Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών, τίθενται τα εισοδήματα που ξεπερνούν τα 1.500 – 2.000 ευρώ σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, για τις φορολογικές ρυθμίσεις του 2016.AdTech Ad

«Είναι υποκρισία να λέμε “τι θα γίνουν οι μισθοί των 1.500 και 2.000 ευρώ;» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις που θα φέρει η κυβέρνηση θα επιβαρύνουν αυτά τα εισοδήματα. «Βεβαίως και είναι σημαντικοί αυτοί οι μισθοί. Ξέρετε εσείς πολλούς ανθρώπους που να παίρνουν αυτούς τους μισθούς;» διερωτήθηκε στο ίδιο πνεύμα δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης.

Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε, πάντως, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ένα δίκαιο και αναλογικό φορολογικό σύστημα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται με τους δανειστές. «Για τα εισοδήματα του 2016 πρέπει να έχουμε νέες φορολογικές ρυθμίσεις. Συζητούμε και προσπαθούμε να γίνουν όσο πιο δίκαια και αναλογικά οι ρυθμίσεις» ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης. Επανέλαβε, μάλιστα, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα αναδρομικό μέτρο για τα εισοδήματα του 2015 και διέψευσε τα σχετικά σενάρια ως επιστημονική φαντασία.

«Τελείωσαν τα άσχημα, έρχονται τα χειρότερα»

Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προκάλεσε αίσθηση όταν σε μια αποστροφή του λόγου του σημείωσε: «τελείωσαν τα άσχημα, έρχονται τα χειρότερα. Αυτό θα έβαζα ως τίτλο στην φορολογική ιστορία της χώρας». Δεν ξεκαθάρισε, πάντως, εάν αναφερόταν μόνο στο παρελθόν.

Διευκρινίσεις μετά τη δήλωση

Για τη δήλωση του ότι «τέλειωσαν τα άσχημα, έρχονται τα χειρότερα» που έκανε από το βήμα της Βουλής έδωσε διευκρινίσεις ο Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας στον Real Fm  97,8 .

«Ο τίτλος ο συγκεκριμένος ήταν στην αναφορά μου στη λεγόμενη φορολογική ιστορία της χώρας. Διότι είχα να απαντήσω σήμερα σε δύο ερωτήσεις που ήταν χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτού του φορολογικού παραλογισμού» επεσήμανε ο κ. Αλεξιάδης.

«Καμία σχέση δεν είχε με τη σημερινή περίοδο διότι αμέσως μετά εάν δείτε και στο βίντεο ανέφερα ότι κυβέρνηση έχει εντοπίσει αυτά τα θέματα και μέσα στα πλαίσια των συμφωνιών και των δημοσιονομικών δεσμεύσεων που έχουμε, διορθώνουμε όσο μπορούμε αυτά τα ζητήματα.» πρόσθεσε.

«Αναφερόμουν στο φορολογικό σύστημα που κληρονομήσαμε που έχει δυστυχώς αυτή τη λογική, αναφερόμουν στα δύο παραδείγματα που απάντησα στη Βουλή, στα ταξίμετρα και τον ΕΝΦΙΑ και δεν είχε καμία σχέση με τα τωρινά.» τόνισε ο κ. Αλεξιάδης.

Νέα βάρη για μισθωτούς και συνταξιούχους προβλέπει η νέα ελληνική πρόταση για τη φορολογία εισοδήματος που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο κουαρτέτο, σε μια απόπειρα να υπάρξει συμφωνία στο φορολογικό μέτωπο και να κλείσουν σταδιακά ένα προς ένα τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης.
AdTech Adtsakalotos«Υπήρξε μεγάλη πρόοδος στη φορολογία εισοδήματος. Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», δήλωσε αργά το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του νέου γύρου επαφών με τους δανειστές.

Οι πληροφορίες θέλουν με τη νέα ελληνική πρόταση που κατατέθηκε στους θεσμούς να «θωρακίζεται» πάνω από τα 9.000 ευρώ το ύψος του αφορολόγητου ορίου και συγκεκριμένα να «κλειδώνει» κοντά στις 9.300 – 9.350 ευρώ έναντι των 9.550 ευρώ που είναι σήμερα.

Η μέγιστη έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ για τους φορολογουμένως διατηρείται, ωστόσο η μείωση του αφορολόγητου ορίου (στα επίπεδα των 9.300 – 9.350 ευρώ) αυξάνει, επί της ουσίας, τους φόρους για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα που υπερβαίνουν τα 9.300 – 9.350 ευρώ.

Αναλυτικά, η ελληνική πρόταση για τη νέα φορολογική κλίμακα προβλέπει:

– 22,5% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ (από 22% που είναι σήμερα).

– Συντελεστή 32% για εισοδήματα από 25.001 ευρώ έως 32.000 ευρώ (32% που ισχύει σήμερα για εισοδήματα από 25.001 ευρώ έως 42.000 ευρώ).

– Συντελεστή 42% για εισοδήματα από 32.001 ευρώ έως 60.000 ευρώ (σήμερα ο συντελεστής 42% επιβάλλεται για εισοδήματα που ξεπερνούν τα 42.000 ευρώ).

– Συντελεστή 50% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.

Οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα και αύριο, με στόχο τη μέγιστη δυνατή προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών στα καυτά θέματα του δημοσιονομικού, του ασφαλιστικού και των κόκκινων δανείων.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here