26 Νοεμβρίου 2008. Η ομάδα της Αμμοχώστου, Ανόρθωση έχει πάρει το χρυσό εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League. Στον αγώνα με την Βέρντερ Βρέμης, η κερκίδα των Αμμοχωστιανών φιλάθλων είχε ετοιμάσει μία χορογραφία που θα έκανε γνωστή σε όλο τον κόσμο την κατεχόμενη πόλη.
Ήταν η πέμπτη αγωνιστική των ομίλων του Champions League. Η Ανόρθωση υποδέχτηκε στο ΓΣΠ Λευκωσίας τη γερμανική Βέρντερ Βρέμης.
Ο αγώνας, που αποτελούσε έτσι κι αλλιώς ένα μεγάλο γεγονός, αφού για πρώτη φορά κυπριακή ομάδα συμμετείχε στους Ομίλους του Champions League, έληξε με ισοπαλία.
Ωστόσο, οι φίλαθλοι της «έγραψαν ιστορία» εκείνο το βράδυ με ένα διαφορετικό τρόπο.
Με το ξεκίνημα του αγώνα είχαν ετοιμάσει ένα koreo το οποίο είχε ως μόνο στόχο την ανάδειξη της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου.
Υψώνοντας τα πλακάτ σε σχήμα κτηρίων, παραπέμποντας έτσι στην πιο γνωστή εικόνα της εγκαταλελειμμένης σήμερα κατεχόμενης πόλης και με την ηχητική υπόκρουση του τραγουδιού «χώμα που περπάτησα», εμφάνισαν ένα πανό με μία λέξη: Famagusta.
Η ιστορία της κατεχόμενης Κύπρου, έγινε έτσι γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού το Τσάμπιονς Λιγκ, αν και ευρωπαϊκό, είναι ένα αθλητικό γεγονός που προβάλλεται σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Με αυτόν τον τρόπο, οι εκφωνητές κάθε χώρας, βλέποντας το koreo ανέφεραν επιγραμματικά ποια είναι η σημερινή κατάσταση της Κύπρου και της κατεχόμενης πόλης.
Η κοσμοπολίτισσα Αμμόχωστος σήμερα
Τα Βαρώσια της Αμμοχώστου βρίσκονται στην κατεχόμενη πλευρά της επαρχίας σήμερα.
Κατά τη δεκαετία του ’70, τα Βαρώσια αποτελούσαν ένα από τους πιο «in» προορισμούς για χολιγουντινούς σταρ και όχι μόνο, που προτιμούσαν τις αμμουδιές και τα ξενοδοχεία της για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Η Γαλλική Ριβιέρα της Κύπρου, όπως είχε μείνει γνωστή η Αμμόχωστος, στοιχειώθηκε από την τουρκική εισβολή και έκτοτε παραμένει μία πόλη φάντασμα.
Μετά τη βίαιη φυγή των κατοίκων της λόγω της εισβολής, η Αμμόχωστος πέρασε στα χέρια των Τούρκων.
Στις 11 Μαΐου του 1984, τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας με ψήφισμά τους ζήτησαν από τους Τούρκους να παραδώσουν τα Βαρώσια σε αυτούς, με σκοπό να την επιστρέψουν στους κατοίκους της.
Η Τουρκία όμως αρνήθηκε και κράτησε την πόλη ως διαπραγματευτικό άσσο για το Κυπριακό.
Σήμερα, στην εντελώς εγκαταλελειμμένη και ρημαγμένη πόλη στέκουν μόνο τα πάλαι πότε φαντασμαγορικά ξενοδοχεία και κάποιοι στρατιώτες που έχουν εντολή να πυροβολούν όποιον προσπαθήσει να εισέλθει.
Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: «Θυμηθείτε την Αμμόχωστο». Η ιαχή με την οποία οι Ενετοί επιτέθηκαν στους Οθωμανούς για να εκδικηθούν τη σφαγή στην πολιορκία της Αμμοχώστου. Οι Τούρκοι είχαν γδάρει τον ηγέτη τους, που δεν έβγαλε καν βογγητό…