ΠΗΓΗ: «Συναρπαστικές επιστημονικές ιστορίες, που δεν ειπώθηκαν ποτέ» του Rick Beyer
Ο Μπιλ Λίαρ δεν τελείωσε το σχολείο, αλλά είχε κατοχυρώσει στο όνομά του πάνω από 150 ευρεσιτεχνίες.
Το 1929 βοήθησε στην εφεύρεση του πρώτου εύχρηστου ραδιοφώνου για το αυτοκίνητο, του Μοτορόλα (που πήρε το όνομά του από τις λέξεις «motor» και Victrola).
Τριάντα πέντε χρόνια αργότερα εφηύρε τα κασετόφωνα οχτώ τρακ, που μπήκαν σε εκατομμύρια αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο και άλλαξαν την ακρόαση της μουσικής, αλλά και την οδηγική εμπειρία στις δεκαετίες του 1960 και 1970.
Το σύστημα οχτώ τρακ του Λίαρ ήταν βελτίωση του συστήματος κασετών τεσσάρων τρακ που είχε εφεύρει ο Ερλ «Ο Τρελός» Μουντς. Αυτός ήταν ένας επιχειρηματίας από το Λος Άντζελες που έγινε διάσημος πουλώντας αυτοκίνητα και ηλεκτρονικά με εξωφρενικές διαφημίσεις όπου έκανε τον «τρελό».
Μια τυπική ατάκα του: «Θέλω να τα χαρίσω, αλλά η κ. Μουντς δεν με αφήνει. Είναι τρελή!»
Ο Μουντς λέγεται ότι καθιέρωσε τη συντόμευση TV για την τηλεόραση, αλλά το αστείο παρατράβηξε όταν βάφτισε την κόρη του, Τιβή.
Ο Λίαρ ήταν πρωτοπόρος στη ραδιοπλοήγηση και στην τεχνολογία αυτόματου πιλότου για την αεροπορία.
Το 1950, ο πρόεδρος Τρούμαν του απένειμε το έπαθλο Κόλιερ, ένα από τα πιο σημαντικά της αεροπορίας, για τον αυτόματο πιλότο ο οποίος επέτρεπε σε ένα πολεμικό αεριωθούμενο να προσγειωθεί με ασφάλεια σε αεροδιάδρομο σκεπασμένο με ομίχλη.
Ο λόγος πάντως που τον έκανε διάσημο είναι επειδή διασκεύασε ένα ελβετικό στρατιωτικό αεριωθούμενο και το έκανε πολυτελές αεροσκάφος υψηλών επιδόσεων για στελέχη επιχειρήσεων.
Όποιος έχει ακούσει τα Λίαρ τζετ, δε θα δυσκολευτεί να αναγνωρίσει το όνομά του.
Τη δεκαετία του 1970, ο Μπιλ Λίαρ είχε μια φιλόδοξη ιδέα για να λύσει το πρόβλημα με τη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Αποφάσισε να εφεύρει μια ατμομηχανή που δεν θα ρύπαινε πολύ και η τεχνολογία της θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε αυτοκίνητα.
Κατασκεύασε ένα ατμοκίνητο λεωφορείο. Στην οροφή του έγραφε: «Ο ατμός είναι ωραίος».
Αλλά η έμπνευσή του δεν είχε μέλλον.
Ο Λίαρ δεν σταμάτησε να μαστορεύει.
Λίγες μέρες πριν πεθάνει, στα 75 του, η σύζυγός του είχε πάει να τον δει στο νοσοκομείο.
«Δεν έχω χρόνο γι’ αυτές τις ανοησίες», της είπε. «Έχω δουλειές να κάνω».
ΠΗΓΗ: «Συναρπαστικές επιστημονικές ιστορίες, που δεν ειπώθηκαν ποτέ» του Rick Beyer