Τη δεκαετία του 1960, ένας πύραυλος του διαστήματος που βρισκόταν σε πειραματικό στάδιο, μετατράπηκε σε χειρουργικό θάλαμο για ιατρικούς σκοπούς.
Είχε εγκατασταθεί σε κλινική της Ιατρικής Σχολής της Βαλτιμόρης και μέσα σ’ αυτόν υπήρχε χώρος όχι μόνο για τον άρρωστο, αλλά και για ολόκληρο συνεργείο γιατρών και βοηθητικό προσωπικό.
Στο θάλαμο έμπαιναν ασθενείς που αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας όπως καταληψία, καρδιακές προσβολές, τέτανο, έλλειψη οξυγόνου, δηλητηριάσεις από μονοξείδιο του άνθρακα και βαρβιτουρικά χάπια ή έπασχαν από την ασθένεια της υαλώδους μεμβράνης, που πρόσβαλε κυρίως πρόωρα βρέφη.
Η πίεση του οξυγόνου μέσα στον πύραυλο-χειρουργείο αποδείχτηκε πολύ χρήσιμη, ειδικά κατά τη διάρκεια επεμβάσεων στην καρδιά, ενώ μπορούσε να ενισχύσει τα αποτελέσματα για την θεραπεία του καρκίνου με ακτινοβολίες.

Τα τοιχώματα του πυραύλου - χειρουργείου είχαν πάχος 4 εκατοστά του μέτρου και οι διαστάσεις του ήταν 4Χ7,5 μέτρα
Τα τοιχώματα του πυραύλου – χειρουργείου είχαν πάχος 4 εκατοστά του μέτρου και οι διαστάσεις του ήταν 4Χ7,5 μέτρα

Ο θάλαμος πίεσης ήταν κατασκευασμένος από ίνες γυαλιού και είχε ως σκοπό τη δοκιμή της καταλληλότητας της ουσίας αυτής για την κατασκευή του εξωτερικού περιβλήματος των πυραύλων.
Αφού πραγματοποιήθηκαν οι δοκιμές σε εργοστάσιο στο Νιου Τζέρσι, η κατασκευαστική εταιρεία το πρόσφερε ως δώρο στην Ιατρική Σχολή στη Βαλτιμόρη.

Πως λειτουργούσε ο πύραυλος – χειρουργείο
Η πίεση στο εσωτερικό του πυραύλου προκαλούσε κορεσμό του αίματος με οξυγόνο.
Όταν ο άρρωστος ανέπνεε  σε πίεση πολλών ατμοσφαιρών, το πλάσμα του αίματος διαποτιζόταν τόσο πολύ με οξυγόνο, ώστε μπορούσε να ικανοποιήσει άμεσα αν όχι όλες, τις περισσότερες ανάγκες των διαφόρων μερών του σώματος, χωρίς να χρειάζεται η μεταφορά του οξυγόνου μέσω των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Η χρησιμότητα του μέσου αυτού είχε αποδειχτεί και σε περιπτώσεις αποπληξίας από μικροοργανισμούς που ζούσαν ως ξενιστές χωρίς οξυγόνο.
Οι επιστήμονες πάντως προέβλεπαν ότι τέτοιου είδους χειρουργεία ή και ολόκληροι θάλαμοι υπό μεγάλη ατμοσφαιρική πίεση θα αποτελούσαν στο προσεχές μέλλον ένα από τα «εκ των ουκ άνευ» των νοσοκομείων παγκοσμίως.

Αντλήθηκε υλικό από το περιοδικό «Εικόνες»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
treatment-1Ο γιατρός που ισχυριζόταν ότι θεράπευε τους παιδεραστές με εγχείρηση ακριβείας στον εγκέφαλο. Έκανε δύο πετυχημένες επεμβάσεις αλλά εκφράστηκαν δισταγμοί...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here