Η «Χάιντι» ήταν ένας από τους πιο ευχάριστους χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων που συντρόφευε τα παιδιά τα προηγούμενα χρόνια.
Έμεινε ορφανή σε ηλικία πέντε ετών και ανέλαβε την κηδεμονία της ο παππούς της, που έμενε στις Άλπεις.
Ο παππούς της ήταν ένας παράξενος μαραγκός που ζούσε απομονωμένος με τα ζώα του σε μια ξύλινη καλύβα. Η Χάιντι κατάφερε να δώσει φως στη ζωή του, καθώς ήταν ένα χαρούμενο και καλοσυνάτο κορίτσι. Απολάμβανε να πηγαίνει βόλτα στα βουνά μαζί με τον φίλο της, Πήτερ και τις κατσίκες του και αγαπούσε πολύ τον παππού της.
Η παιδική σειρά ήταν ένας ύμνος στη φύση. Μέσα από τη ζωή της Χάιντι στα βουνά παρουσιαζόταν η χαρά που προσφέρει το φυσικό περιβάλλον στους ανθρώπους και ιδιαίτερα στα παιδιά.

Ο Παππούς, ο Πήτερ, η Χάιντι και η Κλάρα. Τη φωνή Χάιντι στην ελληνική εκδοχή της σειράςψέκανε η Δήμητρα Δημητριάδου
Ο Παππούς, ο Πήτερ, η Χάιντι και η Κλάρα. Τη φωνή Χάιντι στην ελληνική εκδοχή της σειράς έκανε η Δήμητρα Δημητριάδου

Όταν η θεία της έστειλε τη Χάιντι να μείνει σε ένα σπίτι στην Φρανκφούρτη για να κάνει συντροφιά με ένα πλουσιοκόριτσο, την Κλάρα, που ήταν καθηλωμένη στο αναπηρικό καροτσάκι, ήταν δυστυχισμένη και αναπολούσε τις Άλπεις και τα αγαπημένα της πρόσωπα.
Τελικά επέστρεψε στην καλύβα μαζί με την Κλάρα, η οποία κατάφερε να περπατήσει, γιατί πλέον ήταν χαρούμενη και απολάμβανε τη φιλία του Πήτερ και της Χάιντι.

Η Χάιντιλαντ στην Ελβετία
Η Χάιντιλαντ στην Ελβετία

Η « Χάιντι» προβλήθηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα  το 1981 από την ΕΡΤ και αμέσως οι περιπέτειες της μικρής  καθήλωσαν τους μικρούς τηλεθεατές.
Η σειρά ήταν γιαπωνέζικης παραγωγής και προβλήθηκε πρώτη φορά το 1974 με τίτλο «Χάιντι, το κορίτσι των Άλπεων».
Συνολικά περισσότερες από 20 τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές έχουν κυκλοφορήσει με κεντρικό χαρακτήρα τη Χάιντι.
Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη που στην Ελβετία έχουν ονομάσει μια ορεινή περιοχή «Χάιντιλαντ», δηλαδή η γη της Χάιντι και προσελκύει πολλούς τουρίστες κυρίως από την Ιαπωνία και την Κορέα, όπου έχουν την ευκαιρία να δουν το σπίτι της Χάιντι και το πανέμορφο τοπίο που περιέγραφε η Γιαχάνα Σπίρι στο βιβλίο της.
9d01111f3da4ec0162d635a3b76cebad

Αδελαίδα το κορίτσι των ΆλπεωνΤο βιβλίο «Αδελαϊδα»

Η ιστορία ήταν βασισμένη στο βιβλίο της Γιοχάνα Σπίρι, η οποία είχε γεννηθεί το 1827 στην Ελβετία και είχε περάσει, όπως και η μικρή Χάιντι,  τα καλοκαίρια της στα βουνά των Ελβετικών Άλπεων.
Όταν ήταν 26 χρονών παντρεύτηκε έναν δικηγόρο και εγκαταστάθηκε στη Ζυρίχη. Τότε ξεκίνησε να γράφει βιβλία με θέμα τη ζωή στη φύση. Το 1880 έγραψε μια ιστορία, που είχε κεντρικό χαρακτήρα μια νεαρή κοπέλα που ζούσε στα βουνά. Χρειάστηκαν συνολικά τέσσερις εβδομάδες για να το ολοκληρώσει. Το βιβλίο κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά σε δύο τόμους και αμέσως έγινε ανάρπαστο και μέχρι σήμερα θεωρείται από τα πιο δημοφιλή παιδικά βιβλία.

Αρκετά χρόνια αργότερα αποδείχτηκε ότι η Σπίρι είχε εμπνευστεί την ιστορία της Χάιντι από ένα παλιό γερμανικό βιβλίο και όχι από τα καλοκαίρια της στα βουνά της Ελβετίας.
Το 2010 ήρθε στο φως ότι πενήντα χρόνια πριν η Σπίρι γράψει τη ιστορία της Χάιντι, είχε κυκλοφορήσει ένα βιβλίο ενός Γερμανού συγγραφέα, του Άνταμ Βον Καμπ, με τίτλο «Αδελαίδα, το κορίτσι από τις Άλπεις» που είχε παρόμοια υπόθεση με τη Χάιντι.
Πιθανόν η Ελβετίδα συγγραφέας είχε διαβάσει το βιβλίο όταν ήταν μικρή και με αφορμή την ιστορία της Αδελαίδας έγραψε το δικό της βιβλίο.
Όπως και να έχει, η Χάιντι ήταν ένα παιδικό που αγαπήθηκε γιατί μετέφερε ένα αίσθημα ξεγνοιασιάς και αθωότητας που αιχμαλώτιζε τους τηλεθεατές.

https://youtu.be/ZAz1uGJDyWs

candyΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κάντι Κάντι, η σειρά κινουμένων σχεδίων που παρακολουθούσαν τα κορίτσια τη δεκαετία του ΄80. Η δικαστική διαμάχη της σεναριογράφου και της σκιτσογράφου που τις εξάντλησε

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here