Απέναντι από τη Μεθώνη βρίσκεται το νησάκι της Σαπιέντζας. Θεωρείται από τα ομορφότερα της Μεσσηνίας, καθώς συνδυάζει άγρια βλάστηση και θάλασσα. Στη νότια πλευρά της βρίσκεται ένας ιστορικός φάρος, γνωστός και ως «φανάρι» στους ντόπιους. Είναι κατασκευασμένος από πέτρα και έχει πολυγωνικό σχήμα.

Οικοδομήθηκε το 1885 με εντολή της βασίλισσας της Αγγλίας, Βικτώριας, για να διευκολύνει το πέρασμα των πλοίων. Από την αρχαιότητα η περιοχή έκρυβε παγίδες και εκεί έχουν καταγραφεί πολλά ναυάγια πλοίων.

Εντυπωσιακή θέα προσφέρει ο φάρος από ψηλά. Ακριβώς μπροστά του το νησί-καρδιά που έγινε διάσημο μέσα από τις αεροφωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα τουριστικά φυλλάδια σε όλο τον κόσμο.
Εντυπωσιακή θέα προσφέρει ο φάρος από ψηλά. Ακριβώς μπροστά του το νησί-καρδιά που έγινε διάσημο μέσα από τις αεροφωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα τουριστικά φυλλάδια σε όλο τον κόσμο. Φωτογραφία του φάρου από τον Περικλή Μεράκο στην έκδοση της εφ. ΤΑ ΝΕΑ «Οι Θησαυροί της Ελλάδας».

Το πιο ψηλό σημείο του φάρου έχει ύψος 18 μέτρα. Ανεβαίνοντας 75 πέτρινα σκαλοπάτια φτάνουμε στην κορυφή. Από εκεί φαίνεται η διάσημη βραχονησίδα που έχει σχήμα καρδιάς. Ο περίπλους του νησιού δεν επιτρέπει στον ταξιδιώτη να αντιληφθεί από κοντά το ιδιαίτερο σχήμα της.
Μόνο οι αεροφωτογραφίες αποκαλύπτουν το μυστικό της περιοχής και το κατατάσσουν στα πιο διάσημα αξιοθέατα των φωτογραφικών λευκωμάτων.

Αεροφωτογραφία του Λουκά Χαπσή . Ο ίδιος γράφει:Από το επίπεδο της θάλασσας δεν μπόρεσα να αντιληφθώ το ιδιαίτερο αυτό σχήμα της. Μόνο πετώντας με το drone ακριβώς από πάνω κατάφερα να αποκαλύψω το μυστικό της".
Αεροφωτογραφία του Loukas Hapsis. Ο ίδιος γράφει: «από το επίπεδο της θάλασσας δεν μπόρεσα να αντιληφθώ το ιδιαίτερο αυτό σχήμα της. Μόνο πετώντας με το drone ακριβώς από πάνω κατάφερα να αποκαλύψω το μυστικό της».

Η απόσταση που έφτανε το φως του φάρου στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του ήταν τα 40 μίλια, ενώ σήμερα η απόσταση αυτή έχει μειωθεί και φτάνει τα 27 μίλια.
Η συνολική περιστροφή του διαρκούσε 8 λεπτά. Για τον λόγο αυτό, οι κάτοικοι των γύρω χωριών ανέφεραν χιουμοριστικά ότι από το φως του οι γυναίκες μπορούσαν ακόμα και να κεντήσουν. Τα χρόνια της κατοχής όμως σταμάτησε να φέγγει στα διερχόμενα πλοία.

Ο φάρος αποτελούσε έναν από τους μεγαλύτερους φάρους που λειτουργούσαν στην Ελλάδα. Το 1986 ο μηχανισμός του αυτοματοποιήθηκε και μετατράπηκε σε ηλιακό.
Ο φάρος είναι ένας από τους μεγαλύτερους που λειτουργούσαν στην Ελλάδα. Το 1986 ο μηχανισμός του αυτοματοποιήθηκε και μετατράπηκε σε ηλιακό. Φωτογραφία Χρ. Βασιλόπουλος

Η Σαπιέντζα είναι ακατοίκητο νησί και προσφέρει φιλοξενία σε σπάνια πουλιά και ζώα τα οποία βρίσκονται σε ειδικό καθεστώς προστασίας. Το δασαρχείο Καλαμάτας ελέγχει τον αριθμό τους και ορίζει κάθε χρόνο με αυστηρούς όρους την δυνατότητα για κυνήγι. Υπάρχει περιορισμένη κυνηγετική περίοδος τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Η Σαπιέντζα είναι ένα νησί με παρθένο φυσικό περιβάλλον, καθώς είναι ακατοίκητο και αποτελεί καταφύγιο ζώων.
Η Σαπιέντζα είναι ένα νησί με παρθένο φυσικό περιβάλλον. Ο κρητικός αίγαγρος και τα αγριοπρόβατα αναπαράγονται ανενόχλητα και σχηματίζουν πολλά  κοπάδια. Φωτογραφία Χρ. Βασιλόπουλος 2002

Στο νησί υπάρχει δάσος με κουμαριές, το οποίο αποτελείται από δέντρα που ξεπερνούν τα 12 μέτρα, κάτι ιδιαίτερα σπάνιο για το είδος στην Ελλάδα.
Ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση βρίσκεται η Σπαρτόλακκα, μια κόκκινη κοιλάδα που οφείλει το χρώμα της στην απολιθωμένη γύρη των φυτών.
Τα πιο ιδιαίτερα ζώα είναι οι κρητικοί αίγαγροι, γνωστά και ως κρι-κρι, τα οποία εισήχθησαν στο νησί το 1986.

Οι αίγαγροι θεωρούνται πρόγονοι της κατσίκας, αλλά είναι πιο μεγαλόσωμοι. Στα γνωστά Κρι-Κρι της Κρήτης κέρατα έχουν μόνο τα αρσενικά και τα θηλυκά ζώα
Οι αίγαγροι θεωρούνται πρόγονοι της κατσίκας, αλλά είναι πιο μεγαλόσωμοι. Στο νησί ο περιηγητής μπορεί να συναντήσει και πολλά αγριοπρόβατα . Φωτογραφία Χρ. Βασιλόπουλος 2002

 

 Πέρδικες, φασιανοί, ορτύκια, αγριοπερίστερα, μπεκάτσες, τσίχλες, είναι μερικά από τα είδη της ορνιθοπανίδας που ζουν στο νησί. Φωτο: Χρ.Βασιλόπουλος
Πέρδικες, φασιανοί, ορτύκια, αγριοπερίστερα, μπεκάτσες, τσίχλες, είναι μερικά από τα είδη της ορνιθοπανίδας που ζουν στο νησί. Φωτο: Χρ.Βασιλόπουλος 2002

Αρχαία ναυάγια

Το όνομα Σαπιέντζα είναι ιταλικό και σημαίνει σοφία. Με τη λέξη αυτή προέτρεπαν τους ναυτικούς να προσέχουν όταν πλέουν μπροστά από το νησί, καθώς η διέλευση των πλοίων σε εκείνο το σημείο ήταν δύσκολη. Από την αρχαιότητα ήταν ναυτικό πέρασμα, καθώς εκεί περνούσε ο ναυτικός δρόμος που ένωνε την Ιταλία με τη Μέση Ανατολή. Από την αρχαιότητα και στα χρόνια του Βυζαντίου και της τουρκοκρατίας το νησί αποτελούσε αγκυροβόλιο για τους στόλους.
Μετά την υπογραφή της «συνθήκη της Σαπιέντζας» το 1209 το αγκυροβόλιο ανέλαβαν οι Βενετοί.
Σήμερα στον βυθό της θάλασσας κείτονται δεκάδες ναυάγια πλοίων, που χτύπησαν στα απότομα βράχια κατά το πέρασμα τους από το νησί. Ανάμεσα τους και γερμανικά καράβια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που βυθίστηκαν από το περίφημο υποβρύχιο «Παπανικολής». Μάλιστα, η τοποθεσία «Καράβια» πήρε την ονομασία της από τα πλοία που βύθισε το θρυλικό υποβρύχιο.

Οι ρωμαϊκές σαρκοφάγοι είναι άθικτες
Οι ρωμαϊκές σαρκοφάγοι είναι άθικτες. Η θαλασσια περιοχή της Μεθώνης αποτελεί σημαντική ενάλια αρχαιολογική θέση

Τα πιο εντυπωσιακά είναι το ναυάγιο των «Κιόνων» και το ναυάγιο των «Σαρκοφάγων».
Οι κίονες ανακαλύφτηκαν το 1920 στον βυθό της Σαπιέντζας και πιθανόν προέρχονταν από το περιστύλιο που είχε χτίσει ο Ηρώδης στην Καισαρεία της Παλαιστίνης. Ήταν κατασκευασμένοι από γρανίτη και είχαν φορτωθεί στα πλοία από τους Βενετούς για να τους μεταφέρουν στην Ευρώπη μετά τη καταστροφή της πόλης. Τελικά δεν κατάφεραν να φτάσουν στον προορισμό τους καθώς βυθίστηκαν στα νερά της Σαπιέντζας.
Οι ρωμαϊκές σαρκοφάγοι είναι από σκαλιστό τιτανιούχο λίθο και βρίσκονται σε βάθος 15 μέτρων.
Από τη Μεθώνη το καλοκαίρι υπάρχει δρομολόγιο με καΐκι για περιήγηση στη Σαπιέντζα.

Η πανέμορφη αμμουδιά Άμμος με τα γαλανοπράσινα νερά βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του νησιού, απέναντι από την Μεθώνη. Έχει έναν υποτυπώδη μόλο και ένα ξύλινο περίπτερο όπου κανείς μπορεί να ξεκουραστεί.
Η πανέμορφη αμμουδιά Άμμος με τα γαλανοπράσινα νερά βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του νησιού, απέναντι από την Μεθώνη. Έχει έναν υποτυπώδη μόλο που δένουν τα εκδρομικά και ένα ξύλινο περίπτερο όπου κανείς μπορεί να ξεκουραστεί. Φωτο : Χρ. Βασιλόπουλος 2002

Δείτε παρακάτω ένα εντυπωσιακό βίντεο με τον Φάρο της Σαπιέντζας


armenistis_lighthouse_1ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
Ο θρυλικός Φάρος της Μυκόνου, όπου ανήλικοι αντάρτες αιχμαλώτισαν Γερμανούς στρατιώτες

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here