Στον φάκελο «Απώλειες» της αγγλικής αεροπορίας, αναφέρονται δυο μαχητικά αεροπλάνα τα οποία χτυπήθηκαν στις 27 Νοεμβρίου 1957. Τα πρωτοσέλιδα της επόμενης μέρας, έκαναν λόγο για τη βομβιστική ενέργεια της ΕΟΚΑ και την πυρκαγιά στο αεροδρόμιο Ακρωτηρίου.
Ο τολμηρός 16χρονος
Το βράδυ της 25ης Νοεμβρίου 1957, ένας εργαζόμενος στις βρετανικές βάσεις τοποθέτησε δύο βόμβες με σκοπό τη δολιοφθορά στα μαχητικά αεροπλάνα. Ήταν ο 16χρονος Ανδρέας Βασιλείου.
«Οι Άγγλοι τεχνικοί είχαν τελειώσει την εργασία τους και έφυγαν από το υπόστεγο του αεροδρομίου περίπου στις 13:00 κι εκεί έμεινε μόνο ένας φρουρός ο οποίος θα σχόλαγε κατά τις 16:00, όπως κι εμείς.
Μετά το μεσημεριανό γεύμα, ένας Αρμένιος κι ένας Τούρκος συνάδελφος βγήκαν από το υπόστεγο στις 13:45 και ένας τρίτος Έλληνας, έτυχε να αποκοιμηθεί. Εκείνη τη στιγμή κι ενώ ο Άγγλος φρουρός εξέταζε ένα από τα αεροπλάνα κινήθηκα πολύ ήσυχα και τοποθέτησα τις βόμβες χωρίς να με δει κανείς.
Οι ώρες πέρασαν, σχόλασα κανονικά και την επόμενη μέρα πήγα στη δουλειά μου για να μην κινήσω υποψίες.
Ωστόσο, μόλις έφτασα συνειδητοποίησα ότι τίποτα δεν είχε συμβεί!
Βρέθηκα σε πολύ δύσκολη θέση, ο φρουρός θα ανακάλυπτε τις βόμβες και αν έφευγα θα με υποπτεύονταν!
Από την άλλη, οι βόμβες θα μπορούσαν να εκραγούν ανά πάσα στιγμή και να σκοτώσουν και εμένα και όλους όσοι δούλευαν εκείνη τη μέρα. Παρ’ όλα αυτά, συνέχισα κανονικά τη δουλειά μου μέχρι τις 16:00».
Δεκαπέντε λεπτά αργότερα κι αφού όλοι είχαν σχολάσει, οι βόμβες εξερράγησαν.
Αυτή η ενέργεια ήταν μία από τις πιο πετυχημένες της εξέγερσης και μια από τις πιο καταστροφικές για τους Άγγλους τόσο ψυχολογικά όσο και οικονομικά.
Οι καταστροφές τους στοίχισαν 4,5 εκατομμύρια λίρες.
Στο ημερολόγιο της RAF Ακρωτηρίου, πολλοί Βρετανοί στρατιώτες αναφέρουν πώς τα χρόνια που πέρασαν στην Κύπρο και στο Ακρωτήρι θα ήταν ακόμη πιο ωραία αν δεν υπήρχαν οι «τρομοκράτες» της ΕΟΚΑ.
Πάλι καλά που δεν απαίτησαν από τους Κύπριους να ζητήσουν και συγγνώμη που αγωνίσθηκαν για την ελευθερία τους.