Σκηνές φρίκης και αλλοφροσύνης βίωσαν όσοι βρέθηκαν τη λεωφόρο Γρίβα Διγενή της Λευκωσίας, κοντά στο γεφύρι του Πεδιαίου.
Ήταν 11 Μαϊου 1988. Περίπου 10:20 το πρωί.
Ένα αυτοκίνητο, γεμάτο εκρηκτικά, ανατινάχθηκε. Σκοτώθηκαν μία γυναίκα και ένας συνταξιούχο. Άλλα 18 άτομα τραυματίστηκαν βαριά. Άλλοι υπέστησαν εγκαύματα και άλλοι νευρικό κλονισμό.
200 μέτρα από το σημείο έκρηξης βρέθηκε ένα χέρι. Λίγο πιο πέρα ένα πολτοποιημένο κρανίο, στο καπώ ενός αυτοκινήτου γεννητικά όργανα και στην άσφαλτο ανθρώπινα εντόσθια. Ο κεντρικός δρόμος της Λευκωσίας είχε μετατραπεί σε ένα εφιαλτικό τοπίο.
Το χρονικό της Μαύρης Τετάρτης
Μία ημέρα πριν την έκρηξη, το παντζέρο με ξένο αριθμό κυκλοφορίας, ήταν σταθμευμένο μπροστά στην πολυκατοικία «Δημόκριτος» στη Λευκωσία, όπου είχε νοικιάσει διαμέρισμα ο συλληφθείς, Ομάρ Αχμέτ Χούλιο.
Από το διαμέρισμα, κατάφεραν αν ξεφορτώσουν κρυφά μία βόμβα βάρους 100 κιλών, η οποία προοριζόταν για την ισραηλινή πρεσβεία.
Το επόμενο πρωι οι τρομοκράτες προσπάθησαν να σταθμεύσουν το παγιδευμένο αυτοκίνητο μπροστά στην πρεσβεία του Ισραήλ. Οι φύλακες δεν τους το επέτρεψαν
Μετά από λίγα λεπτά ξαναπροσπάθησαν. Οι κύπριοι αστυνομικοί έδιωξαν τον οδηγό.
Κυνήγι θανάτου
Ο οδηγός του Παντζέρο απομακρύνθηκε και άρχισε να κατευθύνεται με ταχύτητα προς την οδό Προδρόμου. Στο φανάρι συγκρούστηκε με ένα άλλο αυτοκίνητο και προσπάθησε να διαφύγει.
Οι δύο γυναίκες όμως που βρίσκονταν στο άλλο αμάξι, φανερά εκνευρισμένες τον ακολούθησαν για να ζητήσουν εξηγήσεις. Η Ροδούλα Σιαμίδου με συνοδηγό τη φίλη της Μαρία Στυλιανίδου, εν αγνοία τους έπαιζαν με τον θάνατο.
Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, μία έκρηξη συγκλόνισε όλη τη Λευκωσία.
Γέφυρα κολάσεως
Το αυτοκίνητο άδειασε το φορτίο του στη μέση της γέφυρας.
Η Ροδούλα που ήθελε εξηγήσεις και ο διερχόμενος συνταξιούχος Ανδρέας Φράγκος, έχασαν τη ζωή τους.
Άλλα 18 άτομα τραυματίστηκαν βαριά.
«Όλα γύρω μου χάνονταν»
Οι μαρτυρίες, ήταν συγκλονιστικές. Ο κόσμος δεν είχε καταλάβει τι ακριβώς είχε συμβεί. Κάποιοι άρχισαν να καίγονται ενώ άλλοι ένιωθαν το αίμα να κυλάει στο πρόσωπό τους. Στην αρχή πίστεψαν πως το αυτοκίνητο της Ροδούλας άρπαξε φωτιά από το ντεπόζιτό του.
«Κοντά στο καφέ Μιλάνο πρόσεξα ένα αυτοκίνητο Παντζέρο με ξένους αριθμούς. Ο οδηγός φαινόταν πολύ βιαστικός και κυριολεκτικά πετάχτηκε στον δρόμο. Κτύπησε πάνω σ’ ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε μια κοπέλα. Η κοπέλα κατέβηκε από το αυτοκίνητο και μαζί με τη συνοδηγό της άρχισαν να φωνάζουν στον οδηγό του παντζέρο. Αυτός έκανε όπισθεν και τις προσπέρασε αδιάφορος. Οι κοπέλες όμως τον ακολούθησαν. Μόλις προχώρησα λίγα μέτρα, όλα μαύρισαν. Θυμάμαι ότι έπαιρνα φωτιά, χτυπούσα το πρόσωπό μου, ένιωθα ότι καιγόμουν. Το αυτοκίνητο της κοπέλας που τους ακολούθησε καιγόταν.
Ο Σάββας Σαράντης συμπλήρωσε: Ήμουν 20 μόνο μέτρα από το σημείο που έγινε η έκρηξη. Εγώ δεν έπαθα τίποτα αλλά όλα φαίνονταν να χάνονται γύρω μου. Όταν συνήλθα είδα τα αυτοκίνητα που καίγονταν, μια γυναίκα τραυματισμένη στο πρόσωπο ενώ στα κάγκελα του γεφυριού βρίσκονταν ανθρώπινες σάρκες».
Η λάθος συνεννόηση
Η αστυνομία κατέληξε στο σενάριο ότι οι δύο νεαροί είχαν συνεννοηθεί να πυροδοτήσουν το αυτοκίνητο, αφού σταθμεύσει.
Ο οδηγός θα μετέφερε το αυτοκίνητο ενώς ο συνεργάτης του θα πυροδοτούσε τον μηχανισμό. Μετά την αποτυχία της στάθμευσης ο οδηγός προσπάθησε να πλησιάσει στο σημείο που βρισκόταν ο συνεργάτης του για να τον ενημερώσει για την αποτυχία της ενέργειας. Ωστόσο, είτε ο ίδιος δεν πρόλαβε είτε ο συνεργάτης του εξέλαβε την κίνησή του ως σινιάλο, πάτησε το τηλεχειριστήριο, εκτινάσσοντας τον οδηγό σε αμέτρητα κομμάτια στην γύρω περιοχή.
Ο 27χρονος Ομάρ Αχμέτ Χουίλο, που συνελήφθη 200 μέτρα μακριά, βρισκόταν στην Κύπρο υπό την ιδιότητα του φοιτητή.
Η έκρηξη, ήταν το ποτήρι που ξεχείλησε για την κυπριακή κοινωνία, η οποία την τελευταία δεκαπενταετία, βίωνε αλλεπάλληλες τρομοκρατικές ενέργειες.
Πληροφορίες: Το Περιοδικό
Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Το Μακελειό στο Χίλτον. 15 αιγύπτιοι κομάντος έκαναν απόβαση στο αεροδρόμιο Λάρνακας για να εκδικηθούν τρομοκρατική επίθεση. Τους σκότωσε όλους η εθνική φρουρά