Ένα από τα σπανιότερα είδη πουλιών στον κόσμο περνάει τους καλοκαιρινούς του μήνες στην Ελλάδα. Είναι οι μαυροπετρίτες  ή διαφορετικά τα βαρβάκια, τα οποία θεωρούνται προστατευόμενο είδος πουλιών. Είναι αποδημητικά πουλιά που ζουν τον χειμώνα στη Μαδαγασκάρη και  το καλοκαίρι στα νησιά του Αιγαίου.
Στα λατινικά το όνομα τους είναι Falco Eleonorae και σημαίνει το γεράκι της Ελεονόρας από τη βασίλισσα της Σαρδηνίας, Ελεονόρα Ντε Μπας, η οποία έζησε τον 14ο αιώνα και τα προστάτευε από τους κυνηγούς της εποχής με ειδικό διάταγμα.

Ο μέσος όρος ζωής για τους Μαυροπετρίτες είναι τα 8 χρόνια. Είναι το μοναδικό είδος αρπακτικού πουλιού που αναπαράγεται το Φθινόπωρο
Ο μέσος όρος ζωής για τους Μαυροπετρίτες είναι τα 8 χρόνια. Είναι το μοναδικό είδος αρπακτικού πουλιού που αναπαράγεται το Φθινόπωρο

Οι Μαυροπετρίτες είναι μικρά γεράκια με μακριές φτερούγες και ουρά. Έχουν καστανοκόκκινο και μαύρο χρώμα και φημίζονται για τις κυνηγητικές τους ικανότητες.
Κυνηγούν σε σμήνη πετώντας σε ύψος 1.000 μέτρων για να παρακολουθήσουν τα θηράματά τους. Συνήθως τρέφονται με έντομα, όπως τζιτζίκια, πεταλούδες, ακρίδες και σπάνια με νυχτερίδες και κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής τους τρέφονται με αποδημητικά πουλιά.

Όταν τα εντοπίζουν τους επιτίθενται στον αέρα, τα χτυπούν και τα γαντζώνουν με τα δυνατά τους πόδια.

Πολλές φωλιές Μαυροπετρίτων υπάρχουν και στη Ντια, Διονυσάδες της Κρήτης και Δωδεκάνησα Από τα 10.000 ζεύγη μαυροπετρίτων που υπάρχουν στον κόσμο τα 8.500 φωλιάζουν στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα ζουν στο Μαρόκο, τα Κανάρια νησιά και στην Αλγερία Φωτογραφία John Caz Photography
Πολλές φωλιές υπάρχουν στη Ντία, τις Διονυσάδες της Κρήτης και στα Δωδεκάνησα. Από τα 10.000 ζεύγη μαυροπετρίτων που υπάρχουν στον κόσμο τα 8.500 φωλιάζουν στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα στο Μαρόκο, τα Κανάρια νησιά και στην Αλγερία. Φωτογραφία John Caz Photography

Το μεγάλο τους ταξίδι από τη Μαδαγασκάρη στην Ελλάδα πραγματοποιείται πάνω από την αφρικανική Ήπειρο.
Όταν φτάνουν στην Ελλάδα δεν φωλιάζουν κατευθείαν, αλλά για δύο μήνες αναζητούν συνεχώς τη τροφή τους.
Οι περισσότερες φωλιές μαυροπετριτών βρίσκονται σε ακατοίκητες βραχονησίδες και σε απόκρημνες πλαγιές νησιών του Αιγαίου. Απαραίτητη προϋπόθεση για να δημιουργήσουν τις φωλιές τους είναι το μέρος να είναι ήσυχο και να μην υπάρχουν χερσαίοι θηρευτές. Συνήθως φτιάχνουν τις φωλιές τους σε σπηλιές και σε εσοχές βράχων.

Ai Stratis _karavotsakisma 202
Ο Αη Στράτης υπήρξε το νησί της εξορίας για δεκαετίες. Οι μαυροπετρίτες έχουν στήσει τις αποικίες τους  στο ανατολικό τμήμα του νησιού στο Καραβοτσάκισμα και την Γερακοφωλιά. Όπως βλέπετε στη φωτογραφία πρόκειται για σπάνιας ομορφιάς περιοχές με περίεργους γεωλογικούς σχηματισμούς, που προσφέρουν έτοιμες φωλιές για τα μοναχικά γεράκια.

Δημοφιλείς προορισμοί για τους Μαυροπετρίτες είναι ο Αη Στράτης, η Λήμνος, η Σκύρος, οι Βόρειες Σποράδες, τα Αντικύθηρα και η Γραμβούσα της Κρήτης.

Γεράκια μπερδεύουν το πλαστικό για τροφή σε ακατοίκητη βραχονησίδα του Αιγαίου. Ο τουρισμός και η συχνή παρουσία των ανθρώπων είναι απειλή για τα πτηνά, καθώς ο θόρυβος εμποδίζει την αναπαραγωγή τους. Οι μαυροπετρίτες είναι το πιο σπάνιο είδος πουλιού που φιλοξενεί η Ελλάδα. Archipelagos - Institute of Marine Conservation
Γεράκια μπερδεύουν το πλαστικό για τροφή σε ακατοίκητη βραχονησίδα του Αιγαίου. Η συχνή παρουσία των ανθρώπων και η ρύπανση είναι απειλή για τα πτηνά Archipelagos – Institute of Marine Conservation

Μερικοί Μαυροπετρίτες ζουν στην υπόλοιπη Μεσόγειο αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού τους βρίσκεται στο Αιγαίο. Χαρακτηριστικά από τα συνολικά 10.000 ζευγάρια που έχουν καταμετρηθεί τα 8.500 χιλιάδες ζουν στην Ελλάδα, για το λόγο αυτό η τήρηση των μέτρων που έχουν ληφθεί είναι απαραίτητη προυπόθεση για την προστασία τους.

Πληροφορίες αντλήθηκαν από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
Αρχική φωτογραφία: John Caz Photography

emuwar2ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ένας συγκλονιστικός πόλεμος στην Αυστραλία ανάμεσα σε βετεράνους στρατιώτες και τεράστια πουλιά. Και όμως νίκησαν τα πτηνά!…

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here