Ένας Βρετανός καθηγητής κατάφερε να λύσει τη μαθηματική εξίσωση που ταλαιπωρούσε τους μαθηματικούς σε όλο τον κόσμο για αιώνες.
Η λύση δόθηκε από τον καθηγητή της Οξφόρδης Andrew Wiles, που προσπαθούσε από το 1994 να βρει την καλύτερη πιθανή απάντηση στην σπαζοκεφαλιά.
Ο μαθηματικός που δημιούργησε τη μαθηματική εξίσωση ήταν ένας Γάλλος καθηγητής, ο Pierre de Fermat το μακρινό 1637, ωστόσο ο ίδιος δεν κατάφερε να βρει μια λύση, με αποτέλεσμα εδώ και 350 χρόνια να μένει άλυτη.
Σύμφωνα με τον ίδιο τον καθηγητή, αυτό που κάνει την εξίσωση τόσο δύσκολη είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένας ακέραιος αριθμός για την εξίσωση όταν το n είναι μεγαλύτερο από 2.
Ο καθηγητής Andrew Wiles είχε ξεκινήσει να αναζητά μια λύση για τη συγκεκριμένη εξίσωση από το 1994, όταν ήταν καθηγητής στο Πρίνστον, ωστόσο κατάφερε φέτος να φθάσει στην λύση της, με αποτέλεσμα να τιμηθεί για το έργο του από τη Νορβηγική Ακαδημία, με το βραβείο Abel 2016.
Η ανακοίνωση της Ακαδημίας αναφέρει πως «Κατάφερε να λύσει μια από τις πιο δύσκολες εξισώσεις στην ιστορία των μαθηματικών. Ο Wiles είναι ένας από τους λίγους μαθηματικούς που η απόδειξή του έγινε μια από τις σημαντικότερες ειδήσεις της χρονιάς».
Για την ιστορία ο 62χρονος καθηγητής προσπάθησε να λύσει για πρώτη φορά την εξίσωση σε ηλικία 10 ετών, όταν βρήκε ένα αντίγραφό της στην τοπική βιβλιοθήκη, όπου συνήθιζε να συχνάζει, του πήρε σχεδόν 50 χρόνια, αλλά τα κατάφερε.
Διαβάστε επίσης στο news247:Κρύβει ο τάφος του Τουταγχαμών την ανακάλυψη του αιώνα;