Το Σεπτέμβριο του 1964, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος και η αδερφή του πριγκίπισσα Άννα αφίχθησαν στην Αθήνα, για το γάμο του βασιλιά Κωνσταντίνου με την Άννα-Μαρία.
Κανείς ωστόσο δεν μπορούσε να φανταστεί την αντίδραση του πρίγκιπα, όταν πλαισιώθηκε από δημοσιογράφους και φωτογράφους.

Το περιστατικό με τους δημοσιογράφους και ο χαρακτηρισμός του «τεντιμπόη»
Όταν ομάδα Γάλλων φωτορεπόρτερ προσπάθησε να τον φωτογραφίσει, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου εκνευρίστηκε. Τους πλησίασε, πήρε τις φωτογραφικές μηχανές από τα χέρια τους και τις πέταξε στη θάλασσα.


Κάποιες βρετανικές εφημερίδες έδωσαν σχετικά μικρή δημοσιότητα στο θέμα, άλλες χαρακτήρισαν την πράξη του
ως «εκδήλωση τεντιμποϊσμού».
«Τέτοια πράγματα κάνουν μόνο οι Μοντς και οι ροκάδες, η αλητεία δηλαδή της αγγλικής νεολαίας», έγραφε η Daily Mail.

Η απόδοση της ευθύνης στον Φίλιππο

Η γελοιογραφία είχε δημοσιευθεί στην «Evening Standard» μετά το επεισόδιο του Καρόλου με τους Γάλλους φωτορεπόρτερ. Η  λεζάντα έγραφε: «Μη φοβάσαι τους καρχαρίες Ανρί. Έχε το νου σου στον Κάρολο»!

Παρά την αγάπη και το σεβασμό που έτρεφε μεγάλη μερίδα του βρετανικού λαού στο θρόνο, η πράξη του διαδόχου προκάλεσε απογοήτευση.
Αρκετοί έριξαν την ευθύνη στον πατέρα του Κάρολου, τον πρίγκιπα Φίλιππο. Διάσημοι και μη, πίστευαν πως εκείνος είχε τον πρώτο λόγο στην ανατροφή του γιου του.
Φήμες έκαναν λόγο για ομηρικούς καυγάδες ανάμεσα στο Φίλιππο και την Ελισάβετ σχετικά με την αγωγή του.
«Επιθυμώ ο γιος μου να γίνει πραγματικός άνδρας και όχι κάποιος πλαδαρός ευγενής», φέρεται πως δήλωνε στο περιβάλλον του, ο Φίλιππος που ήταν γιος του Έλληνα πρίγκιπα Ανδρέα.
(Ο Ανδρέας ήταν αδελφός του βασιλιά Κωνσταντίνου. Φυγαδεύτηκε από την Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική τραγωδία, όταν κατηγορήθηκε για την κατάρρευση του μετώπου, καθώς ήταν ένας από τους μάχιμους επιτελείς στην πρώτη γραμμή που έσπασε κατά την αντεπίθεση του Κεμάλ.)

Οι επιστολές της βασίλισσας και η ανησυχία για τη διαδοχή στο θρόνο
Ο Κάρολος είχε προκαλέσει με την ανάρμοστη συμπεριφορά του και στο παρελθόν. Όταν σπούδαζε, είχε φτάσει στο σημείο να πουλάει τα γράμματα που του έστελνε η μητέρα του, σε Αμερικανούς συλλέκτες.
Με αφορμή αυτά τα δύο περιστατικά οι εφημερίδες εξέφρασαν έντονο προβληματισμό. «Πως αυτός ο νεαρός θα γίνει βασιλιάς της Αγγλίας, τι σόι βασιλιάς θα γίνει και πότε;».
Ο υπαινιγμός εναντίον του πατέρα του Φιλίππου ήταν σαφής και ξεκάθαρος καθώς τον κατηγορούσαν ότι δεν έδωσε σωστή ανατροφή στον Κάρολο. Υποστήριζαν πως πέραν των καθηκόντων του ως σύζυγος της βασίλισσας, δεν προσέφερε τίποτε ουσιαστικό στο θρόνο. Αποτελούσε «διακοσμητικό στοιχείο».
Παρίστατο τυπικά σε τελετές, όπως όριζε το πρωτόκολλο και έκανε καλαμπούρια στα διάφορα γεύματα.

Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκηπας Φίλιππος είχαν διαφωνίες όσον αφορά την ανατροφή του γιου τους

Οι Άγγλοι ανησυχούσαν για τη διαδοχή. Το μόνο που τους παρηγορούσε, ήταν το γεγονός πως η πολυαγαπημένη τους βασίλισσα, η οποία στήριζε γερά το βασίλειο, ήταν πολύ νέα ακόμη, συνεπώς η ώρα της διαδοχής θα αργούσε να έρθει.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here