Στις 18 Νοεμβρίου 1958, οι Βρετανοί στρατιώτες δολοφονούν δύο στελέχη της ΕΟΚΑ. Πρώτος πέφτει ο Χριστόδουλος Κανναούρος, ο φύλακας των ανταρτών. Ακολούθως, ο Αναστάσης Γιακουμής που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ, ενώ όργωνε το χωράφι του.
Οι επιστολές που τους πρόδωσαν
Μία σειρά από γεγονότα εκείνη τη μέρα, οδήγησε στη σύλληψη των ανταρτών και τη δολοφονία του Χριστόδουλου Κανναούρου. Ήδη από το πρωί, ο «σύνδεσμος» της οργάνωσης στην περιοχή Κυπερούντας, συνελήφθη από τις αρχές. Οι επιστολές που εντοπίστηκαν πάνω του, συνέδεεαν τους αντάρτες των περιοχών Αμιάντου – Κυπερούντας. Το περιεχόμενο τους ήταν αρκετό για να επιδοθούν οι αρχές σε ένα κυνήγι συλλήψεων και ερευνών που τους οδήγησε στο σπίτι του Κανναούρου.
Στο μεταξύ, ο Γεώργιος Κάζανος ανέμενε τον σύνδεσμο να του παραδώσει την αλληλογραφία. Μαθαίνοντας τι συνέβη, μετέβη στο χωριό Αγρίδια, όπου εκεί πληροφόρησε τον υπεύθυνο της ΕΟΚΑ Κυπερούντας για όσα συνέβησαν.
Ο Κάζανος, αποφάσισε να κινήσει για το σπίτι του Κανναούρου.
Ήταν εξάλλου το πιο ασφαλές κρησφύγετο της περιοχής.
Δεν πρόλαβε όμως να τακτοποιηθεί στο σπίτι όταν άκουσε πυροβολισμούς.
Ένας Βρετανός στρατιώτης είχε πυροβολήσει θανάσιμα τον Χριστόδουλο Κανναούρο, ο οποίος προσπάθησε να τον αφοπλίσει για να καθηλώσει τους υπόλοιπους.
Ακολούθησε η άμεση σύλληψη του Γεώργιου Κάζανου.
Η επιχείρηση με τις νάρκες
Ταυτόχρονα, στην περιοχή της Χαλεύκας μία άλλη επιχείρηση στηνόταν. Ο Ανστάσης Γιακουμής, ο ήρεμος και εργατικός γεωργός μαζί με άλλα δύο άτομα μετέφεραν μία νάρκη πιέσεως.
Άνοιξαν ένα λάκκο στο δρόμο δίπλα από το χωράφι του Γιακουμή και την τοποθέτησαν εκεί. Γνώριζαν πως οι Βρετανοί στρατιώτες, έπρεπε να περάσουν από εκείνο το σημείο προκειμένου να μεταφέρουν οτιδήποτε στο στρατόπεδό τους στην Γιαϊλά κοντά στη Χαλεύκα.
Η νάρκη στήθηκε και οι αγωνιστές περίμεναν.
Ο Γιακουμής, αποφάσισε να παραμείνει στο σημείο προσποιούμενος πως όργωνε ούτως ώστε να αποτρέψει οποιοδήποτε ιδιωτικό όχημα προσπαθούσε να περάσει από το σημείο.
Η νάρκη, έπληξε ένα στρατιωτικό όχημα που κατευθυνόταν προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Άγγλοι στρατιώτες ξεχύθηκαν στους δρόμους προσπαθώντας να βρουν τους ενόχους.
Όταν είδαν τον Γιακουμή, τον πυροβόλησαν εν ψυχρώ.
Γιακουμής Αναστάσης
Ο Αναστάσης Γιακουμής γεννήθηκε το 1903 στο χωριό Καλογραία της επαρχίας Κερύνειας. Παντρεμένος με την Μαρίτσα Γιακουμή, απέκτησαν τρία παιδιά.
Το επάγγελμά του ήταν πάντα γεωργός. Είχε μυηθεί στον αγώνα από την αρχή. Υπηρέτησε ως σύνδεσμος, ενώ μετέφερε οπλισμό, αλληλογραφία και φυλλάδια.
Όσοι τον γνώριζαν είπαν πως ήταν ένας διακριτικός και ήρεμος άνθρωπος που εργαζόταν σκληρά. Δεν έδινε ποτέ δικαίωμα σε κανέναν να τον υποπτευθεί.
Χριστόδουλος Κανναούρος
Γεννημένος το 1908 στην περιοχή Κυπερούντας στην επαρχία Λεμεσού, ο Χριστόδουλος, ήταν γιος των Σάββα Κοιλιάρη και Ευσταθία Γιαννή Χατζηδημήτρη. Υπήρξε στέλεχος της Νέας Συντεχνίας Κυπερούντας και από τα πρώτα μέλη της ΕΟΚΑ. Ανάμεσα στα καθήκοντά του ήταν η απόκρυψη οπλισμού, η διακίνηση της αλληλογραφίας και η φιλοξενία ανταρτών και καταζητούμενων, για την ασφάλεια των οποίων διατηρούσε κρησφύγετο στο σπίτι του.
Κατά τη διάρκεια του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, φιλοξένησε και έκρυψε πολλούς αντάρτες, παρέχοντας τους την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Νίτσα Χατζηγεωργίου, η πανέμορφη κομμώτρια που σαγήνευε τους Εγγλέζους για λογαριασμό της ΕΟΚΑ. Πως έσωσε τον Αυξεντίου υποδυόμενη την ερωμένη του. Αντί να την τιμήσουν την έδιωξαν και στα 37 της βρέθηκε στραγγαλισμένη…