Κάποιες κυπριακές σειρές έκαναν πάταγο και κυριολεκτικά ήρθαν για να μείνουν στην τηλεόραση. Αξέχαστες ατάκες-σλόγκαν, ρετρό κυπριακοί χαρακτήρες, σάτιρα και πολλή φαντασία ο συνδυασμός που κατάφερε να κερδίσει το τηλεοπτικό κοινό. Μοιραία οι σειρές προβάλλονταν σε επανάληψη ή έκλειναν μεγάλα διαστήματα προβολής με απόλυτη επιτυχία.
Παρακάτω επιλέξαμε πέντε διαχρονικά σήριαλ και τα εορταστικά τους επεισόδια!
Ιστορίες του χωρκού
Ένα από τα πιο κλασικά σήριαλ της κυπριακής τηλεόρασης που κράτησε αρκετά χρόνια και όλοι όσοι το προλάβαμε ξέρουμε απ’ έξω κι ανακατωτά τους στίχους του ρετρό κυπριακού τραγουδιού.
Μανώλης και Κατίνα
Η σειρά που αγάπησαν όλοι για το αξιολάτρευτο κλασικό κυπριακό ζευγάρι που αποτελείτο από τον Μανώλη και την Κατίνα. Γραφικοί, Βάνια Κωνσταντίνου και Γιώργος Ζένιος, αγαπήθηκαν από το κυπριακό κοινό και καθιέρωσαν την ατάκα-σλόγκαν με την οποία τελείωνε κάθε επεισόδιο «Εκατάλαβες Κατίνα; Εκατάλαβα να λαλείς!».
Το καφενείο
Το Καφενείο μπήκε στη ζωή μας το 1996 κι από τότε μεταδιδόταν από τους τηλεοπτικούς δέκτες έως και το 2015! Το σενάριο ήταν απλό, τα σκηνικά ακόμη πιο απλά. Ένα καφενείο, 4-5 χαρακτήρες, συνήθως «αθκιασεροί», οι οποίοι περνούσαν τις ώρες τους πίνοντας καφέ από τα χέρια του Τάκη του Σβηστού, ο οποίος όλο προθυμία απαντούσε: «Έφτασεεεεεε».
Βουράτε γειτόνοι
Άλλη μία εμβληματική και πετυχημένη σειρά με ξεχωριστούς ρόλους που ανταποκρίνονταν σε όλους τους κυπριακούς τύπους που μπορεί να συναντήσει κανείς. Η κακομαθημένη κόρη, οι συγκάτοικοι που ζουν στον κόσμο τους, η όμορφη γειτόνισσα-αισθητικός και ο γκράντ χωριάτης-πλούσιος-τσιγκούνης διαχειριστής που χώνει τη μύτη του παντού.
Η σειρά έγινε επιτυχία και μάλιστα εμπλούτισε τις κυπριακές εκφράσεις του λαϊκού λεξικού, με ατάκες που χρησιμοποιούνται έως σήμερα:
«Εγώ εν τζιαι…» έλεγε ο φοιτητής ζαχαροπλαστικής Αρτεμάκης (Σοφοκλής Κασκαούνιας), δράση που λέγεται για όσους βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω.
«Έσσιει κούσπο στο Μιτσερό…», ήταν η προσφιλής ατάκα από τον Ρίκκο Μάππουρο (Γιώργο Ζένιο), τον γκράντε χωριάτη-πλούσιο-τσιγκούνη διαχειριστή. Τη χρησιμοποιούν όλοι όταν θέλουν να αρνηθούν κάτι – μια πράξη – ή όταν κάτι που τους ζητείται είναι πανάκριβο. Κάτι σαν το «δεν πας να δεις αν έρχομαι;»
«Ούφφου, εν να σσιήσω το μαγιό μου…», έλεγε η κόρη του Ρίκκου Μάππουρου, Κικίτσα (Μάρα Κωνσταντινίδου). Η κακομαθημένη κόρη συνήθιζε να το λέει κάθε φορά που κάτι τη δυσαρεστούσε ή «την έβγαζε από τα ρούχα της».
Αίγια Φούξια
Η «Αίγια Φούξια», του Λώρη Λοϊζίδη, ήρθε κι έκανε πάταγο! Με μόνο δύο κύκλους, κατάφερε να γίνει αγαπητή από σχεδόν όλο το κυπριακό τηλεοπτικό κοινό, σπάζοντας κιόλας τα ρεκόρ τηλεθέασης φτάνοντας μέχρι και το 68%. Χαρακτηρίστηκε ως τηλεοπτικό φαίνομενο της σεζόν, αφού μπορούσε να συνδυάσει με αριστοτεχνικό τρόπο το παλιό με το σύγχρονο στοιχείο. Έξυπνο χιούμορ και ατάκες που ακούγονται ακόμα, η «Αίγια Φούξια» αποτελούσε μία σατιρική σειρά που σχολίαζε με εύστοχο τρόπο τα πάντα: Πολιτική, επικαιρότητα, παραδόσεις, κοινωνικά φαινόμενα κ.λπ. Το εορταστικό επεισόδιο της Αίγιας ήταν κι αυτό ξεχωριστό με την Ορθοδοξία να ανακοινώνει το πρόγραμμα για το «Γρίσμας Σσιόοου» (παράφραση του Κρίστμας Σόου)!
Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: «Σαλάτα, σούβλα τζιαί coca-cola». Οι κυπριακές διαφημίσεις του ’80 και ’90 που άφησαν εποχή με τα cult χορευτικά, τα hip-hop τραγούδια και τα σκηνικά υπερπαραγωγή …