Ο Πειραιάς αστικοποιήθηκε πολύ γρήγορα λόγω του λιμανιού και του μεγάλου αριθμού των προσφύγων από τη Μικρασία που έφτασαν μαζικά το 1922. Δέκα χρόνια αργότερα η πόλη είχε οικοδομηθεί έντονα και δημιουργήθηκαν νέες συνοικίες και πέρα από τα όρια του Δήμου.

Παρόλα αυτά οι βοσκοί και τα κοπάδια τους εξακολουθούσαν να αποτελούν μέρος της καθημερινότητας. Διέκοπταν την κυκλοφορία και ακολουθούσαν αστικές διαδρομές από το μαντρί μέχρι το κοντινά βοσκοτόπια. Η ζήτηση για γάλα ήταν μεγάλη και οι βοσκοί είχαν κάθε λόγο να βρίσκονται κοντά στα νοικοκυριά για την άμεση διάθεση των προϊόντων τους.
Στη φωτογραφία του 1932 τα κατσίκια διασχίζουν τη Λεωφόρο Βασιλέως Γεωργίου Α’ . Πίσω διακρίνεται το φαρμακείο του Ε. Ι. Κωνσταντίνου που στεγαζόταν στο Μέγαρο Σπυράκη στη συμβολή με την οδό Νοταρά (τεκμηρίωση: Η Αθήνα μέσα στο Χρόνο).

Διαβάστε ακόμα: Μπαλωματής, θεριστής, γαζώτρια, πλανόδιος έμπορος: επαγγέλματα που χάθηκαν στην Ελλάδα της αφθονίας και του καταναλωτισμού. Κάποια απ΄ αυτά θα «αναστήσει» η οικονομική κρίση
Photograph taken during William Lewis Sachtleben's stay in Athens before embarking on a bicycle journey across Asia with Thomas Gaskell Allen Jr.
Η φωτογραφία με τον γαλατά που αρμέγει είναι του William Lewis Sachtleben’s κατά τη σύντομη διαμονή του στην Αθήνα πριν ξεκινήσει το ταξίδι του με ποδήλατο στην Ασία.

Η εικόνα του Πειραιά λίγο διαφέρει με αυτή του γαλατά της Πανεπιστημίου που φωτογραφήθηκε σαράντα χρόνια πριν να αρμέγει την κατσίκα του με φόντο το Πανεπιστήμιο και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Ήταν 12 Μαρτίου 1891 και το φρέσκο γάλα είχε μεγάλη αξία για τους Αθηναίους που δεν είχαν την πολυτέλεια του ψυγείου και της συντήρησης των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Ο γαλατάς έδωσε ουσία στη διαφημιστική ατάκα που κυριάρχησε ένα αιώνα μετά. «Από την παραγωγή στην κατανάλωση».
Δεν προβληματίζεται που θα σταματήσει για να αρμέξει, καθώς αυτοκίνητα δεν υπάρχουν, ο δρόμος είναι φαρδύς και τα κάρα που περνούν αραιά δεν αποτελούν πρόβλημα.

Τα κατσίκια βόσκουν στην περιοχή του ΝΙΜΙΤΣ, πρόποδες Λυκαβηττού
Τα κατσίκια βόσκουν στην περιοχή του ΝΙΜΙΤΣ, πρόποδες Λυκαβηττού. Φωτογράφος Πουλίδης 20s
Δείτε και άλλα πρόβατα στην Πλάκα και το Κολωνάκι και διαβάστε για την σκληρή κόντρα τσοπάνηδων και περιβολάρηδων στην Αθήνα του 1900
provata _Pagkrati _Poulidis
Το κοπάδι στο Παγκράτι βόσκει στο χορτάρι. Φωτογράφος Πουλίδης

 

Γαλατάς στην Πλάκα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πώς ήταν πριν από εκατό χρόνια και πώς έγιναν, το Αστεροσκοπείο, η Πλάκα, οι Αέρηδες, η Πύλη του Μεντρεσέ και άλλα εμβληματικά σημεία της Αθήνας (βίντεο)…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here