Ο πυροσβέστης Chris Fields κρατά σφιχτά στα χέρια του ένα αιματοβαμμένο βρέφος. Είναι γεμάτο τραύματα, εγκαύματα και σκόνη. Η Baylee Almon ήταν ένα από τα 168 θύματα της βομβιστικής επίθεσης στην Οκλαχόμα Σίτι. Είχε μόλις κλείσει ένα χρόνο ζωής.
Στις 19 Απριλίου 1995 ένα φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά πυροδοτήθηκε έξω από το Ομοσπονδιακό Κτίριο «Alfred P. Murrah». Όταν η βόμβα εξερράγη στο κτίριο βρίσκονταν 646 άνθρωποι. Μέσα σε αυτό στεγαζόταν και ένας παιδικό σταθμός. Η έκρηξη στοίχισε τη ζωή σε 168 ανθρώπουςμεταξύ των οποίων και 19 παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών. Τα πτώματα της τρομοκρατικής ενέργειας αναγνωρίστηκαν σε ένα προσωρινό νεκροτομείο που είχε στηθεί μπροστά στο εννιαόροφο κτίριο. Η βομβιστική επίθεση στην Οκλαχόμα Σίτι ήταν η πιο καταστροφική τρομοκρατική ενέργεια στην Αμερική μέχρι τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001.
Η επίθεση ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί στις στις 19 Απριλίου 1995 προκειμένου να συμπέσει με την Πολιορκία Γουέηκο, την ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ του FBI και μελών της θρησκευτικής σέκτας Branch Davidians, η οποία κόστισε τη ζωή σε 80 μέλη της. Οι δύο δράστες της επίθεσης επεδίωξαν να διαμαρτυρηθούν για τον χειρισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στη συμπλοκή και γι΄ αυτό επέλεξαν ως στόχο ένα ομοσπονδιακό κτίριο. Οι βομβιστές δικάστηκαν και καταδικάστηκαν το 1997.
Το ματωμένο βρέφος που βγήκε από τα συντρίμμια
Ο πυροσβέστης της φωτογραφίας βρισκόταν 17 τετράγωνα μακριά από το σημείο της επίθεσης. Ένας αστυνομικός τον πλησίασε και τον ειδοποίησε πως εντόπισε ένα βρέφος σε κρίσιμη κατάσταση. Ο πυροσβέστης ανέσυρε από τα συντρίμμια του πυρπολημένου κτιρίου το αιματοβαμμένο μωρό. Γεμάτο τραύματα και εγκαύματα, το κρατά σφιχτά στην αγκαλιά του. Ο πυροσβέστης αντιλήφθηκε ότι δεν υπήρχαν σημάδια ζωής στο βρέφος. Ωστόσο αναζήτησε αμέσως ασθενοφόρο μήπως δοθεί λύση και διασωθεί.
Όλα τα ασθενοφόρα ήταν γεμάτα. Μέχρι να μεταφερθεί είχε καλύψει το βρέφος με μία κουβέρτα. Ο θάνατος του επιβεβαιώθηκε αργότερα σε ένα κοντινό νοσοκομείο. Η Baylee Almon ήταν ένα από 168 θύματα της τρομοκρατικής ενέργειας στην Οκλαχόμα Σίτι. Μία μέρα πριν την επίθεση είχε κλείσει ένα χρόνο ζωής.
Η φωτογραφία έγινε σύμβολο των αθώων θυμάτων και των διασωστών
Η στιγμή που ο πυροσβέστης κρατά το βρέφος αιματοβαμμένο, απαθανατίστηκε από τον φωτογράφο Charles Porter. Ένας φίλος του την είδε εκτυπωμένη και τον ενθάρρυνε να την υποβάλλει στο Assosiated Press. Την επόμενη ημέρα η φωτογραφία έγινε πρωτοσέλιδο διεθνώς. Ο πυροσβέστης της φωτογραφίας συνέχισε τη διάσωση καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας.
Η φωτογραφία είχε σταλεί και στη βάση του, στην οποία ζητούσαν το όνομα του πυροσβέστη-ήρωα.
Το όνομα του ταυτίστηκε με τη φωτογραφία. Ωστόσο εκείνος δεν θέλησε να ξεχωρίσει από την προσπάθεια όλων των υπολοίπων.
«Υπήρχαν πολλοί ήρωες εκείνη την ημέρα. Από αυτούς που έσκαβαν μέχρι εκείνους που εφοδίαζαν με ρουχισμό. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τρελή», δήλωνε ο πυροσβέστης.
Ένα χρόνο μετά την επίθεση, το 1996, η φωτογραφία κέρδισε βραβείο Πούλιτζερ. Έγινε ένα παγκόσμιο σύμβολο της βομβιστικής επίθεσης και εκπροσώπησε τους διασώστες και τα αθώα θύματα της τρομοκρατικής ενέργειας. Τις πρώτες ημέρες της δημοσίευσης της προσωποποίησε το συναίσθημα της καταστροφικής τραγωδίας. Στη συνέχεια ωστόσο η έμφαση που δόθηκε στο συγκεκριμένο μωρό-θύμα, έκανε τις υπόλοιπες μητέρες, που έχασαν και αυτές τα παιδιά τους, να διαμαρτυρηθούν.
Το μετατραυματικό στρες
Οι εικόνες και οι ανταποκρίσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης για τους θανάτους παιδιών τρομοκράτησαν πολλά παιδιά που, όπως αποδείχθηκε από τη μεταγενέστερη έρευνα, έδειξαν συμπτώματα μετατραυματικού στρες. Ακόμα και ο πυροσβέστης της φωτογραφίας έκανε καιρό να ξεπεράσει τη στιγμή, που τον σημάδεψε. Σε συνέντευξη του δήλωσε, πως για χρόνια δεχόταν συμβουλευτική υποστήριξη για να μπορεί να διαχειρίζεται κρίσιμες καταστάσεις, με τις οποίες ερχόταν αντιμέτωπος.
Το 2017 ο Chris Fields συνταξιοδοτήθηκε μετά από 31 χρόνια υπηρεσίας στο πυροσβεστικό σώμα. Πλέον παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη σε άτομα που γίνονται μάρτυρες καταστροφών, ενώ διατηρεί φιλικές επαφές με τη μητέρα του βρέφους της φωτογραφίας. Στον χώρο του ομοσπονδιακού κτιρίου Murrah έχει χτιστεί το Εθνικό Μνημείο της Οκλαχόμα Σίτι, στη μνήμη των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης. Εκεί για κάθε ένα θύμα, έχουν τοποθετηθεί 168 κολώνες και γυάλινες καρέκλες.