Έκλεισε για επτά ολόκληρα χρόνια και επαναλειτούργησε ανακαινισμένο τον Σεπτέμβριο του 2014. Κατάφερε να εκσυγχρονιστεί και τώρα διεκδικεί το βραβείο του Ευρωπαϊκού Μουσείου 2016.
Πρόκειται για το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, ένα από τα πρώτα επαρχιακά μουσεία της χώρας, πλέον και από τα πιο σύγχρονα, καθώς η νέα παρουσίαση των εκθεμάτων του γίνεται με τη βοήθεια της τελευταίας λέξη της τεχνολογίας.
Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας ανακοίνωσαν την υποψηφιότητά του στον διεθνή διαγωνισμό για την ανακήρυξη του Ευρωπαϊκού Μουσείου 2016. Ο θεσμός του «European Museum of the Year Award» (EMYA) θεσπίστηκε το 1977 και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο να βραβεύει σε ετήσια βάση την καλύτερη μουσειακή πρακτική στην Ευρώπη και να ενθαρρύνει τις καινοτόμες δράσεις στην κοινωνία των Μουσείων.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό της Αλέας Δήμου Τρίπολης, στο κέντρο της Πελοποννήσου. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα δημόσια Μουσεία του ελεύθερου ελληνικού κράτους (ιδρύθηκε το 1907) και είναι καρπός των προσπαθειών της «Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Υπηρεσίας», που συγκέντρωσε τα απαιτούμενα χρήματα για την ίδρυσή του με τη βοήθεια αριθμολαχείων. Ανεγέρθηκε μεταξύ 1907-1908 στο χωριό Πιαλί (παλιά ονομασία της Αλέας) κοντά στο Ιερό της Αλέας Αθηνάς, έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους ναούς στην Πελοπόννησο. Το 1909 ο Κωνσταντίνος Ρωμαίος, με την αρωγή της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, προχωρεί στην αποπεράτωση του κτιρίου του μουσείου και στη δημιουργία της έκθεσης.
Το 1936 η στέγη του μουσείου καταρρέει. Προκαλούνται ζημιές σε αρχαιότητες και προθήκες. Ο Μάρκελος Μητσός, επιμελητής τότε των αρχαιοτήτων, αναλαμβάνει και φέρει εις πέρας το επίπονο έργο των επισκευών και της αναδιοργάνωσης της έκθεσης.
Το 1990 γίνεται απόπειρα διάρρηξης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας. Οι αρχαιοκάπηλοι επιστρέφουν το 1992 και καταφέρνουν να αρπάξουν μεταξύ άλλων και την περίφημη κεφαλή του Τηλέφου, αυθεντικού έργου του γλύπτη Σκόπα. Δύο χρόνια αργότερα εντοπίζονται και επιστρέφονται στο μουσείο οκτώ από τα κλαπέντα εκθέματα. Το 1998 επιστρέφουν η μαρμάρινη κεφαλή Ασκληπιού και το ανάγλυφο με την παράσταση Διόνυσου, Αρτέμιδος και Ηρακλή.
Σε μια από τις ανακαινισμένες αίθουσες του μουσείου παρουσιάζεται το μεγάλο ιερό της Τεγέας, το ιερό της Αθηνάς Αλέας. Γύρω από αυτό συγκροτήθηκε η πόλη της Τεγέας. Εξιστορείται η εξέλιξή του από τους γεωμετρικούς μέχρι τους ελληνιστικούς χρόνους. Ο ναός είναι έργο του 4ο αι. π.Χ. του περίφημου αρχιτέκτονα και γλύπτη Σκόπα από την Πάρο.
Πρόκειται για περίπτερο ναό δωρικού ρυθμού με σαφείς τις επιδράσεις από το ναό του Επικούριου Απόλλωνα στη Φιγάλεια και τα Αθηναϊκά Προπύλαια. Η μοναδικότητά του έγκειται στις εξαιρετικές αναλογίες του, την αρχιτεκτονική του εσωτερικού του χώρου και τα εξαιρετικής τέχνης γλυπτά των αετωμάτων του. Σε αυτά απεικονίζονταν, στο μεν ανατολικό το κυνήγι του Καλυδωνίου Κάπρου με πρωταγωνιστές την τεγεάτισσα πριγκίπισσα και ηρωίδα Αταλάντη και το Μελέαγρο, ενώ στο δυτικό η μονομαχία του Τηλέφου με τον Αχιλλέα στον Κάικο ποταμό.
Επισκεφθείτε : Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας