Οι διαδηλώσεις στην Ουκρανία ήταν αιματηρές και εξελίχθηκαν σε εμφύλια διαμάχη που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 9.000 άνθρωποι και να αλλάξει το καθεστώς των συνόρων στην Κριμαία.
Οι συγκρούσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τους φιλορώσους αυτονομιστές σταμάτησαν τυπικά με την υπογραφή της συμφωνίας του Μινσκ.
Λίγες ώρες προτού φύγει το 2015, οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας υπογράμμισαν τη σημασία της πλήρους εφαρμογής όλων των μέτρων των συμφωνιών του Μινσκ το 2016.
Μέσα στη βία και την ένταση των γεγονότων που ξέσπασαν το 2014, υπήρξαν στιγμές που επικράτησε το φιλειρηνικό πνεύμα. Θριάμβευσε ίσως, έστω και για λίγο με τη μορφή μιας ευφάνταστης διαμαρτυρίας.
Στις εικόνες που απαθανάτισε ο φακός του Kostyantyn Chernychkin οι διαδηλώτριες δείχνουν στους αστυνομικούς τα πρόσωπά τους. Γυναίκες μέσης ηλικίας που μετέχουν στην πορεία στέκονται μπροστά από τις δυνάμεις ασφαλείας και κρατούν καθρέφτες. Για να βλέπουν οι αστυνομικοί τα πρόσωπά τους, κρυμμένα μέσα στα κράνη.
Για να βλέπουν τα νεανικά τους κορμιά καλυμμένα μέσα στις στολές.
Οι διαδηλώτριες που κρατούν τους καθρέφτες έχουν την ηλικία που έχουν οι μητέρες των αστυνομικών. Θα μπορούσαν να ήταν μητέρες τους και θέλουν να τους το θυμίσουν.
Ίσως κάποιες από αυτές τις γυναίκες να στέκονται και μπροστά από τα παιδιά τους ή τα ανήψια τους. Μια πρωτότυπη πράξη διαμαρτυρίας που επιστρατεύει την ψυχολογία. Κάποιοι φαίνονται να κοιτάζουν χαμηλά. Η διαμαρτυρία έστειλε το μήνυμα, αλλά μόνο προσωρινά. Την άλλη μέρα οι καθρέφτες έφυγαν αλλά τα ΜΑΤ ήταν εκεί.
πηγή: filmingcops.com