Το Pong ήταν ένα από το πρώτα ηλεκτρονικά παιχνίδια που κυκλοφόρησαν και θεωρείται η αφετηρία για την γέννηση της βιομηχανίας ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Ο στόχος ήταν απλός. Όπως στο τένις, δύο αντίπαλοι προσπαθούσαν να αποκρούσουν ένα μπαλάκι ώστε να κερδίσουν πόντους.

 

Το παιχνίδι αναπτύχθηκε από την Atari, την εταιρία που ίδρυσε το 1972 ο Νόλαν Μπίσνελ. Σκοπός της ήταν η σχεδίαση παιχνιδιών και στη συνέχεια η πώλησή της ιδέας σε άλλες εταιρίες για μαζική παραγωγή.
Ο Άλαν Άλκορν, υπάλληλος της Atari, ανέπτυξε το Pong. Ο Μπίσνελ έκανε κάποιες αλλαγές για να γίνει ποιο ενδιαφέρον. Άλλαξε την κίνηση της μπάλας και πρόσθεσε ηχητικά εφέ. Η επιτυχία ήταν έτοιμη.
Η Atari εγκατέστησε το μηχάνημα σε μπαρ στην Καλιφόρνια και μόλις είδε την ανταπόκριση του κόσμου, αποφάσισε να κατασκευάσει και να πουλήσει το παιχνίδι μόνη της.
Αποδείχθηκε σοφή κίνηση. Το λάνσαρε σε όλη τη χώρα.
Μέχρι το τέλος του 1973 οι παιχνιδομηχανές Pong βρίσκονταν παντού, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε άλλες χώρες.
Μέχρι το 1975 παιζόταν μόνο σε μηχανήματα Arcade. Εκείνη τη χρονιά όμως η Atari κυκλοφόρησε το παιχνίδι σε home edition και πούλησε αμέσως χιλιάδες αντίτυπα.
Όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, σχεδόν αμέσως μετά την κυκλοφορία του Pong, βγήκαν οι απομιμήσεις.
Η Atari για να «χτυπήσει» τις μηχανές – κλώνους, κατασκεύασε άλλα μηχανήματά με την εξέλιξη του παιχνιδιού. Έβγαλε άλλες μηχανές με το Double Pong. Ήταν το ίδιο παιχνίδι αλλά με τέσσερις παίκτες και σε μεγαλύτερη οθόνη.
Μαζί με άλλα διάσημα παιχνίδια όπως το Pacman και το Tetris, το Pong έγινε από τα σύμβολα των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.
Ήταν ουσιαστικά το πρώτο παιχνίδι με το οποίο το κοινό ήρθε σε άμεση επαφή.
Ωστόσο, η ιστορία των video games αρχίζει πολύ νωρίτερα, τη δεκαετία του ’40 ο Τόμας Γκολντσμιθ και ο Έστλ Ρέι Μαν με την βοήθεια μια συσκευής καθολικού σωλήνα, δημιούργησαν το πρώτο παιχνίδι.
Ήταν προσομοιωτής πυραύλων που δημιουργήθηκε με τη χρήση των τεχνολογιών ραντάρ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Τα επόμενα χρόνια, δημιουργήθηκαν από επιστήμονες και φοιτητές προγράμματα και παιχνίδια, η πρώτη κονσόλα όμως ήρθε τη δεκαετία του ’60 από τον Γερμανό εφευρέτη Ραλφ Μπάερ. Ο Μπάερ μελετούσε τρόπους απεικόνισης σε μια τηλεόραση και μαζί με τον συνεργάτη του κατάφερε να κατασκευάσει την πρώτη συσκευή που μπορούσε να παίξει βιντεοπαιχνίδια σε τηλεόραση.
Το όνομά της ήταν Odyssey και κατασκευάστηκε από την εταιρία Magnavox. Λέγεται μάλιστα ότι ο Μπάερ εφηύρε και το Pong, το οποίο «έκλεψε» η Atari αποζημιώνοντας τον Γερμανό εφευρέτη.

Το 1977, η Atari βγάζει την κονσόλα Atari 2600 που έφερε την επανάσταση. Με joystick, έγχρωμα παιχνίδια και  επιλογές για “αρχάριους” και “προχωρημένους”, καθήλωσε εκατομμύρια νέους στους καναπέδες τους, κυρίως στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα ήταν συνήθως το δώρο που ζητούσαν οι πιτσιρικάδες από τη θεία από την Αμερική…

Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια ήρθε το παιχνίδι Space Invaders από την γιαπωνέζικη Taito που έκανε εκατομμύρια νέους να περιμένουν στην ουρά για να βάλουν το κέρμα και να «παλέψουν» με τους εξωγήινους.

Το 1980 ήταν η χρονιά του θρυλικού Pacman. Η παιχνιδομηχανή κατασκευάστηκε από την ιαπωνική Namco και έκανε τους νέους να χάσουν πολλά κέρματα στα «ουφάδικα».

Η εποχή που τα «μπλιμπλίκια» κυριαρχούσαν στην ψυχαγωγία, κυρίως, των νέων αγοριών είχε αρχίσει. Τα πρωτόγνωρα καταστήματα φιλοξενούσαν  διάσημα παιχνίδια όπως Pacman, Space Invaders, Super Mario, Kung Fu Master, Tetris, NBA jam κλπ). Το μπιλιάρδο και το ποδοσφαιράκι ήταν πια εκτός προτιμήσεων.
Τα βιντεοπαιχνίδια μπήκαν στα σπίτια στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Το 1985 η Nintendo κυκλοφόρησε την κονσόλα  Nintendo Entertainment System που θεωρείτο η καλύτερη της εποχής της.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ήρθε το Game Boy, το ηλεκτρονικό παιχνίδι χειρός με μεγάλη αυτονομία.
Το 1990 η Microsoft ενσωματώνει στα Windows 3 την γνωστή σε όλους πασιέντζα και εκατομμύρια χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών περνούν ώρες μπροστά από τα pc της εποχής, προσπαθώντας να βάλουν την τράπουλα στα σωστά κουτάκια.

Το 1991 η Sega επιλέγει έναν σκαντζόχοιρο για ήρωα και κάνει θραύση, κυρίως στην Αμερική.
Επόμενος σταθμός στην εξέλιξη των video games ήταν το 1995 όταν η Sony λανσάρει το Play Station με εξελιγμένα γραφικά και ήχο.
Έξι χρόνια αργότερα, το 2001 η Microsoft μπαίνει στην αγορά των video games με το XBOX και κερδίζει εκατομμύρια θαυμαστές.
Το 2006 η Nintendo βγάζει το Wii και σηκώνει τους παίκτες από τους καναπέδες.
Το 2009 τα video games έχουν πια μπει σε όλα τα σπίτια και τα γραφεία, ενώ έχουν ήδη δημιουργηθεί τα social media. Έτσι, το Farmville αποκτά εκατομμύρια παίκτες που αγχώνονται να μαζέψουν μελιτζάνες και πεπόνια πριν μαραθούν.
Η μόδα του Farmville πέρασε και ήρθε το Candy Crush και χιλιάδες άλλα παιχνίδια με τις παραλλαγές τους που κατεβαίνουν ως εφαρμογές σε tablets και κινητά, χωρίς να χρειάζεται κάποιος να είναι μέλος στα social media.

H μεγαλύτερη έκθεση με θέμα τα παλιά και συλλεκτικά παιχνίδια της εποχής έρχεται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων από τις 7 έως τις 9 Απριλίου 2017.  Σε 40 περίπτερα, βγαλμένα από άλλη εποχή, συλλέκτες παρουσιάζουν την προσωπική τους συλλογή παλαιών και συλλεκτικών παιχνιδιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Subbuteo. Η ανακάλυψη ενός βετεράνου πιλότου που άλλαξε τη διασκέδαση εκατομμυρίων νέων. Ποιες είναι οι συλλεκτικές εκδόσεις που κοστίζουν χιλιάδες ευρώ…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here