Μέσα στο καλοκαίρι του 2015, η επιστημονική ομάδα του αρχαιολόγου Αντρέι Πλεχόφ, προσπάθησε για δεύτερη φορά να προσεγγίσει τον πυθμένα του μυστηριώδους κρατήρα που δημιουργήθηκε στην χερσόνησο Γιαμάλ της Σιβηρίας. Οι συνθήκες για τη μελέτη ήταν ακατάλληλες λόγω καιρικών συνθηκών αλλά κυρίως λόγω των συνεχών κατολισθήσεων. Έτσι, επέστρεψαν για μια ακόμα προσπάθεια μέσα στον χειμώνα.

Ειδικοί επιστήμονες στη Ρωσία πιστεύουν ότι οι συνθήκες που δημιούργησαν τον κρατήρα μπορεί να σχετίζονται και με το μυστήριο που καλύπτει το περίφημο Τρίγωνο των Βερμούδων, όπου έχουν εξαφανιστεί αρκετά πλοία και αεροσκάφη.
Αναφέρουν μάλιστα ως πιθανή αιτία της δημιουργίας του την απελευθέρωση μεθανίου από το μόνιμα παγωμένο υπέδαφος που άρχισε ξαφνικά να μαλακώνει.

Η έντονη χιονόπτωση στην περιοχή μετέτρεψε τον πυθμένα του κρατήρα σε παγωμένη λίμνη
Η έντονη χιονόπτωση στην περιοχή μετέτρεψε τον πυθμένα του κρατήρα σε παγωμένη λίμνη

3

 

Αυτή τη φορά κατάφεραν να τοποθετήσουν ειδικά ραντάρ για να μετρήσουν την ποσότητα μεθανίου, που ήταν εγκλωβισμένη στο υπέδαφος. Την τελευταία φορά οι μετρήσεις ήταν ασυνήθιστα υψηλές, γεγονός που προκάλεσε έντονη ανησυχία για τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν.

Η επιστημονική ομάδα βρέθηκε στον πυρήνα και πήρε δείγματα από τα τοιχώματα και το έδαφος του κρατήρα
Η επιστημονική ομάδα βρέθηκε στον πυρήνα και πήρε δείγματα από τα τοιχώματα και το έδαφος του κρατήρα
Η παγωμένη ατμόσφαιρα βοήθησε τους επιστήμονες για την συλλογή των δειγμάτων αλλά και για την κατάβαση τους στο εσωτερικό του κρατήρα
Η παγωμένη ατμόσφαιρα βοήθησε τους επιστήμονες για την συλλογή των δειγμάτων αλλά και για την κατάβαση τους στο εσωτερικό του κρατήρα

«Αυτή τη φορά ήμασταν σε θέση να φτάσουμε στο κατώτατο σημείο του κρατήρα, όπου τοποθετήσαμε ειδικούς μετρητές ραντάρ. Το βάθος και το μέγεθος του εσωτερικού χώρου ήταν σοκαριστικά. Δεν είχαμε ξαναδεί κάτι παρόμοιο», δήλωσε μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Ο παγετός και η πυκνη χιονόπτωση βοήθησε την ομάδα να τοποθετήσει τον κατάλληλο εξοπλισμό
Ο παγετός και η πυκνή χιονόπτωση βοήθησε την ομάδα να τοποθετήσει τον κατάλληλο εξοπλισμό

Όπως όλα δείχνουν, το μυστήριο με τους κρατήρες δεν τελειώνει εδώ. Οι εκτροφείς ταράνδων της περιοχής εντόπισαν άλλη μια τρύπα σε κοντινή απόσταση από την πρώτη.

Εκτροφείς ταράνδων της περιοχής εντόπισαν μια εξίσου μεγάλη τρύπα
Η τρύπα είναι εξίσου μεγάλη και σε αρκετά κοντινή απόσταση με την πρώτη. Η πανοραμική φωτογραφία ίσως αλλοιώνει τα πραγματικά μεγέθη γιατί όπως τόνισαν μέλη του συνεργείου οι πράσινοι θάμνοι που φαίνονται στην πραγματικότητα είναι δέντρα μικρού σχετικά μεγέθους
Οι ακριβείς διαστάσεις και η αιτία δημιουργίας της δεν είναι ακριβείς
Οι διαστάσεις και η αιτία δημιουργίας της δεν είναι ακριβείς

«Στην αρχή υπήρχε πυκνή ομίχλη. Τότε εμφανίστηκε μια ξαφνική έντονη λάμψη και η Γη ταρακουνήθηκε», δήλωσε ένας από τους κτηνοτρόφους της περιοχής στα ξένα μέσα ενημέρωσης.
Το γεγονός ότι οι δυο τρύπες βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία αλλά σχεδόν σε ίσες αποστάσεις ανοίγει έναν νέο κύκλο μελετών και ερευνών που ίσως οδηγήσουν σε πιο συγκεκριμένα συμπεράσματα για την σχέση που μπορεί να υπάρχει με το μυστήριο που καλύπτει το «Τρίγωνο των Βερμούδων».

Παρακολουθήστε το ενδιαφέρον βίντεο από την τελευταία προσπάθεια της επιστημονικής ομάδας να εισχωρήσει στον πυρήνα του κρατήρα
https://youtu.be/lo0BeXu1Xo8

Με πληροφορίες από RT

521-e1413318496461-1 (1)
Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Τι σχέση έχει το τρίγωνο Βερμούδων και οι μυστηριώδεις κρατήρες στη Σιβηρία; Ρώσοι επιστήμονες συσχετίζουν τα παράδοξα φαινόμενα με τη μαζική απελευθέρωση μεθανίου από τα έγκατα της Γης…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here