Στις 19 Απριλίου 1980, έγινε στη Χάγη της Ολλανδίας,  ο 25ος διαγωνισμός της Eurovision. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από την Άννα Βίσση με το τραγούδι «Ώτοστοπ». Αν και το τραγούδι φάνηκε χαριτωμένο, δεν κέρδισε τις ψήφους των Ευρωπαίων. Για την Ελλάδα δε, ούτε λόγος, αφού η επιλογή του είχε προκαλέσει ένα χάος από φήμες και υποψίες για στημένο διαγωνισμό.

Με U.F.O. ή με Ώτοστοπ στη Χάγη;

Στις 10 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός επιλογής του κομματιού. Πήραν μέρος 12 καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Φλωρινιώτης (με Καίτη και Λιάνα Γαρμπή στα φωνητικά), Δάκης και Ρένα Πάντα, Τώνης Στεφανίδης, Γλυκερία, Κώστας Τουρνάς, Μίλλυ Καραλή, Γιώργος Πολυχρονιάδης, Τζοβάννα Φραγκούλη (με το γκρουπ Ανώνυμους), Σίγκμα Φαίη, Τάκης Αντωνιάδης,
Οι στιχουργοί και οι συνθέτες ήταν επίσης σημαντικά ονόματα του ελληνικού τραγουδιού όπως οι Γιάννης Πετρίτσης, Τζικ Νακασιάν, Κώστας Χατζής, Ξενοφών Φιλέρης, Δημήτρης Ιατρόπουλος, Γιώργος Νιάρχος, Γιάννης Καλαμίτσης, Σάσα Μανέττα, Γιάννης Ψιμόπουλος, Λάκης Παπαδόπουλος, Λουκάς Σιδεράς, Ρόμπερτ Ουίλλιαμς, Γιάννης Πηλιούρης.

Μία επιτροπή αποτελούμενη από 10 ειδικούς και 70 μέλη του κοινού, έπρεπε να ψηφίσει για τον νικητή. Η επιτροπή, είχε προκύψει έπειτα από κλήρωση. Η σύνθεσή της όμως δεν ήταν τόσο αντικειμενική, αφού αποκαλύφθηκε αργότερα πως ανάμεσα στα 70 μέλη ήταν δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, ηχολήπτες, εκφωνήτριες και δακτυλογράφοι τους οποίους είχαν προεπιλέξει.

Φαβορί της νύχτας ήταν το «U.F.O» του Κώστα Τουρνά, το «Πάρε ένα κοχύλι απ’ το Αιγαίο» των Κώστα Χατζή-Φώντα Φιλέρη που ερμήνευσε ο Δάκης και το «Έτσι απλά σ’ αγαπώ» των Λάκη Παπαδόπουλου-Κυριάκου Ντούμου, με τη φωνή της Γλυκερίας.

Οι μετεγγραφές και οι υποψίες σκανδάλων

Για εκείνο το βράδυ λέχθηκαν και γράφτηκαν πολλά, τα οποία κινούσαν τις υποψίες για σκάνδαλο. Όλοι ήταν βέβαιοι πως θα κέρδιζε ο Κώστας Τουρνάς, αλλά επικράτησε το «Ώτοστοπ» της Βίσση, το οποίο δεν θεωρήθηκε ποτέ μεγάλη επιτυχία και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα δεν είχε συγκεντρώσει καν τους απαραίτητους βαθμούς για να κερδίσει τη συμμετοχή. Επιπλέον, οι «Επίκουροι» που επρόκειτο να συνοδεύσουν τον Τουρνά, στον προκριματικό πήραν μετεγγραφή στο στρατόπεδο της Βίσση, την οποία τελικά συνόδευσαν και στη Χάγη.

Για το περιστατικό εκείνης της νύχτας, ο Γιάννης Μαρίνος, στιχουργός του «UFO», σημείωνε: «Εκείνο το σκοτεινό βράδυ στο μέγαρο της ΕΡΤ, βίωσα τη μεγαλύτερη απογοήτευση της ζωής μου και ένοιωσα όλη τη βρωμιά του παρασκηνίου στον χώρο της Ελληνικής μουσικής. Το ιστορικό: Βγαίνει από την αίθουσα η επιτροπή και δίνουν στον παρουσιαστή Βασίλη Τσιβιλίκα το χαρτί με τα αποτελέσματα. Εκείνος, κατευθύνεται προς το μικρόφωνο για να αναγγείλει το νικητή, κάνει μια μικρή πρόβα ξεδιπλώνοντας το χαρτί, όσο οι μουσικοί βάζουν τις παρτιτούρες του “UFO” και ετοιμάζονται, ενώ κάποια μέλη της επιτροπής μας δείχνουν με νοήματα πως ήμασταν οι νικητές.

Ο Β. Τσιβιλίκας στέκεται μπροστά στο μικρόφωνο και ακούγεται η φωνή του τηλεσκηνοθέτη: «Παρακαλώ ησυχία». Περνούν μερικά δευτερόλεπτα και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση, 5 – 4 – 3, όταν ξαφνικά, ακούμε μια άλλη φωνή να φωνάζει: «Φώτα, ανάψτε τα φώτα».

Εκείνη τη στιγμή, γυρίζει ο Κώστας (Σ.Σ. Τουρνάς) και μου λέει, «δίκιο είχες». Τον είχα ενημερώσει για τα δημοσιεύματα που έλεγαν πως ό,τι και να γίνει, φέτος στη Eurovision θα πάει η Άννα Βίσση, αλλά δεν ήθελε να τα πιστέψει.  Και έτσι έγινε. Μας είπαν να γυρίσουμε στα καμαρίνια μας και ότι θα μας ειδοποιήσουν.

Αφού πέρασε αρκετή ώρα και ήταν πλέον βέβαιο ότι τα αποτελέσματα … «μαγειρεύονταν», παρά τις ενστάσεις από μέλη της επιτροπής, δε μας ζήτησαν να κατέβουμε στην αίθουσα για να ακουστεί το νικητήριο τραγούδι. Απλά, μας ανακοίνωσαν δίχως περαιτέρω εξηγήσεις πως κέρδισε το “Autostop”. Σεβάστηκα την επιθυμία του Κώστα Τουρνά που δεν ήθελε να δημιουργήσουμε θέμα».
Συνωμοσία ή όχι; Αυτό ποτέ δεν αποδείχθηκε, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, που οι φήμες μπλέκονται με την αλήθεια την οποία κανείς δεν τεκμηριώνει με στοιχεία. Αυτά όμως ελέχθησαν τότε και γράφτηκαν ακόμη περισσότερα.
Τελικά, το «Ώτοστοπ» της Άννας Βίσση, ήρθε 13ο στις 19 συμμετοχές.

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Το πρώτο τραγούδι που ερμήνευσε η Άννα Βίσση γραμμένο από τον Βασίλη Τενίδη στο σπάνιο ντοκιμαντέρ «Γρηγόρης Αυξεντίου, ένας ήρωας με το μνημοσκόπιο» 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here