Στις 18 Οκτωβρίου 1981 οι εκλογές της Ελλάδας είχαν ένα ανατρεπτικό αποτέλεσμα. Το νεοεμφανιζόμενο στην ελληνική πολιτική ιστορία, ΠΑΣΟΚ, είχε καταφέρει μέσα σε μία επταετία να μετατρέψει το 13,5% του εκλογικού του ποσοστού σε 48%, πραγματοποιώντας «Συμβόλαιο με τον λαό». Σε αυτό το συμβόλαιο ήλπιζε και η Κύπρος, της οποίας τα πρωτοσέλιδα πήραν φωτιά με πρωταγωνιστικό πρόσωπο τον Ανδρέα Παπανδρέου.
«Αναμένουμε πιο αποφασιστική και συνετή στάση στο Κυπριακό»
Όλα τα κόμματα της κυπριακής πολιτικής σκηνής, ανεξαιρέτως, στείλανε συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρωθυπουργό της «Αλλαγής», τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι για τον κυπριακό λαό «οι δημοκρατικές δυνάμεις της Αλλαγής, να επιδείξουν μία πιο συνετή αντίκρυση του κυπριακού…». Ο Παπανδρέου, με τον μαχητικό του λόγο ενέπνεε εμπιστοσύνη στην Κύπρο και υποσχόταν πως θα έκανε το παν για τη δίκαιη λύση του προβλήματος. Συνθήματα όπως η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες ενθουσίαζαν και δημιουργούσαν ελπίδες για πιο τολμηρή και αποτελεσματική πολιτική.
«Η τραγωδία της Κύπρου καθώς και οι κίνδυνοι που έχουν προκύψει για το έθνος […]»
Με αυτήν την πρόταση ξεκινάει η Ιδρυτική Διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου 1974, στο πρώτο Συνέδριο του κόμματος. Μετά την τραγωδία του ’74 και την κατάρρευση της Χούντας, ο λαός της Κύπρου βιώνοντας τις βαριές συνέπειες της τουρκικής εισβολής, ευελπιστούσε πάντα στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης.
Η εμφάνιση του νέου κόμματος υποσχόταν αλλαγή. Και όχι μόνο για το ελληνικό κράτος μα και για την Κύπρο, την τραγωδία της οποίας θεωρούσε αναπόσπαστο κομμάτι «των κινδύνων του έθνους».
Ο νέος πρωθυπουργός ήταν προοδευτικός και δημοκρατικός. Υποσχόταν «Τιμωρία των ενόχων και των βασανιστών της χουντικής επταετίας και των υπεύθυνων της προδοσίας της Κύπρου».
Οι κινήσεις του Πρωθυπουργού για το κυπριακό, ενθουσίαζαν τον λαό του νησιού, ο οποίος το 1982 όταν επισκέφθηκε την Κύπρο τον αποθέωσε.
Το Κυπριακό στο ράφι
Βέβαια, οι προεκλογικές δεσμεύσεις του νέου Πρωθυπουργού ναυάγησαν όπως φάνηκε αργότερα και στη Συμφωνία του Νταβός το 1988, όπου λόγω της αποσιώπησής του κυπριακού, δικαιολογήθηκε αναφέροντας πως αυτό αποτελεί διμερές θέμα.
Δείτε στο βίντεο την επίσκεψη του Ανδρέα Παπανδρέου στην Κύπρο που αποθεώθηκε. Ήταν η πρώτη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού μετά τα τραγικά γεγονότα του ’74.
Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: «Για όνομα του Θεού θα μπορούσε να είναι κόρη σου!». «Ναι, δεν είναι πολύ ωραίο;». Η απάντηση του Ανδρέα για την Δήμητρα Λιάνη. Αποκαλυπτικές εκμυστηρεύσεις στο βιβλίο της Μαργαρίτας Παπανδρέου «Έρωτας και εξουσία» …