«Η χρησιμοποίηση όλμων και πολυβόλων κατά του άμαχου πληθυσμού του χωριού Μοσφίλι, μαρτυρά με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τη βαρβαρότητα των Τούρκων τρομοκρατών, οι οποίοι δεν σταμάτησαν ούτε μπροστά στην εικόνα των γυναικών και των παιδιών…»

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων το δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθερία στις 19 Ιουνίου 1964, μερικά 24ωρα μετά την επίθεση των Τούρκων στο χωριό Μοσφίλι στην περιοχή της Τηλλυρίας.

Κατά τη διάρκεια των διακοινοτικών ταραχών πολλές μάχες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων κατέληξαν σε τραγωδίες, γεγονός το οποίο διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία της διένεξης.

Ο αποκλεισμός και η επίθεση

Στις 18 Ιουνίου, Τούρκοι από τα γύρω χωριά εξαπέλυσαν μία λυσσαλέα επίθεση κατά του άμαχου πληθυσμού στο Μοσφίλι, το οποίο αριθμούσε την εποχή εκείνη περίπου 300 κατοίκους, όλοι Ελληνοκύπριοι.

Το Μοσφίλι βρισκόταν αποκλεισμένο και πολιορκημένο από Τούρκους τρομοκράτες, καθώς τα παρακείμενα χωριά κατοικούνταν αποκλειστικά από Τουρκοκύπριους και μερικούς Τουρκους.

Το βράδυ της 17ης Ιούνη, βαριά οπλισμένοι Τούρκοι από τα χωριά Μανσούρα, Άγιος Θεόδωρος, Κόκκινα και Αλέβγα, κατευθύνθηκαν προς το Μοσφίλι.
Έχοντας μαζί τους πολυβόλα, μπαζούκας και χειροβομβίδες, άρχισαν να πυροβολούν αδιάκριτα στα σπίτια, ενώ μέσα σε λίγα λεπτά είχαν μπει στην «καρδιά» του χωριού.

Για πολλές ώρες ο άμαχος πληθυσμός δεχόταν άγρια επίθεση με καταιγισμό πυρών και εκρήξεις βομβών, ενώ ήταν εξαιρετικά δύσκολο να φτάσει εξωτερική βοήθεια λόγω του αποκλεισμού.

Οι γενναίες γυναίκες και η αντεπίθεση

Καθ΄όλη τη διάρκεια της μέρας οι κάτοικοι είχαν μείνει κρυμμένοι στα σπίτια τους, ενώ η αντίδραση από τους άντρες του χωριού ήταν περιορισμένη καθώς δεν διέθεταν επαρκή οπλισμό.

Κατά τις 8,  όταν άρχισε να πέφτει το φως του καλοκαιριού, γυναίκες οι οποίες ήταν μαζεμένες με τα παιδιά τους σε ένα μικρό καταφύγιο πήραν τη μεγάλη απόφαση.

Με όπλα που είχαν προμηθευτεί από τους συζύγους και τους υπόλοιπους άντρες, κατάστρωσαν σχέδιο αντεπίθεσης. Στο μεταξύ, περίπου 30 Ελληνοκύπριοι εθνοφρουροί είχαν φτάσει μυστικά στο Μοσφίλι, καθώς ήταν βρίσκονταν σε υπηρεσία σε φυλάκια της γύρω περιοχής.

Μόλις κόπασαν οι πυροβολισμοί από τους Τούρκους τρομοκράτες, οι ατρόμητες γυναίκες βγήκαν από τα καταφύγια και αντεπιτέθηκαν με σθένος μαζί με τους εθνοφρουρούς, τους συζύγους και τα αδέρφια τους. Δεν διέθεταν βαρύ οπλισμό, παρά μόνο παλιά ντουφέκια και κάποια πιστόλια, αλλά αυτό δεν ήταν ικανό να σταματήσει την ηρωϊκή τους έξοδο.

Κύπριος εθνοφρουρός στη μάχη έξω από το Μοσφίλι

Οι τρομοκράτες αφού αντιστάθηκαν για ώρα στην απρόσμενη αντεπίθεση, τις πρώτες πρωϊνές ώρες οπισθοχώρησαν και ταμπουρώθηκαν στα τουρκοκυπριακά χωριά που βρίσκονταν γύρω από το Μοσφίλι.

Δύο Τούρκοι έπεσαν νεκροί από τα πυρά των κατοίκων του χωριού, ενώ 7 Κύπριοι είχαν τραυματιστεί σοβαρά.

Ο εξάμηνος αποκλεισμός του χωριού τελείωσε χωρίς καμία απώλεια για τους κατοίκους, ενώ η επιτυχής έκβαση της πολύωρης μάχης αποδόθηκε κυρίως στις γενναίες γυναίκες οι οποίες αιφνιδίασαν τους ειβολείς.

Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι της Τηλλυρίας»

Σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, η επίθεση των Τούρκων αποσκοπούσε στη μετέπειτα περικύκλωση και άλλων, αμιγώς ελληνοκυπριακών χωριών, ενώ στόχος τους ήταν μεταξύ άλλων και η καταστροφή εκκλησιών και σχολείων.

Οι ηρωϊκές γυναίκες απέτρεψαν μία ενδεχόμενη κόλαση για τους κατοίκους των άλλων χωριών, τα οποία ήταν και αυτά περικυκλωμένα.

Διαβάστε επίσης: Το χωριό που αποκλείστηκε για 54 ημέρες από τους Άγγλους για να αποκαλύψουν οι κάτοικοι που κρυβόταν ο Διγενής και άλλοι αγωνιστές της ΕΟΚΑ…

 

 

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here