Ο τάφος της πριγκίπισσας βρέθηκε εντός ταφικού θαλάμου, σε βάθος τριών μέτρων μπροστά από το εκδοτήριο εισιτηρίων του αρχαιολογικού χώρου Vulci στο Λάτσιο, στην περιοχή του οποίου βρισκόταν μια σημαντική ετρουσκική πόλη. Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι κάνουν αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο προκειμένου να προστατέψουν το θησαυρό από τους αρχαιοκάπηλους που διενεργούν παράνομες ανασκαφές στην περιοχή.
«Δεν είχαμε ιδέα ο τάφος βρισκόταν εκεί, αλλά προχωρήσαμε σε επείγουσα σωστική ανασκαφή τον περασμένο μήνα όταν παρατηρήσαμε ότι αρχαιοκάπηλοι  είχαν ανασκάψει έναν άλλο τάφο ακριβώς πάνω από τον τάφο της πριγκίπισσας», δηλώνει ο Tecla Del Papa που εργάζεται εδώ και 45 χρόνια στον αρχαιολογικό χώρο.
Ο τάφος μιας Ετρουσκικής «πριγκίπισσας»

«Οι αρχαιοκάπηλοι είχαν αποκαλύψει, αλλά δεν είχαν προλάβει να εισέλθουν στον τάφο της πριγκίπισσας. Έτσι χάρη σε αυτούς, καταφέραμε να εντοπίσουμε γρήγορα τον ταφικό θάλαμο και να τον ανασκάψουμε», προσθέτει. Μέσα στον τάφο, οι αρχαιολόγοι βρήκαν τα οστά ενός νεαρού κοριτσιού τυλιγμένο με πανί, το οποίο βρισκόταν σε αρκετά εύθραυστη κατάσταση.

Ο τάφος μιας Ετρουσκικής «πριγκίπισσας»

Τα σκελετικά κατάλοιπά της ήταν περιτριγυρισμένα από πολύτιμα κοσμήματα και αγγεία, μερικά από τα οποία είχαν αποκτηθεί από τη διεθνή αγορά της εποχής.
Είχε θαφτεί με ένα φοινικικό πορτοκαλί περιδέραιο και δύο αιγυπτιακούς σκαραβαίους κατασκευασμένους από χρυσό, ελεφαντόδοντο και ασήμι – όμορφα και ιδιαίτερα περίτεχνα κομμάτια που μαρτυρούν την καλλιτεχνική ανδρεία των αρχαίων και τη μεγάλη έκταση των εμπορικών και ναυτικών δεσμών των Ετρούσκων.

Ο τάφος μιας Ετρουσκικής «πριγκίπισσας»

Υποδεικνύουν επίσης ότι ο τάφος να ανήκε σε πολύ σημαντική προσωπικότητα. «Σίγουρα τέτοια στοιχεία μας οδηγούν να πιστέψουμε ότι ήταν μια πριγκίπισσα, αν όχι κάποια πολύ σημαντική στην κοινωνία της», πρόσθεσε ο Del Papa. Οι αρχαιολόγοι προσπαθούν τώρα να ανακαλύψουν την ακριβή ταυτότητα του νεαρού κοριτσιού και τι είδους ζωή έζησε πριν από 2.800 χρόνια.

Ο τάφος μιας Ετρουσκικής «πριγκίπισσας»
Όλα τα αντικείμενα έχουν μεταφερθεί σε εργαστήριο συντήρησης για τις απαραίτητες εργασίες και θα εκτεθούν στο Vulci το καλοκαίρι. Εκτεταμένες ανασκαφές στον χώρο του τάφου έχουν προγραμματιστεί για τον Απρίλιο.
Οι μυστηριώδεις Ετρούσκοι, μια συλλογή προ-ρωμαϊκών φυλών από το Λάτσιο, την Τοσκάνη και την Ούμπρια, έχουν συναρπάσει τους αρχαιολόγους για αιώνες. Αλλά πολύ λίγα πράγματα είναι ακόμη γνωστά για αυτούς.Ο τάφος μιας Ετρουσκικής «πριγκίπισσας»

Στην αρχαία πόλη Vulci, 80 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης, πάνω από 15.000 τάφοι έχουν ήδη ανασκαφεί, ρίχνοντας φως στον χαμένο πολιτισμό των Ετρούσκων, αποκαλύπτοντας αμέτρητους θησαυρούς.

Ο τάφος μιας Ετρουσκικής «πριγκίπισσας»

Ωστόσο, οι αρχαιοκάπηλοι εξακολουθούν να αποτελούν ένα τεράστιο πρόβλημα για την ιταλική πολιτιστική κληρονομιά. Σύμφωνα με ιταλό εισαγγελέα, αρχαία έργα, προϊόν αρχαιοκαπηλίας από παράνομες ανασκαφές σε περισσότερους από 100.000 τάφους και αξίας άνω των 460.000.000 € έχουν εξαχθεί παράνομα από τη χώρα.

Πηγή: The Archaeology News Network – απόδοση Ανασκαφή

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here