώ.
Περσινή νικήτρια του Νόμπελ Λογοτεχνίας ήταν η Λευκορωσίδα Σβετλάνα Αλεξάνδροβνα Αλεξίεβιτς, δημοσιογράφος, ορνιθολόγος και συγγραφέας πρόζας, η οποία και έγινε η πρώτη συγγραφέας από τη Λευκορωσία στην οποία δόθηκε το βραβείο. Από το 1901 έχουν βραβευθεί 108 λογοτέχνες, εκ των οποίων μόλις οι 14 ήταν γυναίκες.
ΠΗΓΗ: Huffingtonpost.gr