Στα πρώτα δευτερόλεπτα του 14ου γύρου ο Ρέι Μαντσίνι σφυροκοπεί με ένα δεξί κροσέ τον Κιμ Ντουκ Κο και τον βγάζει νοκ άουτ.
Ο διαιτητής σηκώνει τα χέρια ψηλά και ο ιταλικής καταγωγής αμερικανός πυγμάχος πανηγυρίζει τη νίκη του μετά από έναν άγριο αγώνα. Οι δύο μποξέρ χτυπούσαν αλύπητα ο ένας τον άλλον για περίπου 50 λεπτά και στους τελευταίους γύρους δυσκολεύονταν να σηκώσουν τα χέρια τους πάνω από τους ώμους.
Την ώρα που ο θριαμβευτής Μαντσίνι έκανε δηλώσεις πλάι στη μητέρα και τον πατέρα του, ο οποίος ήταν επίσης πυγμάχος όπως άλλωστε φαίνεται από τη σπασμένη μύτη, το φορείο έβγαζε σχεδόν αναίσθητο από το ρινγκ τον κορεάτη πυγμάχο. Τον ηττημένο αντίπαλό του.
Ο εκφωνητής του CBS ακούγεται να λέει ότι θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο και εύχεται να πάνε όλα καλά για τον αθλητή.
Τίποτε όμως δεν πήγε καλά.
Δείτε το βίντεο με τα τελευταία λεπτά του δραματικού αγώνα:
Ο Κιμ πεθαίνει. Η κατάρα ξεκινά
Από αυτό το κροσέ και μετά άρχισε να γράφεται μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία της πυγμαχίας που οδήγησε ακόμη και στην αλλαγή των κανονισμών του αθλήματος.
Ο Κιμ έπεσε σε κώμα και οι γιατροί διαπίστωσαν είχε υποστεί αιμάτωμα στο κεφάλι από τα χτυπήματα. Ο αγώνας έγινε στις 13 Νοεμβρίου 1982 και πέντε μέρες αργότερα στις 18 Νοεμβρίου, ο Νοτιοκορεάτης άφησε την τελευταία του πνοή.
Σαν να είχε κάποιο προαίσθημα, δύο ημέρες πριν από τον αγώνα είχε γράψει στο φωτιστικό του δωματίου του τη φράση «ζήσε ή πέθανε», αν και τα μέσα επικοινωνίας είχαν εσφαλμένα μεταδώσει πως είχε γράψει τη φράση «κάποιος θα πεθάνει: αυτός ή εγώ» .
Ο 27χρονος πυγμάχος είχε ποντάρει τα πάντα σε αυτόν τον αγώνα και έκανε εξαντλητική προπόνηση και δίαιτα για να ζυγίζει λιγότερα από 68 κιλά και να ανέβει στο ρινγκ σε τέλεια φόρμα.
Λίγο πριν πεθάνει έφτασε στο νοσοκομείο η μητέρα του, με την οποία λέγεται πως δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις. Είχε κάνει τρεις γάμους μετά τον θάνατο του πατέρα του Κιμ, όταν αυτός ήταν δύο ετών και το αγόρι μεγάλωσε κάνοντας δουλειές του ποδαριού έως το 1976, όταν ασχολήθηκε σοβαρά με το μποξ.
Η Γιανγκ Σαν Νιο τον είδε σε κώμα και σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τον θάνατο του γιου της αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο.
Η αυτοκτονία του διαιτητή και η ψυχολογική κατάρρευση του Μαντσίνι
Το ίδιο τραγικό τέλος είχε και ο διαιτητής της αναμέτρησης, Ρίτσαρντ Γκριν, ο οποίος δέχτηκε δριμύτατη κριτική ότι δεν σταμάτησε νωρίτερα τον αγώνα για να προστατεύσει τον Κιμ από τα αδυσώπητα χτυπήματα.
Ο Γκριν, που είχε διαιτητεύσει το 1980 τον αγώνα του Μοχάμεντ Άλι με τον Λάρι Χολμς, αυτοκτόνησε στο σπίτι του στο Λας Βέγκας την 1η Ιουλίου του 1983. Βρέθηκε με μία σφαίρα στο κεφάλι, ωστόσο, δεν αποδείχτηκε ποτέ ότι αυτή η αυτοκτονία είχε άμεση σχέση με τον αγώνα.
Από την κατάρα δεν γλίτωσε ούτε ο νικητής της αναμέτρησης. Ο Ρέι Μαντσίνι έπεσε σε βαριά κατάθλιψη και δεν μπόρεσε ποτέ να γίνει ο πυγμάχος που ήταν έως εκείνη την ημέρα.
Ταξίδεψε στη Νότια Κορέα για να παραστεί στην κηδεία του Κιμ και ο κόσμος τον σταματούσε στον δρόμο και των ρωτούσε αν ήταν ο μποξέρ που σκότωσε τον Νοτιοκορεάτη.
Υπερασπίστηκε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή ελαφρών βαρών έως το 1984 και ένα χρόνο αργότερα αποσύρθηκε από τα ρινγκ σε ηλικία μόλις 24 ετών.
Όταν πέθανε ο Κιμ, η αρραβωνιαστικιά του, Γιανγκ Μέι Λι ήταν έγκυος στον γιο τους. Το 2011 ο Τσιν Ουάν, οδοντίατρος στη Σεούλ, ταξίδεψε στην Αμερική για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ με θέμα τον τραγικό αγώνα.
Στο παρακάτω βίντεο, ο μεσήλικας Μαντσίνι δηλώνει συγκινημένος από τη συμπεριφορά που είχαν απέναντί του η σύντροφος και ο γιος του αδικοχαμένου αντιπάλου του, που έπεσε νεκρός από τις γροθιές του, που τον συγχώρεσαν και αναγνώρισαν ότι δεν ήταν δικό του λάθος.
Όπως λέει: «αυτός ο αγώνας ήταν ένας θρίαμβος για μένα που κατέληξε σε τραγωδία. Και αυτοί οι άνθρωποι μου φέρθηκαν με τέτοιο σεβασμό, με αγκάλιασαν σαν να είμαι δικός τους άνθρωπος γιατί μου είπαν ότι το πνεύμα του Κιμ ζει μέσα από εμένα. Είναι υπέροχοι άνθρωποι, υπέροχοι!»
Η τραγωδία του Λας Βέγκας είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι γύροι των τελικών αγώνων από 15 σε 12 και να αυξηθούν από τέσσερα σε έξι τα σχοινιά στο ρινγκ για να συγκρατούν καλύτερα τους πυγμάχους μέσα στην αρένα.
Επιπλέον, πριν από τους αγώνες οι αγώνες οι πυγμάχοι επιβάλλονται σε ενδελεχείς ιατρικές εξετάσεις.