Στις 19 Ιουλίου 1980, η ελληνική ολυμπιακή αποστολή έμπαινε – όπως πάντα – πρώτη στο στάδιο Λένιν της Μόσχας (σημερινό Λουζνίσκι), για την έναρξη των 19ων Ολυμπιακών Αγώνων.

Τα μέλη και οι αθλητές φορούσαν άσπρο παντελόνι ή φούστα, μπλέ μπλέιζερ σακάκι που κούμπωνε σταυρωτά και άσπρο μαντήλι στο πέτο.
Τα ρούχα τους θύμιζαν έντονα Ελλάδα, μόνο που τα είχαν ράψει Ιάπωνες.
Γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη χώρα με καταγγελίες και διαμάχες, που έφτασαν μέχρι το κοινοβούλιο.

Τα ρούχα των αθλητών στίβου, όπως τα είχε σχεδιάσει ο Γιάννης Τσεκλένης

Οι στολές του Τσεκλένη που απορρίφθηκαν τελευταία στιγμή

tseklenis
Γιάννης Τσεκλένης

Για την ιαπωνική εταιρεία που έντυσε την ελληνική αποστολή ήταν μια μεγάλη διαφήμιση για την οποία πληρώθηκε.
Ο σχεδιαστής Γιάννης Τσεκλένης όμως, είχε προσφερθεί αφιλοκερδώς να «ράψει» την 60μελή ελληνική Ολυμπιακή ομάδα από τον Οκτώβριο του ’79.
Τα σχέδια που είχε παρουσιάσει είχαν εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή.
Σακάκια, παντελόνια, φόρμες, καπέλα, εμφανίσεις όλων των αθλημάτων, σάκους, σορτς, γραβάτες,– εκτός από παπούτσια – περιέχονταν με αναλυτικά σχέδια και σκίτσα, στο φάκελο που είχε καταθέσει ο σχεδιαστής.
Η πρότασή του που έγινε αρχικά αποδεκτή, κόστιζε συνολικά δύο εκατομμύρια δραχμές.
Η Ολυμπιακή Επιτροπή του είχε στείλει και έγγραφο στο οποίο μεταξύ άλλων περιέγραφε και την «ιδιαίτερη χαρά» της για τη συνεργασία.
Στις 15 Μαρτίου του 1980, η ΕΟΑ του ζήτησε να κάνει και σχετική επίδειξη σε κεντρικό σημείο της Αθήνας, προκειμένου να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για την αμφίεση της αποστολής.
Όπως και έγινε. Η επίδειξη άφησε άριστες εντυπώσεις, αλλά εκείνες τις ημέρες, μεγάλες ξένες εταιρείες αθλητικών ειδών άρχισαν να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τα ρούχα των αθλητών.
Μετά την εκδήλωση ο Τσεκλένης παρέδωσε δωρεάν όλο τον φάκελο στην Ολυμπιακή Επιτροπή και απλώς περίμενε το «πράσινο φως» για να αρχίσει να ράβει τις στολές.

Υπεύθυνος για την απόρριψη ένα μέλος της επιτροπής

Και ενώ όλοι ήταν βέβαιοι ότι ο έλληνας σχεδιαστής θα έντυνε την αποστολή, μια ωραία πρωία ο Γιάννης Τσεκλένης ενημερώθηκε ότι τους αθλητές θα έντυνε τελικά μια γιαπωνέζικη εταιρεία. Όπως καταγγελλόταν υπεύθυνος για την εξέλιξη αυτή ήταν ένας δικηγόρος που κατείχε θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
Ο δικηγόρος όμως, υπήρξε και νομικός εκπρόσωπος της ιαπωνικής εταιρείας που ήθελε διακαώς να πάρει τη δουλειά.
Η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” αποκάλυψε τότε τις λεπτομέρειες για την απόρριψη της πρότασης Τσεκλένη και το δημοσίευμα έγινε αφορμή να τεθεί σχετική ερώτηση στη Βουλή από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Όταν ο Τσεκλένης ζήτησε να μάθει τον λόγο απόρριψης της προσφοράς του, η Επιτροπή δήλωσε πως προτίμησε την γιαπωνέζικη εταιρεία, διότι πληρούσε καλύτερα τις προδιαγραφές και επιπλέον έδινε δωρεάν τα αθλητικά παπούτσια.
«Το γεγονός είναι τουλάχιστον εξωφρενικό. Μια κρατική υπηρεσία να δίνει την ευκαιρία σε ξένη εταιρεία να χρησιμοποιεί την εθνική μας ομάδα για να διαφημίσει τα προϊόντα της», έλεγε χαρακτηριστικά.
Όσο για τα γιαπωνέζικα ρούχα που φορέθηκαν ήταν βασισμένα εξ ολοκλήρου στα αρχικά σχέδια του Γιάννη Τσεκλένη.
Για να δελεάσει την επιτροπή έκανε δώρο τις αγωνιστικές εμφανίσεις των αθλητών και χρέωνε μόνο τη γαλανόλευκη επίσημη αμφίεση με την οποία θα λάμβαναν μέρος στην έναρξη και τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων.
Σημειωτέον εκείνη την εποχή ο Τσεκλένης ήταν ένα τεράστιο όνομα στο χώρο του σχεδίου, με τις σχολικές ποδιές του να κάνουν θραύση και το όνομά του είχε γίνει εξαιρετικά δημοφιλές και αγαπητό στο ελληνικό κοινό.

tseklenis2
Ένα από τα σκίτσα για τους αθλητές της κολύμβησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το άγνωστο μακελειό πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού. Ο στρατός δολοφόνησε 300 άοπλους φοιτητές και εξαφάνισε τα πτώματα όσων φώναζαν: «Θέλουμε επανάσταση και όχι Ολυμπιακούς»… και μετά έγιναν κανονικά οι αγώνες…

 

 

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here