Tο 2003, η Λένοξ μαζί με τον Στιούαρτ προσκλήθηκαν στο Κειπ Τάουν, στη συναυλία για την εκστρατεία του Νέλσον Μαντέλα 46664 HIV ενάντια στον ιό. Η Λένοξ είδε από κοντά την κατάσταση σε ορφανοτροφεία και νοσοκομεία και ευαισθητοποιήθηκε.
Δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια ούτε και το εκμεταλλεύτηκε για εμπορικούς λόγους, αλλά αποφάσισε να βοηθήσει.
Το 2007 στον δίσκο Songs of Mass Destruction περιλαμβάνεται το τραγούδι Sing.
Είναι ένα τραγούδι στο οποίο συμμετέχουν 23 πασίγνωστες καλλιτέχνιδες. Η Λένοξ προσκάλεσε τις Madonna, Anastasia, Dido, Celine Dion, Melissa Etheridge, Beth Gibbons, Gladys Knight, Pink και άλλες για να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στον αγώνα κατά του AIDS στη Νότια Αφρική.

anni lennoxΠάνω απ όλα η οικογένεια

Η καριέρα της ήταν ήδη εκπληκτική, αλλά ποτέ δεν ήταν αυτοσκοπός. Άλλωστε κάνα δυο φορές τη διέκοψε για να κάνει οικογένεια την οποία αντιμετώπιζε σοβαρά και είχε διάθεση να ασχολείται με τα παιδιά της part time. Ίσως επειδή είχε χάσει και τους δυο γονείς της από καρκίνο και γνώριζε πόσο σημαντική είναι για τα παιδιά η παρουσία των γονιών.
Έχει παντρευτεί τρεις φορές. Το 1984 παντρεύτηκε έναν Γερμανό αφοσιωμένο στο Χάρε Κρίσνα, αλλά ο γάμος κράτησε λίγους μήνες.
Το 1988 παντρεύτηκε τον παραγωγό ταινιών και δίσκων Uri Fruchtman και έκαναν δυο κόρες την Λόλα και την Ταλί και έχασε ένα γιο που γεννήθηκε νεκρός.
Η Ταλί ήρθε άθελά της στη δημοσιότητα τον Αύγουστο του 2015 όταν μαζί με τον φίλο της Ιαν Τζόουνς έκαναν καγιάκ στον ποταμό Χάτσον.
Το πλεούμενο ανατράπηκε και ο νεαρός έχασε τη ζωή του, ενώ ένα διερχόμενο πλοιάριο έσωσε την Ταλί.
Ο φίλος της ήταν διάσημο μανεκέν γιος ενός πετυχημένου φωτορεπόρτερ του National Geographic.
H Λένοξ είχε χωρίσει τον πατέρα της Ταλί το 2000 και 12 χρόνια μετά παντρεύτηκε σε μια κλειστή τελετή τον Dr. Mitch Besser.
Με περιουσία περίπου 30 εκατομμύρια λίρες έχει πολλά περιθώρια για φιλανθρωπικές δράσεις και σε αυτό, η καλλιτέχνης από τη Σκωτία, κάθε άλλο παρά τσιγκούνα είναι.
Υπήρξε μεγάλο είδωλο των ΄80ς, αλλά πάντα προστάτευε την εικόνα της αποφεύγοντας τις υπερβολές και την έκεθεση της προσωπικής της ζωής. Με το κοντό μαλλί της απείχε πολύ από τις «κούκλες» ερμηνεύτριες της εποχής, που άλλαζαν κόμμωση σε κάθε σινγκλ.
Και όμως όλοι συζητούσαν για τη γοητεία της και έχει χαρακτηριστεί άπειρες φορές η ομορφότερη γυναίκα της σόου μπιζ, ενώ στην κοινότητα των γκέι ήταν η πιο αγαπημένη καλλιτέχνης.
Η ίδια επέμενε πάντα να προτάσσει τη μουσική της και πρόσφατα ήταν επικριτική σε νέες καλλιτέχνιδες οι οποίες κάνουν γυμνές εμφανίσεις, τονίζοντας ότι χάνεται η ουσία της μουσικής και δίνεται λάθος πρότυπο.

Eurythmics-jr17

Το ξεκίνημα

Έχει χαρακτηριστεί ως η καλύτερη εν ζωή λευκή τραγουδίστρια της soul. Εδώ και τριάντα πέντε χρόνια εξακολουθεί να συγκινεί με  την ερμηνείες της.
Η Ανι Λένοξ γεννήθηκε στο Αμπερντίν της Σκωτίας και από πολύ μικρή έδειξε το πάθος της για τη μουσική, παίζοντας με ένα πιάνο – παιχνίδι. Οι γονείς της, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν πολλά χρήματα, την ενθάρρυναν να μάθει πιάνο και φλάουτο. Η Ανι σε ηλικία 17 χρόνων κέρδισε μια υποτροφία στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου.
Τις σπουδές της δεν της τελείωσε ποτέ αν και έμεινε μέχρι το τρίτο έτος. Ο υπεύθυνος καθηγητής στην αναφορά του αναγνώριζε τις ικανότητές της και υπογράμμιζε ότι ψάχνεται για το τι θέλει να κάνει στη ζωή της.
Άρχισε να εργάζεται  ως πωλήτρια ή κάνοντας διάφορες άλλες δουλειές τα πρωινά, ενώ τα βράδια τραγουδούσε σε παμπ και εστιατόρια. Ένα βράδυ, στα τέλη  του ’70 γνώρισε τον κιθαρίστα Ντέιβ Στιούαρτ.
Ο Στιούαρτ της ζήτησε να συμμετάσχει σε ένα καινούργιο συγκρότημα που έφτιαχνε μαζί με τον τραγουδοποιό, Peet Coombes.
Η μπάντα ονομάστηκε The Τourists.
Έβγαλαν τρία άλμπουμ σε ένα χρόνο και κατάφεραν να ανέβουν στο no 4 των βρετανικών charts.

Παρά την επιτυχία τους, οι Tourists διαλύθηκαν εξαιτίας των προστριβών που υπήρχαν μεταξύ των μουσικών.
Το 1980 η Λένοξ και ο Στιούαρτ, που στο μεταξύ είχαν γίνει ζευγάρι, άφησαν την μπάντα και αποφάσισαν να φτιάξουν τους Eurythmics.
Σύντομα ο συνθετικός ποπ ήχος τους έγινε ένας από τους πιο διάσημους ήχους του new wave, με πολλές επιτυχίες τόσο στη Βρετανία όσο και στις ΗΠΑ. Τα Sweet Dreams, Love is a stranger και Here comes the rain again έπαιζαν στα ραδιόφωνα και ξεσήκωναν τους νέους στα κλαμπς.

Το 1990 και μετά από την εμπορική αποτυχία του τελευταίου άλμπουμ We too are one, η Λένοξ ανακοίνωσε ότι θέλει να αποχωρήσει από τη μουσική για δύο χρόνια, ώστε να κάνει παιδί.
Ήταν τότε που το συγκρότημα ουσιαστικά διαλύθηκε. Η Λένοξ έγινε μητέρα και λίγο αργότερα άρχισε να δουλεύει το πρώτο της σόλο άλμπουμ με τίτλο Diva. Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1992 και έδειξε μια πιο ήρεμη και ώριμη τραγουδίστρια.
Το DIVA πούλησε πάνω από 2 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο στις ΗΠΑ και ήταν υποψήφιο για τρία  grammy.
Το 1995 η Λένοξ έκανε το δεύτερο σόλο άλμπουμ, μια συλλογή με επανεκτελέσεις που ονόμασε Medusa, και το οποίο έγινε πλατινένιο.
Στη συνέχεια έκανε άλλο ένα διάλειμμα και οκτώ χρόνια μετά επέστρεψε στη δισκογραφία με το Bare, ένα από τα δυνατότερα και πιο προσωπικά άλμπουμ της καριέρας της. Ακολούθησε το Songs of Mass Destruction τον Σεπτέμβριο του 2007.
Τρία χρόνια αργότερα η Λένοξ επέστρεψε στο στούντιο για έναν χριστουγεννιάτικο δίσκο, το Christmas Cornucopia, και το 2014 έβγαλε ακόμα ένα άλμπουμ με επανεκτελέσεις, το Nostalgia.

Η Ανι είναι φανατικός υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρέσβειρα της UNAIDS, της Οxfam, της Nelson Mantella 46664 Campaign, της Διεθνούς Αμνηστίας, του βρετανικού Ερυθρού Σταυρού και πολλών άλλων οργανώσεων.
Το 2009 τιμήθηκε με τον τίτλο «Γυναίκα της Ειρήνης» για τον αγώνα της κατά του AIDS στη Νότια Αφρική, από τους νομπελίστες Ειρήνης, στο Βερολίνο. Τo 2011 η Βασίλισσα Ελισάβετ της απένειμε το βραβείο OBE για το ανθρωπιστικό της έργο.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here